Bilişsel terapi, anksiyete tedavisinde hemen hemen tüm psikiyatristlerin ilk tercihi olarak öne çıkmaktadır. Anksiyete bozukluğu bulunan hastaların büyük çoğunluğu 12 veya daha az terapi seansı ile iyileşir.
Anksiyete doğru tedavi yöntemi ile kontrol edilebilir duruma getirilebilmektedir. Tercih edilen ve önerilen anksiyete tedavi yöntemleri, konuşma terapisi, bilişsel davranış terapisi ya da ilaç tedavisi olabilmektedir.
Bilişsel davranışçı terapi, kaygı bozukluğu tedavisinde en sık kullanılan ve en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Bilişsel davranışçı terapi, kaygı bozukluğuna sebep olan etkenlerin ortaya çıkarılması ve bu etkenlere karşı kişilerin duyarsızlaştırılmasını hedefler.
Psikiyatrist, anksiyete de dahil olmak üzere ruh sağlığı durumlarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış bir tıp doktorudur. Semptomları yönetmeye yardımcı olmak için ilaç yazabilir ve terapi sağlayabilirler.
Anksiyete büyük ölçüde davranışsal terapi, psikoterapi ve çeşitli ilaçlar yoluyla tedavi edilmektedir. Tedavide bu üç yöntem sıklıkla bir arada kullanılmaktadır. Ancak daha hafif vakalarda psikoterapi ve davranışsal terapi yeterli olabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Aslında hem yetişkin hem de çocuklarda anksiyete bozukluğu ilaçsız tedavi edilebilir. Ancak anksiyete bozukluğu ilaçsız tedavi yöntemi semptomlar nedeniyle yetersiz kalırsa o zaman ilaçla tedavi de tedavi protokolüne eklenebilir.
İlaç tedavisinin etkisi birkaç haftadan önce başlamayacaktır. İlaç tedavisi belirtiler tamamen düzelene kadar sürmelidir. Tam düzelme sağlandıktan sonrada tedaviye en az 1 yıl daha devam edilmelidir. Yaygın kaygı bozukluğu tedavi edilmediği takdirde yıllarca sürerek, kişide önemli bir yeti yitimine yol açar.
Genelleşmiş Anksiyete Bozukluğunun anlık görülmesi %1.2-6.4 arası iken, ömür boyu görülme sıklığı %4-6.6 arası bulunmuştur.
Anksiyete bozuklukları Amerika Birleşik Devletleri'nde 40 milyon insanı etkiliyor. Ülkedeki en yaygın akıl hastalıkları grubudur. Bununla birlikte, anksiyete bozukluğu olan kişilerin yalnızca yüzde 36.9'u tedavi görüyor.
Anksiyetenin ilaçla tedavisinde psikiyatrist olarak ilk tercihimiz benzodiazepinlerdir. Anksiyete katlanılmaz bir strese yol açarak yaşam kalitesini bozar hale geldiğinde iki ila dört hafta süreyle benzodiazepin kullanılabilir ve azaltılarak kesilir.
İlaç tedavisine ek olarak uygulanabilecek psikoterapi ile kişinin olumsuz düşünce ve davranış biçimlerinin değiştirilmesi ve hastalıkla mücadele etmesi için daha aktif olması amaçlanır. Terapi 6-12 seans kadar sürmektedir.
Anksiyete, psikoterapi ile tamamen ortadan kalkabilen bir durumdur. Daha şiddetli durumlarda ilaç ve psikoterapi birlikte yürütülerek tedavi edilir. Anksiyete (Kaygı Bozukluğu) endişe, korku ve sinirlilik ile karakterizedir.
Anksiyete bozukluğu olan kişilerde, yoğun, sürekli devam eden bir endişe hali ve günlük hayatta rastlanılan durumlara karşı korku vardır. Panik atak krizleriyle de kendini gösterebilir. Bu duyulan aşırı endişe, kaygı, panik durumu günlük aktivitelerin süregelmesini sekteye uğratır.
Anksiyete atağının şiddeti kişiye göre değişmekle beraber psikolojik ve fizyolojik belirtilerle kendini gösterir. Anksiyete atakları mide bulantısı, kalp atışında hızlanma, nefes alma zorluğu, terleme ve nabzın hızlanması gibi farklı fiziksel göstergeler ile kendini belli eder.
Egzersiz ve spor yapmak ruh halini düzeltmek ve psikolojik zindelik için birebirdir. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme, anksiyete ile başa çıkmanızda en büyük desteklerdendir. Alkolden uzak durun. Alkol anksiyete sorunlarında yatıştırıcı etki gösterse de depresyona eğilimi arttırır.
Psikiyatri uzmanı Dr. Nihat Kaya, beslenme alışkanlıklarının panikatağı artırıp-azaltabileceğini söyledi. Kaya, koyu çay, kahve, kolalı içecekler, alkol, aşırı sigara içimi, aşırı yemek yemek, tatlılar, uzun süre aç kalmanın panikatağı tetiklediğini aktardı.
Anksiyete Kendiliğinden Geçer mi? Anksiyete tipik olarak tedavi olmadan kendi kendine geçmez. Bazı kişiler semptomlarda geçici iyileşme yaşayabilirken, uygun tedavi olmaksızın kaygı devam eder ve hatta anksiyete tedavi edilmezse zamanla daha da kötüleşir.
Aşırı stres, anksiyete bozuklukları ve travmatik deneyimler, bazı kişilerde duyusal yanılsamalara yol açabilir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Kimlerde Görülür? Yaygın anksiyete bozukluğu her insanda ortaya çıkabilecek bir durumdur. Bununla birlikte kadınlarda yaygın anksiyete bozukluğuna erkeklerden daha sık rastlanır. Yaygın anksiyete bozukluğu 35-60 yaş arasındaki kişilerde daha yaygındır.
Anksiyete, tedavi edilmezse hayat kalitesini düşürebilen bir rahatsızlıktır. Ancak genellikle ölümcül bir hastalık değildir. Anksiyetenin en şiddetli şekli olan panik ataklar, kalp krizi veya inme gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir, ancak bu durumlar nadirdir.
Eğer anksiyete, kişinin, iş, özel ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyecek noktaya gelirse ve gündelik işlevselliği bozulursa “anormal” bir hal alır. Anksiyete bozukluğuna dönüşür. Anksiyete bozukluğunu tarif edebilecek tanımlamalar da “evham”, “kuruntu” , “vesvese” uygun kelimelerdir.
Sakinleştirici etkileriyle bilinen doğal bitki çaylarından papatya çayı, anksiyete sorunu yaşayanlara da destek olabiliyor. Günde 1 fincan papatya çayı içmenin uyku problemlerine iyi geldiği, stres seviyesini azalttığı ve sakinlik verdiği biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri