Özellikleri. Kullandırılabilecek azami kredi limiti; konut için ekspertiz değerinin %80'i, iş yeri için ekspertiz değerinin %75'i, imarlı arsa için %50'sine kadar kullandırılır.
İpotek karşılığı kredi çekmek için öncelikle bankaya gelir beyanı sunmanız gerekiyor. Eğer çalışmıyorsanız ancak kira geliriniz varsa bunu da belirtmelisiniz. Daha sonra gelir beyanınız, gayrimenkulünüzün tapusu ya da taşıtınızın sahiplik belgesiyle bankaya giderek başvuru yapabilirsiniz.
Bu tapu çeşidinde arsa üzerinde hak sahibi olduğunuzun bilgisi vardır ama hangi alanın size ait olduğu belli değildir. Bankalar, hisseli tapuya sahip gayrimenkuller için kredi vermezler, çünkü olası kişisel anlaşmazlıklarda mahkemeler uzun yıllar boyunca devam edebilmektedir.
Alacağınız konut kat irtifakı veya kat mülkiyetine sahipse bankaya gelir belgeniz ve evin tapusuyla giderek konut kredisine başvurmak istediğinizi belirttiğinizde banka görevlisi sizi sıradaki adımlara yönlendirir. Geliriniz ve kredi notunuz gerekli koşulları sağlıyorsa ekspertiz süreci başlar.
İlgili 34 soru bulundu
Tapu Niteliğinin Mesken Olarak Geçmemesi
Konut kredisi çekebilmek için alınacak konutun niteliğinin mesken olarak geçmesi gerekmektedir. Arsa, dükkan, depo vb. niteliklere sahip tapulara konut kredisi verilmemektedir.
Devlet Bankaları Ne Kadar Konut Kredisi Veriyor? BDDK'nın 24 Ağustos 2023 tarihinde açıkladığı kararla, ikinci konut alımı yapanlar için kredi değer oranı düşürüldü. Bu kapsamda; 5 milyon TL değerindeki bir evi, ikinci tapulu evi olarak alacak olanlara evin değerinin yüzde 22,5'i kadar kredi kullandırılabilecek.
Kişinin kendi evi üzerinden ipotek vererek ihtiyaç kredisi çekme şansı mevcuttur. Bu kredinin şartları ve özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir: Evin krediye uygun şartlarını taşıması, ( bu konuda bilgi için krediye uygun ev yazımızı inceleyin.)
Hisseli Tapuya Kredi Veren Bankalar
Yukarıda belirtilen şartların karşılanması halinde bazı bankalar hisseli tapuya kredi verebilir. Bu konuda öne çıkan bankalar: Ziraat Bankası Vakıfbank.
Daha önce satılmamış ve yüklenicilerin mülkiyetinde olan konutlar ile yapımına henüz başlanmamış veya yapımı devam eden konut projelerine sağlanacak konut finansmanları Program kapsamında değerlendirilecek.
Kampanya kapsamında vadeler 15 yıla (180 ay) uzatıldı. Ancak daha kısa süre borçlanmak isteyenler, vade süresini düşürebilir. HANGİ BANKALAR KREDİ VERECEK? HalkBank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları kredi sağlayacak.
Konut kredisinde ipotek işlemine başvurarak kullanmak istediğiniz krediyi peşinatsız bir şekilde alabilirsiniz. Peşinatsız konut kredisi almak için bir bankaya başvurduğunuzda banka sizden bir evi ipotek göstermenizi talep edebilir. Böylece satın alacağınız konutun değerinin tamamı için kredi çekebilirsiniz.
Krediye uygunluk, eksper tarafından belirlenir. Bankalara yapılan konut kredisi başvurularında, evin değerinin belirlenmesi için ekspertiz raporu gereklidir. Rapor sonucunda şayet krediye uygunsa banka tarafından konut kredisi onaylanır ve kredi kullanımı sağlanır.
İpotekli Kredi Veren Bankalar
İpotekli kredilerde öne çıkan bankalar: İş Bankası Denizbank. Garanti Bankası
Belirli ve düzenli bir geliri olan (ticari nitelikli müşteriler hariç) ve istihbaratı olumlu olan gerçek kişilere kullandırılır. Başvuru sahibi kişi, hayat sigortalı ya da hayat sigortasız olarak farklı faiz oranı alternatifleri ile krediyi kullanabilir. Teminat karşılığı kullandırılır.
Kullanmak istediğiniz ihtiyaç kredisi tutarının yüksek ya da gelirinizin kredi geri ödemeleri için yetmediği durumlarda size ait ev, arsa, araba gibi bir malınız varsa bu malı teminat olarak göstererek ipotekli kredi kullanabilirsiniz. Böylece daha yüksek tutarlı krediyi alma imkanınız doğar.
0.69 DÜŞÜK FAİZLİ KONUT KREDİSİ ŞARTLARI 0,69 konut kredisinde temel şartlar şu şekilde olacak; Üzerinde hiç ev bulunmaması, Son 1 yıl içerisinde ev alınacak olan ilede ikamet ediliyor olması (3.bölge hariç), 5 yıl boyunca satışın olmaması, Son 1 yıl içerisinde konut alınan ilde ev alım satımı yapılmaması.
Mirasla Kalan Hisseleri Almak İçin Konut Kredisi Kullanabilir Miyim? Miras yolu ile hisse sahibi olduğunuz evin diğer hisselerini almak için konut kredisi kullanmanız mümkün değildir. Çünkü konut kredisinde akrabalar arası işlem yapılması mümkün değildir ayrıca bu durumda ev ya da bir evin bir bölümü zaten sizindir.
Alıcı ve satıcının akraba olmaması gerekiyor
Satın almak istenen konut birinci dereceden akrabanıza aitse kredi başvurunuz onaylanmaz. Kişiler yüksek tutardaki nakit ihtiyaçlarını gidermek için, konut kredisi çekme eğilimine girebiliyor. Bankalar da bunun önüne geçmek için akrabalar arası satışta krediye onay vermiyor.
İpoteğin Kurulması ve Kaldırılması Yolları
Buna göre ipotek hakkının kurulabilmesi için taşınmazın sahibinin tapuda tescil talebinde bulunması ve tapu memurunun da tescil işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Gerçekleştirilen tescil sonrasında taşınmaz üzerinde ipotek hakkı kurulmuş olacaktır.
Öncelikle düzenli geliriniz var ama yeterli düzeyde değilse taşınır ya da taşınmaz her türlü malınızı teminat göstererek kredi çekebilirsiniz. Bir diğer olumlu yanı ise kefil istenen durumlarda banka malın değerine dayanarak sizden kefil istemeyebilir.
Süreli ipotekte vadeden sonra belirtilen faiz işlemeye başlar. Ancak İpotek süresiz olarak konmuşsa takip kesinleştikten sonra faiz talep edilebilir. Çünkü takibin kesinleşmesiyle borç doğmş olur. Ancak faiz oranı belirtilmemişse yasal faiz oranı talep edilebilir.
Konut Kredisi Peşinat Tutarı
1. el konut alımında enerji sınıfı A olan ve değeri 2 milyon TL altındaki evler için %90'a kadar kredi kullanılabilir. Değeri 2 ila 5 milyon TL arasındaki evlerde ise kredi oranı %70 olarak uygulanabilir.
İkinci el konutlardaki limitler
Buna göre bu kategoride A enerji sınıflı konutlarda azami 3 milyon TL, B enerji sınıflı konutlarda azami 2,75 milyon TL, diğer konutlarda ise azami 2,5 milyon TL kredi kullanılabilecek. Değeri 10 milyon TL'yi aşan ikinci el konutlar için ise kredi kullandırımı söz konusu olmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri