Mevcut kelime bilginizi anlama seviyenizi değerlendirmek için çevrimiçi bir kelime testi yapın. Haftada bir veya iki kez bilmediğiniz kelimeler üzerinde kendinizi test etmek için bilgi kartları kullanın. Yeni öğrenilen kelimeleri sözlü ve yazılı iletişimde kullanmaya özen gösterin.
Okuduğunu anlamayı etkileyen dış faktörler; DEHB, disleksi, okumaya ilgi, kelime tanıma hızı, kelime bilgisi ve metin karmaşıklığı gibi dış faktörlerdir.
İlgili 30 soru bulundu
Afazi, beyindeki konuşma merkezlerinde meydana gelen bir hasar sonucunda konuşma, konuşulanı anlama, adlandırma, tekrarlama, okuma veya yazma gibi becerilerin kısmen ya da tamamen kaybıdır.
a. Göz atarak okuma: Bu tür okumada, eser hakkında genel bir düşünce edinmek esastır. Bu yüzden eserin sadece içindekiler bölümüne, kimin tarafından yazıldığına şöyle bir bakılır. Bu okuma biçimine, ayak üstü okuma da denmektedir.
Okuma dediğimiz eylem, yazılı metnin kodunu çözmek ve dili anlayarak metnin bütünsel anlamını kavramaktır.
Özellikle konuşma gecikmeleri, kelimeleri yanlış telaffuz etme, konuşurken harf ve hecelerin yer değiştirmesi gibi belirtiler özgül öğrenme güçlüğüne işaret edebilir. Özellikle bir şey anlatırken zorlanma, az konuşma ya da kelime dağarcığının yetersiz olması da bu belirtiler arasında kabul edilir.
Okuma bozukluğu (disleksi), aritmetik bozukluğu (diskalkuli), yazılı anlatım bozukluğu (disgrafi) olarak farklılık gösteren öğrenme güçlükleri, merkezi sinir sisteminde oluşan nörolojik kökenli fonksiyon bozukluklarından dolayı oluşabileceği gibi kalıtsal olarak da aktarılabilmektedir.
Öğrenme güçlüğünün nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte araştırmalar beyin yapısındaki işlevsel farklılar ile ilişkili olduğuna işaret etmektedir. Bu farklılıklar doğuştan gelir ve kalıtımsaldır.
Dahaena ve grubu okuma işlemini şöyle açıklıyor: Beynin sol oksipito-temporal bölgesinde bulunan harf kutusu, harflerin ve sözcüklerin görsel şekillerini algılıyor. Harf kutusu bu bilgiyi sol yarıkürede bulunan ve sözcük anlamını, ses motiflerini, harflerin seslendirilişini kodlayan çok sayıda değişik bölgeye iletiyor.
Etkili okuma ise okuduğunu anlamayı ifade eden bir terimdir. Etkili okuma 3 temel üzerine inşa edilmiştir. Bunlar: Çabukluk, kavrama ve öğrenmedir. Kısacası sağlıklı bir okuma yapabilmek için hem hızlı okumalı hem de etkili okumalıyız.
Kur'an-ı Kerim'i ezberlemek Allah'ın rızasını kazanmak ve ahirette sevap elde etmek için yapılan bir ibadettir. İnsan bunu bu niyetle yapmazsa sevap kazanamaz.
Çift yönlü okuma kuramına göre okuma sırasında okuyucular her iki yolu (lexical-nonlexical route) birlikte kullanırlar. Okuyucuların gerektiğinde her iki yolu başarılı şekilde kullanmaları ile hem akıcılık hem de anlama performanslarında artış olacağı belirtilmektedir.
İki farklı bakışı işaret eden bir ayrımlama söz konusu burada; birincisi 'dikey okuma' olarak nitelendirilebilecek, nesnesine mesafe alan, bütünü kucaklayan, bir başka ifadeyle 'bütüncül' olan bakıştır. Burada son kertede 'kavramlar' (kavramsal bilgi) sözkonusudur.
Ön bilgileri kullanma, beyin fırtınası yapma, özetleme, not alma, eleştirme, analiz ve sentez yapma gibi okuma öncesi, okuma sırası ve okuma sonrası uygulanan stratejiler, okuduğunu anlamlandırma sürecinde oldukça önemlidir.
Okumayla beraber yavaş yavaş “okuduğunu anlama becerisi” de gelişmeye başlar. Okuma becerisi tamamen gerçekleştiğinde ise okuduğunu anlama süreci başlar. Bu biraz daha karmaşık bir süreçtir. Çocuk verilen kısa bir hikayeyi okurken okuduklarını anlamlandırmak için zihninde bir çalışma başlar.
Anlama becerileri, bir metni tam olarak anlamak için ihtiyaç duyduğunuz çeşitli niteliklerdir. Bunlar, alfabeyi ve kelimeleri deşifre etmeyi, dilde akıcılığı, güçlü kelime dağarcığını, cümle yapısını anlama, konuyla ilgili arka plan bilgisini ve çalışma belleğini içerebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri