Buraya kadar anlatılanlardan anlaşılacağı üzere, anlamını bilmeden Kur'ân'ı kerimi okumanın zikir ve de sevap olduğu ve bu hususun Kur'ân ve Sünnetten anlaşıldığı görülmektedir.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Türkçe ibadet tartışmalarına açıklık getirdi. Yılmaz, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun ''ibadetin bugüne kadar uygulanageldiği biçimde yapılması gerektiği'' kararına vardığını ancak Kuran'ın Türkçe okunmasının çok sevap olduğunu bildirdi.
“Kur'an-ı Kerimi tecvid bilgilerine uyarak okuyunca, her harfine yirmi sevap verilir. Tecvide uymazsa on sevap verilir.” buyurdu.
Ayrıca Arapçada yer alan bazı harflerin, Latin alfabesinde ses karşılığı bulunmamaktadır. Dolayısıyla Kur'ân'ın hatasız okunması ve harflerinin doğru telaffuz edilmesi için Arapça alfabe ile yazılmış olan Mushaf'tan okunması gerekir.
Dolayısıyla bir kimsenin hatim yapmış olması için Kur'ân'ı bizzat tilavet etmesi gerekir. Televizyon, radyo veya başka bir cihazdan okunan mukâbeleyi takip etmek veya dinlemek de sevaptır.
İlgili 23 soru bulundu
Dili ve dudağı kıpırdatmadan yalnız göz ile okuyarak da hatim yapılır.
Bu nedenle içinde Kur'ân yüklü olan bu tür cihazlara abdestsiz olarak dokunulabilir ve bu şekilde Kur'ân-ı Kerîm okunabilir. Ancak Kur'ân-ı Kerîm'i abdestli olarak okumak daha faziletli olduğu için elektronik cihazlardan Kur'ân okurken de abdestli olunması tavsiye edilir.
O halde zikretmek Kur'ân'ın emri olduğuna ve Kur'ân aynı zamanda zikir olduğuna göre, anlamı bilinmese de Kur'ân'ın zikir niyetiyle okunması yine Kur'ân'ın tüm Müslümanlara emri olmuş olmaktadır. Kur'ân'ın emrini yerine getirmek ise ibâdet ve dolayısıyla sevaptır.
Allah kelamı olan, Arapça olandır. Bunun yeri ve sevabı ayrıdır. Her harfine kat kat sevap verilir.
Öz: Dört büyük mezhep mensuplarınca Vakıa Suresi 79. Ayet, Mushaf'a abdestsiz olarak el sürmenin haram olması hükmünün bir delili olarak kabul edilmiştir. Bu- na göre ayette, Mushaf'a abdestli olanlardan başkası el süremez, buyrulur.
Normalde hafızlığın yaklaşık 3-4 yılda tamamlandığını anımsatan Aşkın, "1 sayfayı en fazla 15 dakika içinde, 20 sayfayı 6-7 saat içinde ezberliyordum.
Kuran okumanın ne kadar sevaplı olduğunu bildiren birçok hadis-i şerif bulunmaktadır. bunlardan bir tanesi de şudur “kim Allah'ın kitabından bir harf okursa,onun için bir sevap vardır.her sevap da on misli kadar artar.Ben elif lam mim bir harftir demiyorum.elif bir harf,lam bir harf,mim de bir harftir diyorum.hadis-i ...
Okunan Kur'anı dinlemek, okumaktan daha sevap olmaz mı? Evet, dinlemek daha sevabdır. Okumak sünnet, dinlemek farzdır. Nafileler ve sünnetler, farzın yanında, deniz yanında damla gibi bile değildir.
Bu doğrultuda hatim, Kur'ân'ın mealinden okunması değil, Kur'ân'ın tamamının, Arapça metni üzerinden Fatiha suresinden başlanarak Nas suresine kadar okunmasıdır. Dolayısıyla Kur'ân-ı Kerîm'in meal ve tefsirlerinin okunması suretiyle hatim yapılmış olmaz.
Kuran-ı Kerim'i okumaya başlamadan önce niyet edilir ve hatmettikten sonra dualar edilir. Kuran-ı Kerim'in baştan sona okumasının ardından okunman dua ise hatim duasıdır. Hatim Duası kişinin niyetlerinin kabul edilmesi için okunan duadır.
KUR'AN-I KERİM'İN FAZİLETİ
- Kur'an-ı Kerim'in bütün ayetleri herkesi bağlar, tabii Allah ve Peygamber'ine iman etmiş ise. - Kur'an'ın bir harfini okumak bile kişiye manen 10 derece kazandırır, 10 sevap bahşeder ve 10 günahı silinir.
Osmanlıca bilenler Kuran-ı Kerim'i anlayarak okuyabiliyor mu? Anlayamazlar. Bunun için Klasik Arapça bilmek gerekmektedir.
Arapçanın standartlaştırılmış formu olan ve Kuran Arapçasını temel alan Fasih Arapça, Arap dünyasında yazı dili olarak kullanılan Arapça lehçesidir. İslam'ın kutsal kitabı Kur'an Kuran Arapçası ile yazılmıştır ve bu Müslümanların ibadet dilidir.
Bunda ittifak vardır. Zaten Kur'an'ı başka bir dille yazmak mümkün olmadığı gibi, başka bir dille doğru olarak okumak da mümkün değildir. Çünkü Kur'an harflerinin kendisine has özellikleri vardır. Bu harflerin bazılarının karşılığı ve okunuş şekli başka dilin alfabelerinde mevcut değildir.
Abdesti olmayan bir kimsenin Kur'an okumasında bir sakınca yoktur. Nitekim İslâm âlimlerinin bunun câiz olduğu konusunda ittifak ettikleri nakledilmiştir. Bu meselede gelen sahih hadisler, Kur'an okumak isteyen abdestsiz kimsenin, Kur'an okumak için abdest alması gerekmediğini açıklamaktadır.
Arapçayı bilen kişi Kur'an-ı Kerim'in manalarını anlayabilir. Arapça düzeyi ne kadar iyi olursa anlama derecesi de o kadar artar. Ayrıca Kur'an-ı Kerim'in anlamını öğrenmek için meal ve tefsir de okunabilir.
HAFIZA ALANININ GENİŞLEMESİNİ SAĞLAR
Kur'an ezberlemek zihinsel egzersiz yapmak gibidir. Ezberlemeye çalıştığın sayfayı ne kadar çok tekrar edersen nöronlar ve beynin arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Böylelikle beyninin hafıza kapasitesi artar. Bunu hafıza çipini 16 GB'tan 128 GB'a çıkarmak gibi düşünebilirsin.
- Kur'an-ı Kerim'i yanlış okumaktan korktuğum için bazen Türkçesini okuyorum, bu ne kadar doğrudur? Değerli kardeşimiz, Kur'an okurken yanlış okumak günah değildir.
el Cevab: Kuran okunurken dinlerken abdestli olmak şart değildir. Evde korunaklı bir ortamda iken başınızın örtülü olmaması caizdir. Ama efdal olan ibadetler ve dini şeairi yaparken örneğin Kuran okunurken örtünme ye riayet etmenizdir. Yalnız başınıza kuran okurken başınız açık olsa bu da caizdir.
Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir. Fakat tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlar bizim maaruf olan bildiğimizm mushaf olmadığı için Kur'an-ı Kerim okurken elimizde cep telefonu varsa buna dokunabilriiz. Burada bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri