İnsanların yaşamak, barınmak, yemek ve içmek gibi temel ihtiyaçlar vardır. İnsanın yaşamını idame ettirebilmesi için her şeyden önce gelirinden bağımsız bir şekilde bu ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Buraya kadar bir sorunum yok. Yalnız burada içime sinmeyen nokta, bu ihtiyaçların sınırsız olması hususundadır.
Günümüz iktisadî düşüncesine göre ihtiyaçlar ile bu ihtiyaçları karşılayan malların üretildiği kaynaklar arasında bir uyumsuzluk vardır. İnsan ihtiyaçlarının sınırsız, buna karşılık kaynakların kıt, yani sınırlı olduğu kabul edilmektedir.
Maslow'un kuramına göre insanların ihtiyaçları sınırsızdır ve insan bir ihtiyacını giderdikten sonra başka bir ihtiyaç ortaya çıkar.
İnsan ihtiyaçlarının sonsuz ve bu ihtiyaçları karşılayan kaynakların ihtiyaçlara nispeten kıt olması, benimsenen ekonomik sistemlerden bağımsız bir "hakikat"in ifadesi olduğu gerekçesiyle bu durum "kıtlık kanunu" olarak da adlandırılmaktadır.
Cevap. İnsanların ihtiyacı ilk çağlardan belli sürekli olarak olmaktadır.İhtiyaçların doğması ise insnaların kullanmasından veya tüketmesinden doğmaktadır. Şunu unutmayalım ihtiyaçlar sınırsız ancak kaynaklar sınırlıdır.
İlgili 15 soru bulundu
İhtiyacın Özellikleri
İhtiyaçlar ve ihtiyaçları tatmine yarayan araçlar ikame edilebilir. Bir başka ifade ile herhangi bir ihtiyacın giderilmesi, farklı araçlar kullanılarak mümkün kılınabilir.
duyarken, bazı ihtiyaçlarımız ise ekonomik kaynaklara ihtiyacımız yoktur. Örneğin; daha adil bir dünyada yaşamak, daha çok sevilmek, vb. gibi…. Bu tür ihtiyaçlarımızı giderebilmek için bir mal ve hizmet üretmemiz gerekmez. Bu tür ihtiyaçlarımızı ekonomi dışı ihtiyaç olarak adlandırırız.
Doğal kaynaklar sınırsız değildir. Yenilenemeyen doğal kaynaklar buna bir örnektir. Fosil yakıtlar; Kömür, doğalgaz ve petrol gibi doğal kaynaklar bir gün bitebilir yani tükenebilir.
“İktisat, insan isteklerini tatmin eden mal ve hizmetlerin nasıl üretildiğini, nasıl bölüştürüldüğünü ve nasıl tüketildiğini açıklamaya çalışan, kıt kaynaklarla sonsuz insan istekleri arasında denge kurmaya çalışan bir bilim dalıdır.”
2- Kültürel ve lüks ihtiyaçlar kişiden kişiye göre değişir:
Tüm insanlar için sadece temel ihtiyaçlar aynıdır. Örneğin herkes yemek yemek, barınmak ve su içmek zorundadır. Ancak kültürel ve lüks ihtiyaçlarda böyle bir zorunluluk yoktur.
Meşhur ismiyle Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi. "İnsanoğlunun beş tane temel ihtiyacı vardır" diyor Maslow; Fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, sosyal ihtiyaçlar, değer verilme/saygınlık ihtiyacı ve son olarak kendinigerçekleştirme ihtiyacı.
Temel ihtiyaç maddeleri insanın hayat ve hürriyetini korumak için muhtaç olduğu şeylerdir. Bunlar, genel olarak, nafaka, oturulan ev, ev eşyası, ihtiyaç duyulan elbise, borç karşılığı mal, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, binek taşıtları, ilim için edinilen kitaplar gibi eşyadır.
Sınırsız olma özelliği sayesinde yenilenebilir enerji kaynakları olarak da bilinmektedirler. Tükenmeyen enerji kaynakları arasında güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal, hidroelektrik, dalga gibi sürekli kendini yenileyebilen doğal kaynaklar yer almaktadır.
Kıt mal ve kıt hizmet kavramları da az bulunan mal ve hizmetleri ifade eder ve sahip olunmak istendiğinde bir bedel ödenmesi gerekir. Bir bedel ödenerek sahip olunan her mal kıttır ve bunlara ekonomik mal adı da verilir.
Ekonomi ayrıca kamu politikasına odaklanırken, finansın odak noktası şirkete veya sektöre özeldir. Finans ayrıca şirketlerin ve yatırımcıların riski ve getiriyi nasıl değerlendirdiklerine de odaklanmaktadır.
Üniversite düzeyindeki ekonomiye giriş derslerinin ilkinde, hocaların öğrencilere ekonominin tanımı diye öğrettikleri şey de budur: “Ekonomi, sınırsız ve sonsuz insan ihtiyaçlarının, sınırlı ve kıt kaynaklarla en iyi şekilde nasıl giderilebileceğini inceleyen bir bilim dalıdır.” Çok az kişi bu başlangıç noktasını ...
Elektrik kaynakları sınırsız mıdır? Elektrik kaynakları hem sınırlı hem de sınırsız diyebiliriz. Her şeyin bir sonu olduğuna göre, elektrik de sınırlıdır. Ancak Güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi ve diğer yenilenebilir enerji kaynakları sayesinde "sınırsız" elektriğe de sahip olabiliyoruz.
Günlük kullandığımız kaynaklar içerisinde elektrik ve su gibi kaynaklar bulunmaktadır. Ancak kaynaklar dünyamızda sınırsız değildir. Bu yüzden bizler kullandığımız kaynaklar için para öderiz. O yüzden kullanmış olduğumuz tüm kaynakları israf etmeden, doğru ve düzenli biçimde kullanmalıyız.
Hava, su, toprak, bitki örtüsü, hayvanlar ve madenler Dünya'nın doğal kaynaklarını oluşturur. Doğal Hayatı Koruma Derneği'nin açıklamalarına göre; insanlık tarihinde hiç olmadığı kadar hızlı ve büyük miktarlarda tüketilen doğal kaynaklar, son 40 yılda birkaç kat daha artarak tahribata uğramıştır.
Üç ayrı temel ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunlar barınma, beslenme ve giyinmedir. Eğer bunlar olmazsa yaşamımızı sürdüremeyiz.
Elde edebilmek için mutlaka belirli bir çaba harcanması ya da bedel Ödenmesi gereken mallara ekonomik mallar denir (örneğin, ekmek, peynir, elbise, otomobil).
En temel ihtiyacımız, fizyolojik ihtiyacımız. Burada yiyecek, su, nefes alma, uyku gibi en temel ihtiyaçlar olabilir. Bunların hepsi, hayatta kalmamız için gereken temel gereksinimler. İkinci seviyede güvenlik ihtiyacımız yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri