Anlaşmalı boşanma davaları tek celsede (tek duruşmada) sonuçlanırken, çekişmeli boşanma davalarında bu süreç daha uzun sürmektedir. Çekişmeli boşanma davasında yargılama aşamaları yukarıda açıklamıştık.
Anlaşmalı boşanma davasının başvurusundan sonra genellikle 40 gün içerisinde duruşma tarihi belirlenir ve eşler mahkemenin belirlediği duruşmaya davet edilir. Duruşma günü herşey usule uygunsa mahkeme tek celsede anlaşmalı boşanma kararı verir.
Anlaşmalı boşanma davaları, uygulamada ortalama olarak 1 ile 3 aylık bir süre içerisinde sonuçlanabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davasında anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanması akabinde dava dilekçesi nöbetçi aile mahkemesine sunulur ve gerekli harç ve masraf ödemeleri gerçekleştirilir.
Anlaşmalı boşanma davalarında boşanma kararı genellikle tek celsede verilmektedir. Ancak hâkimin tek celsede karar verme gibi bir zorunluluğu yoktur. Zira hâkim anlaşma protokolünde eksiklikler olması halinde davanın ertelenmesine karar verebilmektedir.
Taraflar tüm boşanma konularında mutabık ise anlaşmalı dava açılabilir. 2023 yılında anlaşmalı boşanma davaları ortalama 1 hafta ile 1 ay arasında sonuçlanır. Çekişmeli boşanmalar ortalama 1-1.5 yıl sürmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Boşanmada gerekçeli karar kaç günde çıkar sorusunun cevabı HMK m. 294'de yer alır. Buna göre gerekçeli karar hüküm aşamasında açıklanan kısa karardan itibaren 1 ay içinde yazılmalıdır.
Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanmanın aksine tek celsede ve aynı gün sona erer, ayrılmak için başvurulacak en kısa ve uygun yoldur. Çekişmeli boşanma, anlaşmalıdan daha uzun sürmektedir. Haber yayınlarında boşanma sürecinin yıpratıcı olduğu ve bazı şiddete dayanan olayların olduğu görülmektedir.
Anlaşmalı boşanma davasında tarafların anlaştıkları hususlar bakımından, aile mahkemesi hakimi yapılan boşanma protokolünü kabul ettiği takdirde ve başkaca hukuka aykırılık söz konusu olmadığında tek duruşmada, tek celsede boşanmaya karar verecektir.
Tek celsede boşanma davası; eşlerin çekişmeli boşanma davası yerine boşanma avukatının hazırlayacağı anlaşmalı boşanma protokolünü kendi özgür rızalarıyla, hür iradeleriyle imzalayarak başvurdukları bir boşanma davasıdır. Tek celsede boşanma diye bir hukuki usul hukukumuzda aslında yoktur.
Boşanma kararı nüfus kayıtlarına 7 günde geçer. Tek celsede boşanma süresi bu şekildedir, fakat tek celsede bitmeyen boşanmalarda süreç uzar. İlk mahkemede sonuçlanması gereken bu boşanma türünün uzaması daha önce karşılaşılan durumlardandır. Davanın reddedilmesi halinde süre uzayabilir.
Boşanma davası anlaşmalı ise ortalama 40 gün sürmektedir. Eğer anlaşma olmazsa ve dava çekişmeliye dönerse en az bir buçuk sene sürebilmektedir. Boşanma davası açılınca e Devlete ne zaman düşer? En az 2-3 en fazla bir hafa içerisinde görülür.
Anlaşmalı boşanmaya karşı taraf gelmezse ne olur; boşanma davasında tarafların her ikisinin de duruşmaya gelmesi şartı vardır. Tarafların duruşmaya gelmemesi durumundaanlaşmalı boşanma davasımahkeme tarafından çekişmeliye dönüşecek ve dava bu şekilde seyir edecektir.
Anlaşmalı boşanma davasında tanık dinlenilmesine gerek olmaksızın, taraf iradeleri yönünde, anlaşmalı boşanma protokolüne uygun olarak hüküm kurulur. Ancak çekişmeli boşanma davalarında durum bundan çok farklıdır. Anlaşmalı boşanma davasının aksine, çekişmeli boşanma davasında taraf iradelerinin çok büyük önemi yoktur.
Çocuğa nafaka hesaplaması yapılırken çocuğun yaşı, yaşam standartları sağlık durumu, eğitim durumu ve nafaka borçlusunun ödemeyebilme gücü dikkate alınır. 2023 yılı için çocuğa ödenen en düşük nafaka 750 TL'dir. Bu tutar hiç çalışmayan ya da asgari ücretli olanların ödemekle yükümlü olacağı asgari nafaka miktarıdır.
Eşlerden yalnızca birinin boşanmak istemesi halinde dava çekişmeli boşanma davası olarak görülecektir. Çekişmeli boşanma davaları ortalama olarak 1-1,5 yıl arası sürmektedir. Bu davalar için azami süre sınırı olmayıp, her dosya kendi özelinde değerlendirilmelidir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Hakim ne Sorar? Anlaşmalı Boşanma davasında ilk duruşmada hakim ne sorar; Tarafların ilk duruşmaya gelerek kendilerini bu boşanmaya kabul göstermek zorunlulukları vardır. Herhangi bir zorlama ve tehdit altında kalmadan her iki tarafında kendi rızasıyla boşanmak istediği bildirilmelidir.
Bu noktada tarafları en hızlı şekilde boşanması için tercih edilmesi gereken dava çeşidi çekişmesiz anlaşmalı boşanma davalarıdır. Anlaşmalı boşanma davası durumunda taraflar birbirlerinin tüm isteklerini kabul ederek hakimin önünde bu kararlarını resmiyete dökmektedir.
Ayrı yaşama nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için taraflardan birinin, herhangi bir gerekçe ile açmış olduğu ve reddine karar verilen bir boşanma davasının olması ve bu davadan itibaren geçerli olmak üzere üç yıl boyunca tarafların birlikte yaşamamaları durumunun oluşmuş olması gerekmektedir.
Eşlerin boşanma taleplerini alan hakim boşanma kararını kendi istekleri ile alıp almadıklarını soracaktır. Anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar? Cevabı verilirse maddi ve manevi anlamda uzlaşma içinde olup olmadıklarını sorar. Ayrıca boşanma sözleşmesi için de uzlaşı içinde olup olmadıklarını teyit eder.
Bu soruya vereceğimiz ilk cevap “Evet”tir. Şöyle ki;anlaşmalı boşanmanın çekişmeli boşanmaya göre en büyük farklı tarafların mahkeme huzurunda boşanma iradelerini açıklaması gerekmesidir. Tarafları avukatları temsil etse de tarafların bizzat duruşmaya katılmaları gerekmektedir aksi takdirde boşanma gerçekleşmez.
Kadın hakları, nafaka; velayet; tazminat; mal paylaşımı; düğün takılarında gündeme gelmektedir. Çocuğun bakımını ve gözetimini ihmal etmeyecek ve çocuğun menfaatini üstün tutacak olan ebeveyn velayet hakkını almalıdır. Bu doğrultuda anne müşterek çocuğun velayetini talep etme hakkı bulunmaktadır.
Aile mahkemesi hakimi, re'sen (kendiliğinden) boşanma davasının kesinleşmesiyle nüfus müdürlüğüne müzekkere yazacak ve kararın kesinleştiği bildirerek soyadının değişmesini talep edecektir. Bu değişiklik en fazla bir hafta içinde gerçekleşir ve boşanan kadın E-devlet üzerinden bu durumu kontrol edebilir.
Anlaşmalı boşanma için duruşmaya gitmek şarttır. Anlaşmalı olarak boşanmak isteyen eşlerden birinin veya her ikisinin de hakimin huzurunda bulunmalarına olanak yoksa çekişmeli boşanma davası açmaları gerekir. Taraflar baroya kayıtlı bir avukata verecekleri vekaletname ile davanın takibini sağlayabilirler.
Anlaşmalı boşanma davası açıldıktan sonra mahkemenin iş yoğunluğuna bağlı olarak bir hafta ile bir ay sonrasına duruşma günü belirlenir. Duruşma günü tüm koşulların varlığı halinde boşanmaya karar verilir. Gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesi üzerine istinaf süresinin dolmasıyla gerekçeli karar kesinleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri