Deneyimlerimize göre, etkili bir işe alım süreci en az bir ay sürer ve genellikle altı aya kadar uzar; bu aynı zamanda deneme süresinin sona erdiği ve insanların tam kapasiteyle çalışmasının beklendiği zamandır.
İşe alım süreci, en fazla 4 hafta sürer. Ancak bazı kurumların yoğunluğuna bağlı olarak işe alım süreci uzayabilir. Örneğin bazı kurumlarda işe alım süreci 6-8 haftaya kadar çıkabilir. Fakat genel olarak işe alım sürecinin 2-4 hafta aralığında sürdüğü söylenebilir..
Bu durumda, iş görüşmesinden 3-7 gün sonra haber alabilirsiniz. Bazı durumlarda, işverenler iş görüşmesi sonrasında adaylar arasında daha kapsamlı bir değerlendirme süreci uygulayabilmektedir. Bu tür durumlarda, iş görüşmesinden sonraki süreç biraz daha uzayabilir ve adaylar 1-2 hafta içinde geri dönüş alabilirler.
- İşe alım uzmanı, size soru sormayı bırakıp şirketi övmeye başladıysa bu sizi işe almak istediklerine dair bir işaret olabilir. - Özel hayatınıza, ailenize, hobilerinize dair daha detaylı sorular sorulmaya başlanması olumlu bir işarettir. Size CV'de yazılanların ötesinde bir ilgi duyulduğunu gösterir.
İlgili 24 soru bulundu
Teklif için ne kadar beklemeli? İş teklifinin geciktiğini düşünüyorsan ve o işi de çok istiyorsan, gecikmenin nedenini sormak için çok da beklememen gerek. En fazla 1 hafta sonra seninle görüşmeleri yürüten İK yetkililerine süreç hakkında bilgi almak istediğini içeren bir e-posta gönderebilirsin.
Görüşme saat 9'da planlanmışsa işveren muhtemelen o saatte “meşgul”dür ve adaydan beklemesi istenir. 10 dakika, 10 dakika ve sonra bir 10 dakika daha… Bu taktiğin uygulanma amacıysa stresli durumlarda adayın duygusal olarak ne kadar kararlı olduğunu ve başvurduğu pozisyonu ne kadar almak istediğini görmektir.
5- Alımı gerçekleşen adaylar işe katıldıkları gün, İSG Uzmanları tarafından İş Sağlığı ve İş Güvenliği konularında ayrıntılı olarak ve tam gün eğitime tabi tutulurlar. 6- Katılışlarının ikinci gününden itibaren alındığı bölümde çalışmaya başlanır.
Pazartesi işe başvuran adayların yüzde 30'u olumlu bir sonuç alıyor. İnsan Kaynakları uzmanlarına göre ise özellikle Pazar gecesi 12'den sonra yapılan başvurular daha üst sıralarda gözüküyor. Çünkü işe alım uzmanları Pazartesi günleri ilk iş, söz konusu pozisyona başvuru yapan adayları listeliyorlar.
Her görüşme genelde 30-45 dakika sürer ve İK yetkilisi veya yönetici, karşılarındaki kişiyi, yetkinliklerini ve uzmanlığını CV'den bir adım ötede ölçmeye çalışır. İlk karşılaşmada şöyle sıkı bir tokalaşın ve yetkili ile konuşurken onun gözlerine bakmayı unutmayın.
Mülakatın 30 dakikadan uzun sürmesi
Görüşmeyi yapan kişi kaliteli sorular sormak, cevaplarını dinlemek ve seninle pozisyonun ayrıntılarını tartışmak için zaman harcıyorsa, olumlu bir işaret daha var demektir.
Genellikle iş başvurusunda bulunduktan sonra yapılan mülakatta 'ne zaman işe başlayabilirsiniz' sorusuna en iyi cevap olarak 2 hafta kabul edilir. Çünkü işletmeler halen işletmede çalışan kişinin ihbar süresini hesaba katmakta ve en erken süre olarak iki hafta görmektedirler.
Eğer görüşme 1.5 saat - 2 saat'i geçmişse çok güçlü bir adaysınız demektir. Hatta bazen bu süreler de yeterli olmuyor, 2. görüşme, hatta 3. görüşmeye bile çağrılıyor olabilirsiniz (zaten bu 3. görüşme maaş ve çalışma şartlarının konuşulduğu son görüşme oluyor). Olumlu bir süreç içinde olduğunuzu kabul edebilirsiniz.
İş teklifi süreci, adayın başvurusu, mülakatlar ve değerlendirme sürecinden geçtikten sonra gerçekleşir. İş teklifi, mülakatın son aşaması olarak kabul edilir ve iş görüşmesi sırasında belirli bilgiler verilir.
Referans kontrolü iş görüşmesi sürecinin son aşaması. Tüm süreci başarı ile tamamlayan aday son aşamada verdiği referans kişilere telefonla ulaşılması yoluyla ya işe kabul ediliyor ya da süreç negatif sonuçlanıyor.
İş görüşmeniz istediğiniz şekilde geçmiş olabilir. Ama bu süreçte yalnızca aranmayı beklemek artık yoğun rekabet ortamında yapılması gereken en son şeyler arasında yer alıyor. Bu nedenle bekleme durumuna geçmek yerine süreci takip edin ve size belirtilen süre dolmadan harekete geçmeyin.
İşe alım süreci aşamaları arasında insan kaynağının bulunması, seçilmesi ve işe alıştırılması yer alır. Kurumun gereksinim duyduğu insan kaynağı işe alınırken iç ve dış kaynaklardan yararlanılabilir.
Vaktinden önce gidin
İş görüşmesinde ilk izlenim için erken gitmek iyi olsa da 2 saat önce gitmek pek iyi değildir. Çünkü iş görüşmesine çok erken gitmekte geç gitmek gibi vakitsiz bir durumu yansıtır. 10 – 15 dakika erken gitmek her zaman iyidir.
Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi Verme Yükümlülüğü
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar içinişe başlamadan en az 1 gün önce sigortalı işe giriş bildirgesinin e-sigorta kanalıyla verilmesi gerekmektedir.
2.Kalem ve not defteri
Birkaç not almak, mülakattan sonra teşekkür mektubu yazmak için kullanışlı olabilir. (Fakat not alırken, dikkatinizin dağılmamasına özen gösterin.) Ayrıca, eğer danışma,finans ya da mühendislik pozisyonu için mülakattaysanız, yanıtlaması zor yetenek sorularıyla karşılaşabilirsiniz.
İş görüşmesi soruları ve cevapları ,alan doğrultusunda değişkenlik gösterir. Mülakat genellikle 15-45 dakika sürer. Bu süre mülakat yapan kişi, işin niteliği ve başvuran adayların özel durumları olup olmasına göre değişebilir.
Mülakat sırasında saate kesinlikle bakılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri