Daha sonra gerekçeli karar taraflara tebliğ edilir. Bunun da yaklaşık 1 hafta sürmesi beklenir. Eşler anlaşmalı tebligatı aldıktan sonra ya mahkemeye istinaftan feragat ettiklerine dair beyan sunarlar ya da verilen 2 haftalık istinaf süresinde işlem yapmazlar ise, anlaşma boşanma kararı kesinleşir.
Taraflar 2 hafta boyunca karara itiraz etmezlerse boşanma kararı kesinleşir. Taraflar 2 hafta beklemek istemiyorlarsa bir avukat yardımı da alarak istinaf haklarından feragat ederek bu süreci daha erken bir sürede tamamlayabilirler.
Bu süre geçtikten sonra (karara itiraz edilmemişse) karar kesinleşir ve genelde 4 – 5 gün içinde boşanma kararı nüfusa geçer. Boşandıktan sonra nüfus cüzdanının, kimliğin değiştirilmesi için istenilen nüfus müdürlüğüne, yurt dışında konsolosluğa başvurulabilir. Nüfus cüzdanının aynı gün değişmesi mümkün olabilmektedir.
Anlaşmalı boşanma davaları, uygulamada ortalama olarak 1 ile 3 aylık bir süre içerisinde sonuçlanabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davasında anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanması akabinde dava dilekçesi nöbetçi aile mahkemesine sunulur ve gerekli harç ve masraf ödemeleri gerçekleştirilir.
Boşanma davası anlaşmalı ise ortalama 40 gün sürmektedir. Eğer anlaşma olmazsa ve dava çekişmeliye dönerse en az bir buçuk sene sürebilmektedir. Boşanma davası açılınca e Devlete ne zaman düşer? En az 2-3 en fazla bir hafa içerisinde görülür.
İlgili 29 soru bulundu
Aile mahkemesi hakimi, re'sen (kendiliğinden) boşanma davasının kesinleşmesiyle nüfus müdürlüğüne müzekkere yazacak ve kararın kesinleştiği bildirerek soyadının değişmesini talep edecektir. Bu değişiklik en fazla bir hafta içinde gerçekleşir ve boşanan kadın E-devlet üzerinden bu durumu kontrol edebilir.
Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanmanın aksine tek celsede ve aynı gün sona erer, ayrılmak için başvurulacak en kısa ve uygun yoldur. Çekişmeli boşanma, anlaşmalıdan daha uzun sürmektedir. Haber yayınlarında boşanma sürecinin yıpratıcı olduğu ve bazı şiddete dayanan olayların olduğu görülmektedir.
Boşanma kararı nüfus kayıtlarına 7 günde geçer. Tek celsede boşanma süresi bu şekildedir, fakat tek celsede bitmeyen boşanmalarda süreç uzar. İlk mahkemede sonuçlanması gereken bu boşanma türünün uzaması daha önce karşılaşılan durumlardandır. Davanın reddedilmesi halinde süre uzayabilir.
Çocuğa nafaka hesaplaması yapılırken çocuğun yaşı, yaşam standartları sağlık durumu, eğitim durumu ve nafaka borçlusunun ödemeyebilme gücü dikkate alınır. 2023 yılı için çocuğa ödenen en düşük nafaka 750 TL'dir. Bu tutar hiç çalışmayan ya da asgari ücretli olanların ödemekle yükümlü olacağı asgari nafaka miktarıdır.
Boşanma davası tek celsede biter mi? Boşanma davalarının anlaşmalı olanlarının tek celsede bitmesi esastır. Çekişmeli boşanma davasının tek celsede bitmesi çok nadir durumlarda gerçekleştirilebilir. Tek celsede davanın bitmesi için tüm delil ve tanıkların dinlenmesi gerekir.
Eşinden dolayı yeşil pasaport alan bir kişi, boşanma kararı kesinleştikten ve nüfus kütüğüne işlendiğinde yeşil pasaportunu kullanamaz hale gelir. Yani boşanma durumunda, yeşil pasaportun geçerliliği otomatik olarak sona erer.
Gideceğiniz herhangi bir nüfus müdürlüğünde nüfus kaydı olarak öğrenebilirsiniz.
Boşanma sonrası soyadı değiştirmek için yasanın öngördüğü süre iki haftadır. Ancak bu süreyi kısaltmak mümkündür. Boşanma kararı kesinleştikten sonra ilgili boşanma evrakları Aile Mahkemesi Nüfus Müdürlüğü´ne verilir ve nüfus kaydı düzeltilir. Boşanma kararları ortalama bir hafta içinde nüfusa işlenir.
Tarafların boşanma protokolünü dilekçe ile mahkemeye sunmalarının ardından mahkeme tarafından taraflara duruşma gününü bildirir tebligat gönderilir. Mahkemelerin yoğunluğu ve tebligat sürecine bağlı olması sebebiyle değişmekle birlikte anlaşmalı boşanma uzun sürmeyecektir.
Eğer dosyanız kapalı konuma geçerse bir daha o dosya ile ilgili hiçbir itirazda bulunamazsınız. Bu nedenle boşanma davalarında “karara çıkmış” şeklinde dosya durumunu gördüyseniz muhtemelen dosyanızda gerekçeli karar hazırlanmış demektir.
İstinaf ve temyiz'i inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur. İlk derece mahkemenin kararı vermesi üzerine istinaf kanun yoluna başvuru süresi, hukuk mahkemeleri davalarında, gerekeli kararın tebliğinde 2 hafta süre tanır.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Uygulamada 8.500 TL maaş alan yani asgari ücretleri bir kişinin eşine özel bir durumu yoksa 750-1500 TL arası nafaka bağlanmaktadır.
Nafaka hesaplamasında kanunda belirtilmiş bir minimum maaş yüzdesi bulunmamaktadır. Mahkeme 12.000 TL maaş alan bir kişinin aylık 1.200 TL nafaka ödemesine de hükmedebilir. Sonuç olarak, nafaka miktarı belirlenirken hakimin takdir yetkisi söz konusudur ve maaşın belli bir oranı kesin olarak belirlenemez.
Gerekçeli karar itiraz süresi 2 haftadır. Dolayısıyla duruşmanın görüldüğü günden itibaren yaklaşık 1 ay içerisinde anlaşmalı boşanmada taraflara tebligat gelir. Boşanma kararlarına karşı yasal itiraz süresi olan istinaf süresi kararın tebliğinden itibaren 2 haftadır.
Anlaşmalı boşanma davaları tek celsede (tek duruşmada) sonuçlanırken, çekişmeli boşanma davalarında bu süreç daha uzun sürmektedir. Çekişmeli boşanma davasında yargılama aşamaları yukarıda açıklamıştık.
Protokolün uygulanmasına yönelik istemlerle açılacak davalar, Aile Mahkemesi'nde incelenir. Boşanma protokolüne uyulmazsa şu şekilde davalar açılabilir: Tapu iptal ve tescil davası açılabilir. Alacağın tespiti davası açılabilir.
Tek celsede boşanma davası; eşlerin çekişmeli boşanma davası yerine boşanma avukatının hazırlayacağı anlaşmalı boşanma protokolünü kendi özgür rızalarıyla, hür iradeleriyle imzalayarak başvurdukları bir boşanma davasıdır. Tek celsede boşanma diye bir hukuki usul hukukumuzda aslında yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri