Türk Medeni Kanunu 175. Maddesinde yoksulluk nafakasının süresiz olabileceğini düzenlemiştir. Yoksulluk nafakası bir süreye bağlı değildir. Boşanmayla yoksulluğa düşecek eşe, maddi olarak güçlü taraf maddi gücü oranında nafaka öder.
Tedbir nafakası yalnızca dava sürecinde ödenecek bir nafaka türüdür ve boşanma kararının kesinleşmesiyle biter. Türk Medeni Kanunu 175. Maddesinde boşanma kararı kesinleştikten sonra hakimce yoksulluğa düşeğine kanaat edilen tarafa ödenecek nafaka düzenlenmiştir.
Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 175'e göre yoksulluk nafakası, süresizdir. Yani mahkeme kararıyla nafakanın kaldırılmasına karar verilmedikçe, yahut nafaka lehtarının evlenmesi veya ölümü gibi nafakayı kendiliğinden sonlandırana erdiren bir durumun oluşmadıkça, nafaka yükümlülüğü devam eder.
Nafaka ödeyen kişiler nafaka ödemelerinin ne zaman biteceğini merak etmektedirler. Nafaka süresi Türk Medeni Kanunu ile düzenlenmiştir. Nafaka süresine ne kadar süre evli kalındığının etkisi yoktur. 1 yıl ya da daha az süre evli kalan kişilerde süresiz nafaka hakkına sahip olabilir.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Örneğin, bir nafaka davasında 8500 TL maaş alan nafaka yükümlüsü, Yargıtay içtihatlarından da baz alınarak yola çıkıldığında maaşının %25'i oranında nafaka ödemeye hükmedilmiş olabilir. Bu durumda nafaka ödemeye yükümlü olan tarafın çocukları veya çocuğu için aylık olarak 2125 TL nafaka ödemesi anlamına gelir.
Nafaka hesaplamasında kanunda belirtilmiş bir minimum maaş yüzdesi bulunmamaktadır. Mahkeme 12.000 TL maaş alan bir kişinin aylık 1.200 TL nafaka ödemesine de hükmedebilir. Sonuç olarak, nafaka miktarı belirlenirken hakimin takdir yetkisi söz konusudur ve maaşın belli bir oranı kesin olarak belirlenemez.
“15.000 TL maaş alan ne kadar nafaka öder?” sorusu da sıkça gündeme gelir. Mahkemeler genel uygulamalarda nafaka ödeyecek kişilerin maaşlarının %25'i kadar miktarda nafaka ödemesine karar vermektedir. 15.000 TL maaşı olan bir kişinin ortalama ödemesi gereken nafaka miktarı 3.750 TL'dir.
Çocuğa nafaka hesaplaması yapılırken çocuğun yaşı, yaşam standartları sağlık durumu, eğitim durumu ve nafaka borçlusunun ödemeyebilme gücü dikkate alınır. 2023 yılı için çocuğa ödenen en düşük nafaka 750 TL'dir. Bu tutar hiç çalışmayan ya da asgari ücretli olanların ödemekle yükümlü olacağı asgari nafaka miktarıdır.
Erginliğe ulaşılmasından sonra nafaka ödemeleri biter. Ancak boşanmanın ardından gerçekleşen ve iştirak nafakası olarak adlandırılan durum erginlik yaşı 18 yaşına kadar devam etse de bazı durumlar içerisinde farklılık gözlemlendiği görülür.
Erkek nafakasının kesilmemesi amacıyla hareket etmişse ve bir başkasıyla fiili olarak birlikteyse ve evlilik hayatı yaşıyorsa, nafaka borçlusunun aile mahkemesine dava açması ve durumu ispatlayarak nafakanın kesilmesini talep etmesi durumunda erkeğe nafaka ödenmeyecektir.
Genel mahkeme uygulamalarında kişinin maaşının %25'i kadar olan miktarda nafakaya hükmedilmektedir. 10.000 TL maaş alan bir kişi için genel uygulamaya göre hesap yapıldığında nafaka miktarı 2.500 TL olacağı düşünülebilir.
Eşit Gelir Durumu: Çalışan bir kadın, nafaka talebinde bulunurken, eşit veya daha yüksek bir gelire sahip olduğunda nafaka alma hakkı sınırlanabilir. Nafaka, ekonomik güçsüzlük içinde olan tarafa maddi destek sağlamak için ödenir.
4 bin TL maaş alan ne kadar nafaka verir? Bu konuda kesin bir şey söylenemez. Ancak 4000 TL alan bir kişi ortalama olarak 750-1000 TL arasında yoksulluk nafakası ödeyecektir diyebiliriz.
Kadın hakları, nafaka; velayet; tazminat; mal paylaşımı; düğün takılarında gündeme gelmektedir. Çocuğun bakımını ve gözetimini ihmal etmeyecek ve çocuğun menfaatini üstün tutacak olan ebeveyn velayet hakkını almalıdır. Bu doğrultuda anne müşterek çocuğun velayetini talep etme hakkı bulunmaktadır.
Hakim kendiliğinden bu nafakaya hükmedebilir. Ayrıca hakim, anlaşmalı boşanmada belirlenen miktarın uygun bulmaması ya da tarafların iştirak nafakası miktarında anlaşamaması durumunda kendi bazı kriterler ışığında nafaka miktarını belirler.
Yani 6.000 TL maaşı olan biri aleyhine 1.250 TL nafakaya hükmedilmektedir. Bununla beraber kişinin maaşına ek bazı gelir kalemleri de mevcut ise bu halde %25'lik oran hakimin takdir etmesi üzerine %50-%60'lara çıkabilmektedir.
Boşanma davasında boşanan erkek, kadına nafaka ödeme yükümlülüğü altında kalabilir. Ancak, bu durum her boşanma davası için farklılık gösterir ve mahkeme tarafından değerlendirilir. Türk Medeni Kanunu'na göre, boşanma sonrası bir tarafın geçimini sağlaması için diğer tarafa nafaka ödeme yükümlülüğü getirilebilir.
Taraflar Nafaka Miktarını Nasıl Belirler? Anlaşmalı boşanma davasında taraflar protokolü hazırlarken nafaka ödenip ödenmeyeceği, ödenecek ise ne miktarda ödeneceği konusunu kendi aralarında müzakere ederek belirler. Burada nafaka miktarının belirlenmesi tamamiyle taraf iradeleri ile gerçekleşecektir.
25 bin TL maaş alan birinin 4.000 TL -8.000 TL arasında bir nafaka ödemesi gerekecektir. Nafakanın belirlenmesinde belirgin kurallar olmamakla birlikte, her olayın özelinde hakimin takdir yetkisi vardır. Çocuk sayısı, eşin çalışmaması, çocuk ve eşin maddi ihtiyaçlarına göre hakim tarafından nafaka belirlenir.
Asgari Ücretle Çalışan Ne Kadar Nafaka Öder
Asgari ücretlinin durumu incelendiğinde 2023 yılı için olağan dışı durumlar hariç olmak üzere ödenecek nafaka 200 ile 800 TL arasındadır. Bunlar tahmini değerler olup nafaka farklı detaylara bağlı olarak değişebilir.
Kadının nafaka hakları (tedbir nafakası ve yoksulluk nafakası) Mal paylaşımından kaynaklı alacak hakları Aile konutu şerhi isteme hakkı Ücretsiz avukat talep hakkı (adli yardım hakları)
2023 Nafaka Artış Hesaplama
Nafaka yükümlüsü boşanma ve nafaka kararının kesinleşmesinden itibaren 12 ay boyunca bu sabit miktarı öder. Bir sonraki ay ise mahkeme hangisini takdir ettiyse o yılın yayınlanmış ÜFE veya TÜFE oranına bakılır ve bu oran uygulanarak sonraki 12 ay bu miktar ödenir.
Tarafların ekonomik gücüne göre aylık 50.000 TL'ye kadar nafaka verilmesine karar verilebilir. Genel olarak bakıldığında nafakaların yarıdan fazla bir oranı 500 TL'ye kadar, %10'u 500-1000, %2'si 1000-2000, %2,2 gibi bir oranda da 2000 TL üstü nafaka miktarları olarak ödenmektedir.
Nafaka Hesaplama Nasıl Yapılır? Nafaka, kişilerin sosyal ve ekonomik durumlarına, boşanmadaki kusur durumlarına, boşanma sonrasında yoksulluğa düşme durumlarına bakılarak hakim tarafından hesaplanır. Nafakanın bir matematiği ya da denklemi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri