ANLAYARAK HIZLI OKUMA TEKNİKLERİ NEDİR? Çeşitli kelimelerin beyne daha hızlı iletilerek bir metnin çok daha kısa sürede okunabilmesini, anlaşılabilmesini ve algılanabilmesini sağlayan ve gözlerimizin dudak kıpırdatma hızımıza oranla çok daha büyük imkân sunmasına dayanan bir tekniktir.
Öğrencilerin psikolojilerinin ve belleklerinin gördükleri zararı telafi etmek için hızlı okuma kursları zihinsel açıdan olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Göz sağlığı açısından da faydalı olan hızlı okuma göz kaslarımızı çalıştırma prensibine dayandığından göz tembelliklerinin önüne geçme konusunda da etkilidir.
Hızlı ve etkili okuma teknikleri eğitimi, okuyucuların metinleri daha hızlı ve daha iyi anlamasını sağlamak için kullanılan bir eğitim türüdür. Bu eğitim, okuyucuların göz hareketlerini kontrol etme, metnin anahtar noktalarını takip etme ve metnin anlamını hızlı bir şekilde kavrama becerilerini geliştirmelerini sağlar.
Hızlı okuma sertifikası eğitimlerinde göz ve beynin algılama ve çalışma hızları dengelenerek okuma ve anlama hızının yükseltilmesi çalışmaları yapılır. Gözün nasıl bakması, nasıl görmesi, nasıl okuması ve nasıl anlaması üzerinde sistematik çalışma yapılarak otomatik hale gelmesi sağlanır.
İlgili 35 soru bulundu
Hızlı Okuma İşe Yarar mı? Hızlı okuma teknikleri, anlamı bir kenara atarak uygulandığında faydadan çok zarar getirir. Bu zarar, metni veya ilgili kitap bölümünü gerçekten anlamadan bitirmeyi içerir. Hızlı okuma süreci, metnin ilgili parçasını çok daha kısa sürede ama anlayarak okumayı kapsamalıdır.
Hızlı Okuma ile göze etkili bir hız kazandırılır ve görme ile anlayarak okuma arasında uyum sağlanır. Hızlı okuma sayesinde kitaplarınızı daha çabuk bitirir, ödevlerinizi daha hızlı ve verimli bir şekilde tamamlarsınız. Hızlı okuma günlük hayatta okuma ve anlama konusunda size her zaman yardımcı olur.
Hızlı okuma iki temel amaç için yapılır. İlk amacımız gözlerimizin görme alanını genişletmektir. İkinci amacımız ise zihnimizi hızlandırmaktır. Eğer gözlerinizi ve zihninizi yeterince hızlandırabilirsek, sıradan insanların, okumak için günlerini ayırdığı kitapları birkaç saat içinde okuyabiliriz.
Sınavlar için özellikle 11. Yaş ve üzeri çocuklarda Hızlı Okuma, Hızlı Anlama ve Sınavlarda Zaman Yönetimi Becerileri Kazanmaları için IQ HIZLI OKUMA TEKNİKLERİ kursumuz çocuklar ve gençlerin yaş ve seviyelerine göre planlanmış ve 28 günlük program haline getirilmiştir.
Eğer dakikada 160 kelimeden daha az okuyorsanız çok yavaş okuyorsunuz demektir. 350 ile 800 kelime arasında okuyorsanız hızlı okuyorsunuz demektir. 800 ila 1300 kelime arasında okuyorsanız, çok hızlısınız demektir. Türkiye okuma hızı ortalaması 160 ile 220 kelime arasındadır.
MEB'e veya üniversiteye bağlı kurumların düzenlediği hızlı okuma eğitmenlik kurslarına katılarak alınacak sertifika ile hızlı okuma eğitmeni olabilirsiniz.
Etkili Ve Hızlı Okuma Eğitimi Süresi
32 saatlik eğitim yaklaşık olarak 1 ay sürmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu alanda farklı saatlerdeki eğitimleri de bulunmaktadır.
Süre: Toplam kurs süresi 32 saattir. 3 hafta sürer.
Hızlı okuma öğrenildikten sonra unutulur mu? Hızlı okumayı öğrenen bir kişi öğrendiğini unutmaz. Fakat okuma alıştırmalarını yapmazlarsa gözler yavaşlar. Gözler yavaşlayınca okuma hızında yavaşlamalar olabilir.
Dahaena ve grubu okuma işlemini şöyle açıklıyor: Beynin sol oksipito-temporal bölgesinde bulunan harf kutusu, harflerin ve sözcüklerin görsel şekillerini algılıyor. Harf kutusu bu bilgiyi sol yarıkürede bulunan ve sözcük anlamını, ses motiflerini, harflerin seslendirilişini kodlayan çok sayıda değişik bölgeye iletiyor.
Tarayarak Okuma
Okurun ihtiyacı olan bilgiye ulaşmak için çeşitli anahtar sözcükler ya da varsa dizin ve kaynakça aracılığıyla metni taraması yoluyla gerçekleştirdiği okumadır.
Beyinsel fonksiyonların geliştirilmesi için kitap okumak önemli bir yoldur. Çünkü kitap okumak kavramların anlaşılıp uygulanmasını kolaylaştırırken aynı zamanda da zihinsel esnekliği artırır ve problem çözme yeteneğini de ilerletir. Karar verme yeteneğini geliştirir.
Kitap okudukça hızınız artacaktır. Kitap okuma hızınızı test etmek için linke bakabilirsiniz.
Çok kitap okumak, bilişsel yeteneklerin gelişiminde önemli bir rol oynar ve kişinin zeka seviyesini artırır. Özellikle düzenli okuma alışkanlığı, beyinde yeni nöron bağlantıları oluşturarak zekanın gelişimine katkıda bulunur.
Okuma yarışması çocuklar arasında yapılıyorsa yaşıtlarıyla birlikte oynanması daha uygun olur. Oyun dışında çocuğun okuduğu metin ya da kitap seçimide okumanın hızlanmasında oldukça etkilidir. Çocuklar anlayabildikleri yazıları daha hızlı okuduğundan dolayı kitaplar yaşına uygun seviyede olmalıdır.
Buna karşı ise “yavaş okuma” yapılması şiddetle öneriliyor. Yavaş okuma hareketi ile yazıların internetten değil kitaptan, gazetelerin de geleneksel baskılarından okunması öneriliyor. Uzmanlar, sadece bilgisayardan okuma yapanların iletişim yeteneklerinin de gerilediğini belirtiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri