Halep keçilerinde laktasyon süresi 250 – 300 gün olaktadır. Bakımına göre günde ortalama 3 Litre süt verimine sahiptir. Süt verimi Halep keçisinin özellikleri arasında en önemlisidir. En çok süt veren keçi ırklarındandır.
Halep keçilerinde günlük 3-4 litre süt sağılmaktadır. Sütün en verimli döneminde bile en fazla 4 litre süt sağılır.
Halep keçisi kaç litre süt verir? Halep keçileri bakım beslemeye göre 3-6 litre süt verebilir.
Normal zamanda günde 5-6 litre süt veren Saanen cinsi keçiler, doğumdan sonraki 2 ayda günlük 12 kiloya kadar süt verebiliyor. Ancak bu son keçinin 17 litre süt vermesi görenleri hayretler içinde bırakıyor.
Halep Keçisi çebiçleri 1,5 kilo – 2,5 kilo süt verir. 2. doğumdan itibaren 3 – 5 kilo süt verebilir. Halep Keçisi süt verimi, yavru verimi ve et verimin de dünya da nam salmış kombine verimli keçi ırkıdır. Halep Keçisi süt yağ oranı çok yüksektir, yaklaşık %4,5 civarındadır.
İlgili 23 soru bulundu
Halep keçilerinde günlük 3-4 litre süt sağılmaktadır. Sütün en verimli döneminde bile en fazla 4 litre süt sağılır.
Halep keçisi soğuk havalara dayanıklı bir keçi ırkıdır. Soğuk havalarda yaşamını sürdürebilir fakat şiddetli soğuk havalarda dışarı da bulunmaları Halep keçisi için tehlikeli olacaktır. Bu nedenle yaşamını sürdürdükleri alanlarda ahırlarının uygun sıcaklıkta olmaları gerekmektedir.
Böylelikle silajın tadı ve kokusu süte geçmemiş olur. 50 kg canlı ağırlığında günde 3-4 kg süt veren keçiye aşağıdaki yem reçeteleri verilebilir. Ek yemlerde katılacak tuz oranı hayvanların durumuna göre değişmektedir.
Halep keçilerinde laktasyon süresi 250 – 300 gün olaktadır. Bakımına göre günde ortalama 3 Litre süt verimine sahiptir. Süt verimi Halep keçisinin özellikleri arasında en önemlisidir. En çok süt veren keçi ırklarındandır.
Bir kıl keçisi yılda 300-400 litre arasında süt verirken, Saanen ırkı keçiden 800 ile 1000 litre arasında süt sağılıyor.
Halep Keçilerinde çiftleşme- halep keçileri hemen hemen her mevsim çiftleşebilir.Yaklaşık 12 ayın 10 ayında çiftleşir,mayıs - temuz ayları arası hariç. Halep Keçisi her mevsim çiftleşme yeteneği olan bir süt keçisi ırkıdır.
Keçilerin Ortalama Doğum Ayları ve Hafta Süreleri
Keçilerde gebelik süresi ortalama 144 ile 157 gün arasında değişir ve 5 ay olarak kabul edilir.
Halep keçisi özellikleri arasında çok belirgin olanı sütçü, etçi ve çok yavru verimine sahip olması (Halep keçi başı 2-4 yavru) gelir. Halep keçisinin diğer göze çarpan özellikleri, sağlam yapılı ve uysal bir süt keçisi olması sayılabilir. Halep keçisi süt verimi 3-6 lt ortalamada seyreder.
Satılık Halep Keçisi fiyatları 2020 yılında gebe keçi ve çebiçler 1600 TL, tekeler 2500 TL'dir. Satılık Halep Keçisi fiyatları 2020 yılında gebe çebiçler 1600 tl , tekeler 2500 tl den Torunoğlu Çiftliği tarafından satışa sunulmuştur.
- Halep keçileri sıcak ve soğuğa çok dayanıklıdır. - Saanen keçileri aşırı sıcaklarda ve soğuklarda çok zorlanmaktadır. Dolayısıyla tüm sikletlerde Halep keçisinin verim değerleri ve dayanıklılığı Saanen keçilerine göre çok daha yüksektir. Ayrıca Halep keçileri iç ve dış pazarda daha çok rağbet görmektedir.
Yeşil yonca dışında diğer yem bitkisi tarlarında sorunsuz otlatılabilir.Halep keçisi en çok mercimek samanını sever. Halep keçisi bakım ve beslenmesinde doğal tahıllar tercih edilir.Bunlar:Arpa,buğday,çavdar,yulaf,mısır gibi dane tahıllardır.Halep keçisi fundalık ve çalılık arazilerde masrafsız beslenir.
Boer keçisi 1900'lü yılların başında Güney Afrika Cumhuriyetinde Hollandalı bilim adamları tarafından keçi eti üretimini arttırmak amacıyla geliştirilmiş bir ırktır. Boer ırkı, günümüzde karkas kalitesi ve hızlı büyüme özelliği ile dünyanın en iyi ıslah edilmiş etçi keçi ırkıdır.
Ortalama bir keçi 10-13 yıl kadar yaşar, ancak 1-1,5 ila 7-9 yaş arası üreyebilir (ve dişi keçiler süt üretir) .
Keçiler yemle birlikte tuz, kalsiyum, fosfor, kükürt alırsa iştahlı olur. Zayıflamaz, süt verimi artar. Tuz çok önemli bir mineraldir.
Bir keçi 5 aylık hamilelik döneminden sonra dişi keçi doğurursa, çoğu çiftçi (dişi) keçi çiftliğini büyütmek için yavruyu tutar ve sütü anne keçiden sağar (ortalama bir keçi doğumdan sonra 10 ay kadar süt üretir).
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak üreticinin, üyelerimizin zor şartlarda üretmiş oldukları sütün değerinden satılması için yapmış olduğumuz değerlendirmeler ve girişimler neticesinde 2022 yılı toptan çiğ keçi sütü referans alım fiyatımız 6,75 tl. + nakliye bedeli (süt toplayana maliyeti 7,5 tl.)
Koyun ile keçi çiftleşirse de, lise genetik bilgisiyle bile görebileceğiniz üzere, 57 kromozomlu bir yavru doğar. Buna İngilizcede "sheep" ve "goat" sözcüklerinin birleşiminden doğan "shoat" veya "geep" deniyor, Türkçede de "keyun" veya "koçi" diyebiliriz sanırım.
Halep Keçisi Hatay'da yetişir.
Balıkesir'in Bandırma ilçesinde Halep keçisi çiftliği kuruldu. 1 metrelik boyları ile dikkat çeken Halep keçileri günde 3,5 litre süt verirken, bir batında 8 yavru doğurabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri