Annenin ya da babanın çocuğunu dövme hakkı var mıdır? Çocuk 5 yaşında da olsa 18 yaşında da olsa dövebilir mi hakkı var mıdır? Hayır, kimsenin kimseye şiddet göstermeye hakkı yok.
-ÇOCUĞUNU DÖVEN ANNE VE BABAYA DA CEZA-
İdaresi altında bulunan veya büyütmek, okutmak, bakmak, korumak veya bir meslek veya sanat öğretmekle yükümlü olduğu kişi üzerinde disiplin yetkisini kötüye kullanan kimseye, 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Cevap: Evet, İslam da çocuğu terbiye etmek için dövmek caizdir. Ama yüze vurmak haramdır! Dövmekten kasıt ise, hafifçe kaba yerlerine vurmaktır!
Araştırmaların ispatladığı sonuçlar şunlardır: * Akıl sağlığına zarar verir, özgüveni düşük, kendini sevmeyen, değersiz, yetersiz, güçsüz, çaresiz hisseden kişiler olmalarına neden olur. * Kalıcı fiziksel zararlar verir ve hatta ölümle sonuçlanabilir. * Suça yönelik davranışı artırır.
Hz. Peygamber (s.a.s.), vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri, yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların ve yaptıranların Allah'ın rahmetinden uzak olacağını bildirmiştir (Buhârî, Libâs, 83-87; Müslim, Libâs, 120).
İlgili 40 soru bulundu
ANNE BABANIN ÇOCUKLARINA UYGULADIKLARI ŞİDDET SUÇ MUDUR? Yukarıda da yer verilen kanun maddeleri uyarınca da ebeveynlerin çocuklara uyguladıkları, çocukların bedensel bütünlüğü aleyhine ekimoza mahal verecek türdeki şiddet (çocuğu dövmek) suçtur ve bu suçun hukuki ve cezai anlamda yaptırımları mevcuttur.
Kadına Darpın Cezası
Kasten yaralamadan ötürü fiili işleyen kişinin alacağı ceza Türk Ceza Kanunu madde 86/1'de belirtildiği üzere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır. Türk Ceza Kanunu madde 86/2 ise bu kasten yaralama suçunun hafif halinin olması ve kadına karşı işlenmesi halini ele almıştır.
Annenin ya da babanın çocuğunu dövme hakkı var mıdır? Çocuk 5 yaşında da olsa 18 yaşında da olsa dövebilir mi hakkı var mıdır? Hayır, kimsenin kimseye şiddet göstermeye hakkı yok.
Kötü anne-baba
Aile hukukundan doğan bakım, eğitim, destek olma yükümlüğünü yerine getirmeyen kişi şikayet üzerine, 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
Değerli kardeşimiz, Anne babanın evlat üzerinde hakkı olduğu gibi, evladın da anne baba üzerinde hakkı vardır.
Dayak çocukları terbiye etmez, onları ümitsizliğe, güvensizliğe, değersizliğe ve yalnızlığa sürükler. Dayak çocuklara bir şey öğretmez, onları ne yapmaları gerektiği konusunda kafa karışıklığına, çekingenliğe ve denemeden vazgeçmeye iter.
Kasten Adam Yaralama Suçunun Cezası Kasten yaralamanın temel halinin cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Kasten yaralamanın temel halinin işlenmesi halinde fail hakkında verilecek olan ceza, adli para cezasına çevrilebilecektir.
Çocuğa Darpın Cezası Ne Kadardır? Türk Ceza Kanununun kasten yaralama suçunun düzenlendiği 86. maddesine göre, Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
KASTEN YARALAMA SUÇUNUN CEZASI NEDİR? Kasten yaralama suçunun cezası suçun ne şekilde işlendiğine, kimin kime karşı işlediğine ve doğurduğu sonuçlara bağlı olarak farklılaşabilir. TCK madde 86/1'de suçun cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası olarak düzenlenmiştir.
İşlenmesi halinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır. kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) İntiharın gerçekleşmesi durumunda, kişi dört yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Rüyada Babanın Çocuğunu Dövmesi
Rüya sahibi bir babanın rüyasında çocuğunu dövmesi; baba için olumlu anlamlara gelmektedir. Rüyayı gören baba için bu rüyanın anlamı; güç, kuvvet, menfaat anlamlarına gelmektedir.
Şiddete uğradığınızda, size en yakın karakola, jandarma komutanlığına, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'ne (ŞÖNİM), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğüne, cumhuriyet başsavcılığına, kaymakamlığa/valiliğe, aile mahkemesine, belediyelere ve kadın örgütlerine başvurabilirsiniz.
Bu tür suç işleyenler hapis cezasıyla yargılanıyor. Çocuklara tek bir tokat atmak bile o kişi hakkında dava açılmasına ve sanığın adam yaralama ve yasal olarak dokunulamaz olan çocuğa kötü muameleden yargılanmasına neden oluyor. Daha önce çocuğa şiddet suçu işlemeyenlerin hapis cezası, para cezasına çevrilebiliyor.
14 yaşını doldurmuş olan çocuğun, gerçekleştirdiği fiilin haksızlık içeriğini algılama yeteneği yoksa, ceza sorumluluğu yoktur. 18 – 24 yaş arasında ise, “genç yetişkin” statüsü kabul edilmiştir.
ÇKK nun 21. maddesi uyarınca; 15 yaşından küçük çocukların işledikleri iddia olunan suça ilişkin kanun maddesinde öngörülen ceza miktarının üst sınırı beş yıldan fazla değil ise çocuk hakkında tutuklama kararı verilemez.
T.C.K.'nun 86/2. maddesinde düzenlenen kasten yaralama suçunun kişi üzerindeki etkisinin basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olması halinde suçun temel şekline göre daha az cezaya hükmedilecektir. Buna göre, basit yaralama için 4 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası öngörülmüştür.
Diş kayıpları TCK çerçevesinde yaralanma ağırlığı açısından kemik kırığı gibi değerlendirilmemekte, ancak basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olmayan yaralanma grubunda değerlendirilmektedir.
Yargıtay, kavgada bıçak çeken kişinin 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanması gerektiğine karar verdi. Yargıtay 2. Ceza Dairesi, kavgada kendisine bıçak çeken ve yaralayan kişiden korunmak amacıyla bıçak çekenin de hapis cezası istemiyle yargılanması gerektiğine karar verdi.
Un dışında kıvam artırıcı olarak nişasta takviyesi yapabilirsiniz. Kıvamı koyu olan çorbaya, yapımında kullanılan su, sıcak bir şekilde eklenmelidir. Eğer çorbanın unu az gelmiş ise ayrı bir kap içerisinde un ve tereyağı pişirilerek çorbaya ilave edilebilmektedir.
“Benim onun yaşında hiçbir şeyim yoktu, onun her şeyi olmalı” diyerek her istediğini almak son derece hatalı bir davranış. İhtiyaç dışı sunulan maddi imkanlar çocuğa fayda yerine zarar verir. Bu yaklaşım, çocuğun paranın kıymetini anlamamasına, kazanmadan harcamaya alıştığı için tembelliğe alışmasına yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri