Buna göre; Türk Medeni Kanunu 27. Maddesi haklı bir nedene dayanılarak adın değiştirilmesinin hâkimden talep edilebileceğine hükmetmektedir. Mahkeme karar verirken isim tashihinin çocuğun menfaatlerine aykırı olup olmadığını resen gözetecektir.
İsim değişikliği davası'nda süre sıkıntısı bulunmamaktadır. İsim değişikliği hususunda haklı nedenlere sahip olan herkes istediği zaman davasını açabilir. Medeni Kanunun 27'nci maddesi gereği adın değiştirilmesine karar verilmesi halinde söz konusu karar ulusal ve yerel gazetelerde ilan olunur.
18 Yaş Altı İsim Değişikliği
18 yaşından küçük olup ayırt etme gücüne sahip çocuklar, velileri olmadan isim değiştirme davası açabilir. Hakim duruma göre vasi atanmasına karar verebilir. Fakat sonuç olarak 18 yaşından küçüklerin isim değiştirme davası açmaları önünde bir engel bulunmamaktadır.
Kişinin ismi için kural, onun değişmezliğidir. Fakat bazı durumlara mahsus olmak üzere mahkemeden değiştirilmesi talep edilebilir.Çocuğun ismini verme yetkisi Türk Medeni Kanunu m.339'a göre ana – babasına aittir ve bir görüşe göre onun değiştirilmesini isteme yetkisi de yine onlara aittir.
Soyadı Kanunu uyarınca soyisminin küçük düşürücü olması halinde soyadını değiştirmek mümkündür. İsim ve soyisim değişikliği için başvuru yapma hakkı 3 Kasım 2019 tarihinde ilgili Kanun hükmü gereğince sona ermiştir. 2023 yılında isim ve soyismini değiştirmek isteyenlerin mahkemeye başvurması gerekecektir.
İlgili 23 soru bulundu
Güncel düzenlemelere göre e-devlet sistemi (ve nüfus müdürlüğü) aracılığıyla isim değişikliği yapmak artık 2023'den itibaren mümkün değildir.
Buna göre İl/İlçe İdare Kurulu kararı ile ad veya soyadı düzeltilmesine ilişkin başvurular e-Devlet'ten yapılabilecek. Mahkemenin aldığı kararla genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç olarak karşılanan isimlerde mahkeme kararı şartı aranmaksızın il veya ilçe idari kurulu tarafından değiştirilebilecek.
Bir kimsenin doğumunda o kişinin velisi, doğan kişiye yasalara aykırı olmamak kaydıyla dilediği adı vermekte serbesttir. Evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velayeti birlikte kullandıklarından dolayı çocuğun ismini değiştirmek için anne ve baba birlikte mahkemeye başvurmalıdır.
Başvuru yaptıktan sonra kurul kararı en geç 30 gün içinde sonuçlanır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından yapılan duyuruya göre ad ve soyadı değişikliği başvuruları 24 Aralık 2022'ye kadar e-Devlet aracılığıyla da yapılabilecek.
2023 Ağustos sonrasında yapılan güncellemelerle birlikte, isim değiştirme davalarında harçlar ve mahkeme masraflarının toplamda 1.638,60 TL olduğunu görüyoruz.
18 yaş altı isim değişikliği için çocuğun ismini değiştirme adına açılacak davalarda, davayı çocuğun kendisi değil, velayet hakkına sahip veliler veya avukatı tarafından açılabilecektir. Küçük, 18 yaşını doldurmamış olan, reşit olmayan kişidir.
Çocuğun isminin değiştirilmesi için velayet hakkına sahip olan tarafın, çocuk adına ikametinin bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesine başvurması gerekmektedir. Eğer anne ve babanın evliliği devam ediyorsa bu defa birlikte velayet söz konusu olur ve anne-babanın davayı birlikte açmaları gerekmektedir.
Ad değişikliği haklı sebeplere; kişinin isminin toplum tarafından gülünç karşılanması ve alay konusu olması, ismin ahlak kurallarına aykırı olması, kişinin gerçekte farklı bir isimle tanınıyor olması ve ismin toplumca bilinen bir suçlu ile aynı ismi taşıyor olması örnek verilebilir.
İsim veya soy isim değiştirme talebinin onaylanmasının ardından, kişiler kimlik gibi gerekli evrakların güncellemesini yapabilirler. Bu durum kişilerin nüfus siciline işlenir. Kişilerin isminin veya soy isminin değişmesi, kişinin haklarının veya farklı yasal durumların değişmesi için bir neden değildir.
Çocuk, ana ve babasının rızası dışında evi terk edemez ve yasal sebep olmaksızın onlardan alınamaz. Çocuğun adını ana ve babası koyar.” Şeklindedir.
Yani çocuğun kimlikte yazan baba adı gerçek babasıdır, ancak çocuğun kimlikte yazılı annesi gerçek annesi değildir. Bu durumun düzeltilmesi ancak nüfus kaydının iptali ya da diğer adıyla nüfus sicilinin düzeltilmesi davasıyla mümkün olur.
Ad- soyad değişikliği davalarında mahkeme masrafları olarak yaklaşık 1500 TL civarındadır. Bu miktar mahkeme ödenen harç, gider avansı ve basın ilan kurumu masraflarına ilişkindir. Davayı bir avukat aracılığıyla takip etmek isteyen kimselerin ; ilaveten avukatlık ücreti de ödemesi gerekir.
Mahkeme tarafından onaylanan ve isim ya da soy isim değişikliği adına verilmiş olan karar son olarak Basın İlan Kurumu'na gönderilir. Resmi gazetede ilanı yapılan isim ve soy isimin verildiğine dair mahkeme kararı, Nüfus Müdürlüğü'ne gönderilir. Nüfus Müdürlüğü tarafından ise değişen isim ve soy isim kütüğe kaydedilir.
Davacı, davayı ikametgahının bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açabilir. İsim ve soyadı değiştirme davasına Nüfus Müdürlüğü tarafından görevlendirilmiş bir memur davalı olarak katılır.
18 yaşından küçükler için isim değişikliği ebeveynlerin açtığı dava dışında genel isim değiştirme davası süreci ile aynı şekilde işlemektedir. 18 yaşından küçük olmasına rağmen ayırt etme gücüne sahip olan çocuklar isim değişikliği için kendisi dava açabilirler.
Nüfus Müdürlüklerine dava açmadan vatandaşlar isim değiştirme taleplerini kolayca iletebilirler. Yapılan incelemenin ardından Nüfus Müdürlüğü isim değiştirme yönünde olumlu ya da olumsuz bir karara varır. Kararın olumsuz olması durumunda kişinin dava açma hakkı bulunur.
İslamiyette bebeğe isim seçme ve koyma hakkı babaya aittir. Baba ölmüş ya da hukuki anlamda tasarrufta bulunulmayacak ise bu isim hakkını anneler kullanabilir.
Düzenleme uyarınca isim veya soy isim değişikliği talep eden kişinin, yerleşim yerindeki nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması gerekir. Yazılı başvuru il veya ilçe idare kurulu tarafından incelenir ve talep haklı bulunursa nüfus kaydı düzeltilir.
İsim ve soyisim değişikliği, kanunda kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır ve ancak kişinin kendi talebi ile gerçekleşebilmektedir. Bu işlemin Nüfüs Müdürlüğü'nce halledilebilir şekilde pratik bir yolu maalesef bulunmamaktadır. Bu işlem için bir prosedür olmadığından tek yol dava açılması gerektiği şeklindedir.
İsim değiştirmek, Sünnet'te olan bir şeydir. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem karşılaştığı erkek veya kadınlara ismini sorduğunda ya da ismini öğrendiğinde “Bu isim hoş değil, ismin şöyle olsun.” buyurmuştur. Dolayısı ile isim değiştirilebilir. Şimdiki mevcut durumda mahkeme kararıyla değiştiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri