BİLİMSEL incelemelere göre, anne ve babanın Rh negatif olduğu durumlarda bebeğin pozitif olma şansı yok. Ancak anne ve baba pozitif ise bebeğin hem negatif hem de pozitif kan taşıma olasılığı vardır. Biri A, diğeri B grubunda olan çiftin çocukları A, B, AB ve 0 kan grubunda olabilir.
İlk doğan bebekler, annenin geçmiş düşükleri veya kürtajları olmadıkça genellikle Rh uyuşmazlığından etkilenmezler. Ancak annede zamanla antikorlar gelişir ve Rh negatif annenin ikinci gebeliğinde de Rh pozitif bebek varsa kan uyuşmazlığı yenidoğanı etkiler.
A ebeveyn x A ebeveyn var ise A ya da 0 kan gruplu çocuk olacaktır. A ebeveyn x B ebeveyn var ise A, B, AB ya da 0 kan gruplu çocuk olacaktır. A ebeveyn x AB ebeveyn var ise A, B ya da AB kan gruplu çocuk olacaktır. B ebeveyn x B ebeveyn B ya da 0 kan gruplu çocuk olacaktır.
Anne ya da babadan birinin kan grubu O ise AB grubu çocuğu olamaz, eğer ikisinden birinin kan grubu AB ise O grubu çocuğu olamaz (Mendel kuralı). Alt gruplar için de aynı kural geçerlidir.
Örneğin; O tipi kanları olan ebeveynler sadece O tipi kanı olan çocuk üretirler. A tipi kanı olan iki ebeveyn A veya O tipi kanı olan çocuk üretirler. B tipi kanı olan iki ebeveyn B veya O tipi kanı olan çocuk üretir. Çiftlerden birisi A diğeri B ise A, B, AB veya O tipi kanı olan çocuk üretirler.
İlgili 25 soru bulundu
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur. Ortalama bir insanın boyu %60-%80 oranında anne ve babasına bağlıdır, geri kalanını ise beslenme şekli, yaşam tarzı ve sağlığından etkilenir.
Ülkemizde en çok rastlanan kan grubu "A Rh Pozitif", en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubudur.
Ancak bebekte değişik düzeylerde sarılık ve kansızlık gelişebilir. ABO uyuşmazlığında da bebeğin kanı gebelik esnasında anneye geçer ve anne bu kan hücrelerine karşı antikor yapar. Anne 0, baba A veya B grubu ise bebek babanın kan grubu ile doğarsa kan uyuşmazlığı gelişecektir.
Davada tanıklık yapan hastanenin hemotoloji uzmanı, bebeklerin kan grubunun ilk 3 aylık dönemde değişebildiğini ya da ölçülemeyebildiğini söyledi.
Bir annenin kan grubunun yeni doğan çocuğununkiyle uyuşmamasına kan uyuşmazlığı adı verilir. Kan uyuşmazlığı anne ve babanın kan grubunun RH pozitif ve RH negatif değerleri üzerinden ilerleyen bir durum olmakla birlikte, annenin kanının RH negatif, bebeğin kanının ise Rh pozitif olması halinde ortaya çıkar.
BİLİMSEL incelemelere göre, anne ve babanın Rh negatif olduğu durumlarda bebeğin pozitif olma şansı yok. Ancak anne ve baba pozitif ise bebeğin hem negatif hem de pozitif kan taşıma olasılığı vardır. Biri A, diğeri B grubunda olan çiftin çocukları A, B, AB ve 0 kan grubunda olabilir.
Kan grubunu belirleyen A ve B genleri, kanda bulunan alyuvarların zarlarında A ve B türü proteinlerden hangisinin yer alacağını belirlerler. Birinin kan grubu A ise, alyuvarlarının zarında yalnızca A türü protein; B ise, yalnızca B türü protein, AB ise her ikisinden de vardır demektir.
Birinci derece akrabalara kan vermek, çok ciddi ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Bu durum eğer zorunluysa alınan kanın mutlaka ışınlanması gerekiyor.
Kan uyuşmazlığı kan grubu ile değil kanınızda ki Rh faktörü ile ilgilidir. Yalnızca kadının Rh negatif, erkeğin ise Rh pozitif olduğu durumlarda uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh negatif, erkek Rh pozitif ise uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh pozitif, erkek Rh negatif ise uyuşmazlık yoktur.
Özel hastanede kan uyuşmazlığı iğnesi fiyatı ortalama olarak 500 ila 800 TL arasında değişiklik gösteriyor. Kan uyuşmazlığı iğnesini devlet karşılıyor mu, diye merak ediyorsan ücretsiz olarak devlet hastanelerinde de yaptırabileceğini söyleyelim.
Kan uyuşmazlığı olan durumlarda annenin bebeğe karşı ürettiği antikorlar bebeğin kırmızı kan hücrelerini yok edebilir. Bu durum anemi başta olmak üzere ölü doğum, sarılık, bilirubin birikmesine bağlı olarak beyin hasarı, sağırlık ya da ölüm gibi sonuçlara neden olur.
Tansiyon, bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimali ve kanser riski de dahil olmak üzere birçok hastalığın sebebinin kan grupları olabileceği aktarılan araştırmada, 0 kan grubunun genel itibarıyla en sağlıklı kan grubu olduğu bildirildi.
Bir insanın kan grubu kemik iliği nakli sonrası değişebilir. (belirli kanser veya enfeksiyon türlerine yakalanmak gibi olağandışı durumlarda da değişebilir.)
Cleveland Clinic bir makalesinde altın kan için şu bilgiyi paylaşıyor: Dünyanın en nadir kan gruplarından biri Rh-null adlı bir kan grubudur. Bu kan grubu, Rh antijenlerinin hiçbirine sahip olmadığı için Rh negatifinden farklıdır. Bu kan grubuna sahip 50'den az insan var. Bazen “altın kan” olarak da adlandırılır.
Anne kanının Rh negatif ve bebeğin Rh pozitif olması durumunda kan uyuşmazlığı oluşur. Annenin kanı bu Rh proteinini yabancı olarak algılar ve annenin bağışıklık sistemi Rh pozitif faktörüne karşı antikor üretir yani savunmaya geçer. Bu durum bebeğin sağlığı için ciddi sorunlara neden olur.
Kan uyuşmazlığı kavramı hamilelik sürecinde ortaya çıkabilen bir sorundur. Bu süreçte anne RH negatif, anne karnındaki bebek RH pozitifse kan uyuşmazlığı var demektir. Bu durumda bebeğiniz Rh geçişini pozitif olan babasından almış demektir.
Birinden (+) diğerinden (-) alırsa (hangisinden hangisini aldığı fark etmez) çocuk genetik olarak (+) (-) olur ama kan grubu yine Rh (+) dır. Genetik yapısı (+) (-) olan bir kişinin üreme hücrelerinin de (sperm veya yumurta) yarısı (-) yarısı (+) geni taşır.
Beni Hatırlayınız - Atatürk 'ün kan grubunun 0 rh (+) olduğunu biliyor muydunuz? 🇹🇷 Aynı kan grubu olanlar <3. simgesi koyabilir mi ?
Bilimsel olarak Rhnull (Rhesus null) olarak bilinen ve aşırı nadir olması nedeniyle genellikle "altın kan" olarak adlandırılan bu ender kan grubu, dünyada 50'den az kişide bulunuyor.
O kan grubu batı ülkelerinde en fazla görülürken Türkiye'de A kan grubu en fazla görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri