Türk sosyal güvenlik hukuk sisteminde ana başlıklar altında genel sağlık sigortalısının eşi, kız ve erkek çocukları, malul çocukları ile anne ve babası, genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sınıfında sayılmıştır.
Her çocuk kendi durumuna göre, bakıma muhtaç olan anne-babasına bakmakla sorumludur. İslam, ana-baba hakkını çok önemser ve kutsal kabul eder. Öyle ki İslam'da cennetin bir yolu da anne ve babanın rızasından geçtiği kabul edilmektedir. buyrulmaktadır.
el Cevab: Anne babaya hizmet bütün evlatların dini sorumluluğudur. Erkek evlat veli niteliği olduğundan anne baba yaşlanınca onlara bakmak ve gözetmekle fıkhi açıdan mükellef olur. Kız evlat evlendiğinde bu yükümlülüğü gücü yettiği kadar olur.
İkinci bölümde yer alan “kanunen bakmakla yükümlü” ifadesi; eş ile 18 yaşından küçük özürlünün anne ve/veya babasını kapsamaktadır. Bu durumda evli olan veya 18 yaşından küçük olup anne ve/veya babası bulunan özürlü ikinci bölüm kapsamında değerlendirilemeyecektir.
Kadın, İslam hukuku açısından kocasının anne babasına bakmak zorunda değildir; onun böyle bir yükümlülüğü yoktur.
İlgili 43 soru bulundu
Madde 328 - Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
Diyanet'in yayınladığı fetvaya göre gelinler, kaynana ya da kayınbabalarına bakmak zorunda değiller.
Bakmakla yükümlü olunan kişiler belgesi, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilmektedir. Bu belgenin alınabilmesi için SGK il ya da ilçe müdürlüklerine gidilmesi gerekmektedir. Başvuru için 'Sağlık Yardımı Talep ve Taahhüt Formu' doldurulması gerekmektedir.
Ana ve baba ergin olmayan çocuklarına bakmakla yükümlüdürler. Kural olarak, bu bakım yükümlülüğü çocuk ergin olana kadar devam eder. Ana babanın ergin olmayan çocuklarına bakma yükümlülüğü herhangi bir koşula bağlı değildir. Ergin çocuğa ise kural olarak ana babanın bakma ve nafaka ödeme yükümlülüğü yoktur.
Eşinizin ailesine bakmak zorunda değilsiniz. Eşinizin bu konuda sizi zorlaması ve beraber yaşamak zorunda bırakması bir kusurdur ve boşanma sebebidir.
Anne babanın evlat üzerinde hakkı olduğu gibi, evladın da anne baba üzerinde hakkı vardır.
EMSAL KARAR
Emsal nitelikteki kararda, anne babanın hatırını sormayan evladın mirastan rededilebileceği vurgulandı.
Çocuğuna güzel isim koymak, terbiye etmek, okuyup yazmayı, ok atmayı, yüzmeyi ve zamanın silahlarını kullanmayı öğretmek, ona helal, temiz rızk elde etmesini sağlamak ve yetişince evlendirmektir. CENAB-I HAK'TAN SALİH EVLAT DİLEMEK.
Bakmakla yükümlü olunan kişilerin belgesi, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilmektedir. Belgeyi almak isteyen kişiler en Yakın Sosyal Güvenlik Kurumu'na gitmelidir. Buraya giden kişilerin “Sağlık Yardımı Talep ve Taahhüt Formu” doldurmalıdır. Bu form SGK tarafından size verilecektir.
Kime iyilik edeyim?” diye soran sahâbîye Peygamber Efendimiz (s.a.s.), “Annene, babana, kız kardeşine, erkek kardeşine ve sözü geçen bu kimselerden sonra gelen yakınlarına iyilik et. Bu yapılması gereken bir vazifedir. Bunlar ilişkileri devam ettirilmesi gereken yakınlardır.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 128 [5140]) buyurmuştur.
Ana ve baba ergin olmayan çocuklarına bakmakla yükümlü- dürler. Kural olarak, bu bakım yükümlülüğü çocuk ergin olana kadar devam eder. Ana babanın ergin olmayan çocuklarına bakma yüküm- lülüğü herhangi bir koşula bağlı değildir. Ergin çocuğa ise kural olarak ana babanın bakma ve nafaka ödeme yükümlülüğü yoktur.
Bu çağda çocuğa bakmak, maddî ihtiyaçlarını yerine getirmek yanında dinî, ahlakî terbiye vermek, ilim öğretmek / okula göndermek anne-babanın görevidir. Yörelere / örfe göre babanın görevi, annenin görevi farklılık arz edebilir. Ancak, ayrılan eşlerden annenin -çocuğa bakma- hakkı önceliklidir.
Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre çocuklara anne-babanın bakmaması da çalıştırması da suç. Suç duyurusunda bulunulması üzerine, anne-babalara altı aydan bir yıla kadar hapisle dava açılıp ceza veriliyor.
Sizin ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin tedavi bilgilerini e-Devlet Kapısı üzerinden sorgulayabilir ayrıca kullandığınız medikal malzemelerin raporlarını listeleyebilirsiniz.
2.Bakmakla Yükümlü Olunan Kişiler
Türk sosyal güvenlik hukuk sisteminde ana başlıklar altında genel sağlık sigortalısının eşi, kız ve erkek çocukları, malul çocukları ile anne ve babası, genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sınıfında sayılmıştır.
Tayin için engelli raporu ve tayin için engelli raporu yüzde kaç olmalı sorusu, engellilik derecesine göre değerlendirilmelidir. Türkiye'de engellilik dereceleri %40 ve üzeri, %50 ve üzeri, %60 ve üzeri, %70 ve üzeri olarak belirlenir.
(Gelinin, kaynana ve kayın baba'ya bakma zorunluluğu yok... bakmazsa günahı da yok..)
"Eşlerin kayınpederine bakma yükümlülüğü var mıdır?" konusunda İslam alimleri şunları söylemektedirler. “Bir gelin kendi kocası ve hatta çocuğuna bile bakma zorunluluğu yoktur. Dolayısıyla bir kayınpedere bakma sorumluluğu da yoktur." İşte bu hüküm farziyet noktasından değerlendirilerek verilmiştir.
Ama hukuken kadın buna zorlanamaz. İslam hukuku iktisat açısından kadın ile erkeği müşterek değil, müstakil değerlendirmiştir. Erkek evine ve karısına bakmakla yükümlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri