Devlet memurunun eşinin, çocuğunun, kendisinin anne-babasının, eşinin anne-babasının veya kardeşinin ölümü halinde 7 gün olmak üzere ölüm izni hakkı tanınmıştır. Özel sektör çalışanlarına ise anne-babasının, eşinin, kardeşinin veya çocuğunun ölümü halinde 3 günlük ölüm izni verilir.
Ölüm izni kimlere verilir birinci derece akrabanın vefat etmesi durumunda kullanılır. Ölüm izni kaç gün bu süre çalışan bireyin özel sektör ya da memur olması halinde üç ile 7 gündür.
Memurlar için ölüm izni memurun eşinin, çocuğunun, kardeşinin, anne veya babasının, eşinin anne veya babasının ölümü halinde 7 gün olarak sunuluyor. İlgili kanun çerçevesinde özel sektör çalışanları için ölüm izni ise çalışanın eşinin, çocuğunun, anne veya babasının ölümü halinde 3 gün olarak sunuluyor.
Buna göre; kişinin 2. Derece Kan hısımları; kardeş, dede, nine, torundur. Bu durumda özel sektörde çalışan bir kişi, ancak kardeşinin vefatı durumunda izin alabilir ve bu izin süresi 3 gündür. Kamuda çalışan bir kişi ise kendi kardeşinin ve eşinin kardeşinin vefatı üzerine ölüm izni alabilir ve bu süre 7 gündür.
Bu madde uyarınca ölüm izni 7 gündür. Özel sektör çalışanları ise bu hak 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde düzenlenip 3 gün olarak sunuluyor. Her ne kadar memurlara tanınan ölüm izni hakkı süresi özel sektör çalışanlarına göre daha daha fazla olsa da özel sektör çalışanları bu süreyi mazeret izni ile uzatabilirler.
İlgili 40 soru bulundu
Ölüm izni, devlet memurlarının birinci derece yakınlarının (eş, anne, baba, kardeş, çocuk) vefatı durumunda kullanabileceği bir izin türüdür. Bu izin acil ve beklenmedik olduğu için genellikle hızlı bir şekilde işleme konulur.
Ölüm izni: İşçiye yakınlarının ölümü halinde verilen 3 günlük ücretli mazeret iznidir. İş Kanunu'nda işçinin yakınları olarak sayılan kişiler işçinin; annesi, babası, kardeşi, eşi ya da çocuğudur. Bundan dolayı sadece bu kişilerin ölümü hali iş kanununca ölüm kaynaklı mazeret izin hakkının kazanılmasına yol açar.
Bu yakın akrabaların ölümü işçilere 3 gün; memurlara 7 gün ölüm izni hakkı tanınır. Zira, kanunda sayılı akrabalardan olması kaydıyla, vefat eden akrabanın yakınlığına göre ölüm izni süresi değişmemektedir.
- Birinci derece akrabalar: Eş, anne, baba, çocuk. - İkinci derece akrabalar: Kardeş, dede, nine, torun. - Üçüncü derece akrabalar: Amca, hala, dayı, teyze, yeğen.
3. derece akraba: Kardeşlerimizin çocukları yani yeğenler, amca, hala, dayı, teyze üçüncü derece kan bağı olan akrabalarımızdır. 4. derece akraba: 3. derece akrabalarımızın çocukları 4. derece akrabamız olur.
Sigortalının eşine bağlanacak ölüm aylığı sigortalı için hesaplanan aylığın % 50'sidir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25'dir.
657'e göre memurların ölüm izinleri şu şekildedir:
2- Madde metninde eşinin anne ve babası da dediği için kayınpeder veya kayınvalidenin vefatı halinde de 7 gün izin verilmektedir. 3- Kardeşin ölümü halinde 7 gün izin verilmektedir. Kayınbiraderin vefatı halinde de aynı şekilde izin verilmektedir.
İzin Tipi satırında, “Yıllık İzin”, “Evlenme İzni”, “Ölüm İzni”, “Yeni İş Arama İzni”, kayıtlarında Eksik gün uygulansın kutucuğunu işaretlemiyoruz. Belirtilen bu izin tiplerindeki kayıtlar, Puantaj ekranında Ücretli izin satırında görülecektir.
Ölüm izni 7 gün, Doğum öncesi izin 8 hafta, doğum sonrası izin 8 haftadır. Doğum öncesi 5 hafta izin doktor raporuyla belgelemek şartıyla doğum sonrasına eklenebilir. Böylece doğum sonrası izin 13 hafta olur.
Ölüm izni çalışanın yakını vefat ettiği gün başlar. Bu izin çalışan yakınının yoğun bakımda olduğu durumlarda kullanılamadığı gibi, iznin daha sonra kullanılması ya da ertelenmesi de söz konusu değildir.
Akrabalık derecesinin nasıl hesaplandığına örnek verirsek anne veya babasından biri kardeş olan bir çiftin yaptığı evliliklere 1. derece akraba evliliği (kuzen evlilikleri) denir. Büyükanne veya büyükbabalarından biri kardeş olan çiftlerin yaptığı evliliklere ise 2. derece akraba evliliği (torun evlilikleri) denir.
Akrabalık Dereceleri
1. derece akrabalar çocuklar, anne ve babadan oluşmaktadır. 2. derece akrabalar dede, nine, torun ve kardeşten oluşmaktadır. 3. derece akrabalar yeğen, amca, dayı, hala ve teyzeden oluşmaktadır.
Birinci Derecede Kan Hısımları
Kişinin; - Çocukları [ve eşleri], - Annesi [ve eşleri], - Babası [ve eşleri].
2023 yılında evlilik izni sürelerinde herhangi bir değişikliğe gidilmemiş olup, kamu çalışanı memurlar için 7 gün, özel sektör çalışanları için ise 3 gün yasal izin hakkı devam etmektedir.
Evlilik izni, süt izni, babalık izni, ölüm izni, hastalık izni, refakat izni ve evlat edinme izni gibi mazeret izinleri özel sektör çalışanlarına ve memurlara göre farklılık gösterir. Ancak bu izinler dışında zorunlu nedenlerle devlet memurlarına 10 gün süreyle mazeret izni verilebilir.
(3) Ölümün sağlık kurumları dışında gerçekleşmesi durumunda ölüm belgesi cenazenin bulunduğu yerdeki belediye tabibi tarafından, belediye tabibi bulunmayan yerlerde toplum sağlığı merkezi hekimi yoksa aile hekimi tarafından, bunların bulunmaması halinde ise ölüm belgesi düzenleme yetkilisi tarafından verilir.
Cenaze ödeneği tutarı her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılarak belirlenmekte olup, “2023 yılı için cenaze ödeneği miktarı 2.054,00 TL'dir.”
4857 Sayılı İş Kanunu maddesiyle belirlenmiştir. 4857 Sayılı İş Kanunu'nun Ek Madde 2'de “İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir.” şeklinde düzenlenmiştir.
Özel sektör çalışanlarına hastalık izni koşulları nedir? Özel sektör çalışanlarına verilen hastalık izni koşulları, hastanın sağlık durumu niteliğine göre değişim gösterir. Hekim kontrolü altında doktor raporu ile özel sektör çalışanı maksimum 10 güne kadar hastalık iznini kullanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri