Brahmanlar kast sisteminin en üst sınıfıdır. Bu sınıfta din adamları ve bilginler bulunur.
Hinduizm'in en belirgin özelliklerinden biri kast anlayışıdır. Bunu ifade etmek için “renk” anlamına gelen varna tabiri kullanılır. Buna göre toplum; Brahminler (din adamları)
Kast sisteminin kuralları ilk olarak Manu Smriti'de (MÖ 200 ve MS 200 yılları arasında) yazılmıştır.
Ana kastlar ayrıca her biri kendi özel mesleğine göre yaklaşık 3 bin kasta ve 25 bin alt kasta bölündü. Ve bugün binlerce kast (Jāti) söz konusu. Kast sistemi üst kastlara birçok ayrıcalık verirken alt kastların ayrıcalıklı gruplar tarafından baskı altına alınmasını onaylar.
Hindistan'da 2000'li yıllardan itibaren kast sistemi yasal olarak yasaklanmış olmasına rağmen kırsal bölgelerde yaşamaya devam etmektedir. Bu tabakalaşma sistemi dört kasta dayanmaktadır: Brahman (elitler), Kshatriya (savaşçılar), Vaishya (tüccarlar) ve Sudra (hizmetçiler).
İlgili 26 soru bulundu
Hint kast sistemi, Hindu dinine inananların toplumsal olarak örgütlenmesi amacıyla yaratılmış bir sosyal merdiven sistemidir. Her Hindu bir 'kast' içine doğar. Kast, toplumda özel bir konumu olan ve bu konumu nedeniyle öteki gruplardan ayrılan bir insan topluluğudur.
Hindistan'da asırlardır uygulanan kast sisteminin kökenlerinin binlerce yıl öncesine dayandığı düşünülüyor. Nesilden nesile aktarılan sistemde toplum, temel olarak din adamları, yöneticiler, tüccarlar ve hizmetçiler olarak 4 temel sınıfa ayrılsa da, her kast kendi içinde yine mesleklere göre alt kastlara ayrılıyor.
Hint kıtasında ne zaman ortaya çıktığı tam olarak bilinmeyen kast sistemi, sosyal ve dini açıdan toplumda derin izler bırakmıştır. Kast, Hint toplumunun iskeletidir. Irksal ve dinsel ayrım sonucu ortaya çıkmış bir piramittir. Kapalı tabakalaşma tipinin bir örneği olan kast, toplumdaki farklı yaşam tarzlarını yansıtır.
Parya sözcüğünün manası için TDK'ya bakıldığında şöyle bir tarif görülmektedir. En koyu şekliyle Hindistan ülkesinde görülen kast düzenine göre, kast dışı kalan, hiçbir toplumsal sınıftan olmayan, her türlü haklardan yoksun olanlara verilen ad.
Ariler, MÖ 1500'lü yıllarda Orta Asya'dan Hindistan'a gelmişler; sosyal, siyasi ve kültürel özelliklerini bu bölgeye taşımışlar fakat burada merkezi bir otorite sağlayama olanağına sahip olamamışlardır. Bundan dolayı Hindistan “racalık” adı verilmekte olan küçük prenslikler tarafından yönetilmiştir.
Brahman, Hint felsefesi geleneğinde, hem içkin hem de aşkın olan ve hem evrende hem de kendisinde var olan en yüksek varlığa kendinden kendine birleşmenin nihai ve en yüksek hedef olarak addedildiği dünya ruhudur.
Kast Sistemi, endogami (akraba evliliği) esasına göre karakterize edilen sosyal tabakalaşmanın bir formudur. Kast terimi, Portekizce'den gelmiş olup saf soy anlamındadır ve sınıf ayrılıklarına dayanır.
Brahmanlar kast sisteminin en üst sınıfıdır. Bu sınıfta din adamları ve bilginler bulunur. Sosyal düzeni ve dini düzeni kontrol ederler.
Mezhepler ve öğretiler. Hint dinlerindeki gelişmeler sonucu Hinduizm adını alan din, Brahmanların hakimiyet sağladıkları dönemde ise Brahmanizm terimi ile ifade edilmiştir.
Brahma (Sanskrit: ब्रह्मा), Hindu dininde yaratılışın tanrısıdır. Vişnu ve Şiva ile birlikte Trimurti denilen tanrı üçlemesini teşkil eder. Brahma Purana'ya göre Manu'nun babasıdır.
Hayatları boyunca kendilerinden üstte bulunan üç sınıfın mensupları için çalışmak zorunda olan Sudralar, temel haklarından yoksun olmaları sebebiyle köle olarak da isimlendirilirler. Bu dört sınıfın dışında yer alan Paryalar ise kast sistemi içinde yer almamaktadır.
Ariler, MÖ 1500'lerde Orta Asya'dan Hindistan'a gelmişler; siyasi, sosyal ve kültürel yapılarını da bölgeye getirmişler ancak burada merkezi bir otorite sağlayamamışlardır. Ariler, Hindistan'a gelmeleriyle birlikte "kast sistemini" bu bölgeye taşımışlardır.
Ülke genelinde %81 oranlarında Hinduizm ana inanış konumunda. Bunları en yoğun inanışla %14 ile Müslümanlar ve sonrasında %2,5 Hristiyanlar, %2 Sihizm, %1,5 Budizm ve %0,5 Jainizm inanışlarına Hindistan'da rastlanıyor. Hinduizm çok tanrılı bir din. Birbirinden büyük ve görkemli tapınaklarda ayinlerini yapıyorlar.
Karl Marx ile birlikte proletarya işçi sınıfını, proleter de bu sınıfa üye insanları tanımlamakta kullanılan sosyolojik birer terime dönüşmüştür. Marksist teoride proletarya üretim araçlarına sahip olmayan, emeğini satarak yaşamını devam ettiren emekçi sınıfın genel adıdır.
Bu medeniyet, dini inançlar, dil, sanat, mimari, felsefe ve sosyal yapı açısından zengin bir mirasa sahiptir. Hinduizm ve Budizm gibi dini inançlar, Hint medeniyetinin temel taşlarını oluşturur. Aynı zamanda, Sanskrit dili ve Vedik metinler, Hint kültürünün önemli unsurları arasında yer almaktadır.
Sudralar: Sudralar En ağır işleri görmekle yükümlü olan ve kast sisteminin en altındakilerdir. Sudralar, bütün yaşamı boyunca kendisinden yukarıda olan üç kast mensupları için çalışmak zorundadır.
(yöneticiler ve askerler), Vaisyalar (tüccarlar, esnaflar, çitçiler) ve Sudralar (hizmetçiler) olmak üzere başlıca dört sınıfa ayrılmıştır.
Kast: Dini inanış temeline dayanır.İnanca göre her insan bir kast içinde dünyaya gelir ve hayatı boyunca o kastın dışına çıkamaz. Son derece katı bir sistemdir. Bir insanın hayatında bir başka kasta geçmesi söz konusu değildir. (toplumsal hareketlilik yoktur.)
Prajapati'nin kafasından çıkanlar “Brahman” (ruhaniler), kollarından “Kşatriya” (askerler ve krallar), kalçalarından “Vaişya” (tacirler, çobanlar, iş insanları) ve ayaklarından çıkanlar “Sudra”lar (yüksek sınıflara hizmet edenler, işçiler) olmuştur. Bu dört sınıfın ilk üçü “iki defa doğanlar” diye tanınırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri