Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Anne çocuğunun ismini değiştirebilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Anne çocuğunun ismini değiştirebilir mi?

Adın hangi şartlar altında ve ne şekilde değiştirileceği 4721 sayılı kanunda belirtilmiştir. Buna göre; Türk Medeni Kanunu 27. Maddesi haklı bir nedene dayanılarak adın değiştirilmesinin hâkimden talep edilebileceğine hükmetmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatcerenyanik.com

Çocuğun ismini değiştirmek için ne yapmalı?

İsmin tamamiyle değişebilmesi için dava açılmalıdır. Bu konu 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu m. 27 düzenlemesinde şu şekilde yer almıştır: “Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir.” Görüldüğü üzere isim değişikliğinin yalnızca dava yolu ile istenebileceği, yasa ile belirlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

18 Yaş Altı isim değişikliği nasıl yapılır?

18 Yaş Altı İsim Değişikliği

18 yaşından küçük olup ayırt etme gücüne sahip çocuklar, velileri olmadan isim değiştirme davası açabilir. Hakim duruma göre vasi atanmasına karar verebilir. Fakat sonuç olarak 18 yaşından küçüklerin isim değiştirme davası açmaları önünde bir engel bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avgizempinar.com.tr

Velayeti alan anne çocuğun adını değiştirebilir mi?

Türk Hukuku'nda kural olarak adın değişmezliği ilkesi kabul edilmiştir. Özadın değişmesi ancak kanunda belirtilmiş olan istisnai durumlar gerçekleştiği takdirde hakimden talep edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mizgindogan.av.tr

Çocuğun isim değişikliği nasıl yapılır 2023?

E-Devlet Üzerinden İsim Nasıl Değiştirilir 2023

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ad ve soyad değişikliğini e-Devlet üzerinden yapılabileceğini duyurdu. 24 Aralık 2023 tarihine kadar başvuru şartlarını taşıyan vatandaşlar başvuruda bulunabilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Ad-soyad değiştirmek isteyenler dikkat!

İlgili 32 soru bulundu

Soru cevap kısmı

15 Yaş Altı isim değişikliği nasıl yapılır?

18 yaşından küçükler için isim değişikliği ebeveynlerin açtığı dava dışında genel isim değiştirme davası süreci ile aynı şekilde işlemektedir. 18 yaşından küçük olmasına rağmen ayırt etme gücüne sahip olan çocuklar isim değişikliği için kendisi dava açabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetalihelvaci.av.tr

Çocuğun ismi e devletten değişir mi?

Güncel düzenlemelere göre e-devlet sistemi (ve nüfus müdürlüğü) aracılığıyla isim değişikliği yapmak artık 2023'den itibaren mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzhanyazici.av.tr

Çocuk annenin kızlık soyadını alabilir mi?

Çocuğun annenin soyadını taşıması talebiyle açılacak olan davada bir süre sınırlaması yoktur. Velayet hakkına sahip anne, velayet hakkı süresince bu davayı açabilecektir. Eğer çocuk, ergin bir birey oldu ise bu halde davayı bizzat kendisinin açması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Bebeğin ismi sonradan değişir mi?

Kişinin ismi için kural, onun değişmezliğidir. Fakat bazı durumlara mahsus olmak üzere mahkemeden değiştirilmesi talep edilebilir.Çocuğun ismini verme yetkisi Türk Medeni Kanunu m.339'a göre ana – babasına aittir ve bir görüşe göre onun değiştirilmesini isteme yetkisi de yine onlara aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: jurix.com.tr

Boşanan bir kadın çocuğuna kendi soyadını verebilir mi?

Ancak yine de yukarıda bahsettiğimiz gibi çocuğunun velayeti kendinde olan her boşanmış anne çocuğunun soyadını değiştiremeyecektir. Çocuğun soyadının değiştirilebilmesi için çocuğun üstün yararının davada ispatlanması gerekecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesudebusrakucuk.av.tr

Mahkemeye gitmeden isim değişikliği nasıl yapılır?

Buna göre İl/İlçe İdare Kurulu kararı ile ad veya soyadı düzeltilmesine ilişkin başvurular e-Devlet'ten yapılabilecek. Mahkemenin aldığı kararla genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç olarak karşılanan isimlerde mahkeme kararı şartı aranmaksızın il veya ilçe idari kurulu tarafından değiştirilebilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

İsim değiştirmek için yaş sınırı var mı?

18 yaş altı isim değişikliği için çocuğun ismini değiştirme adına açılacak davalarda, davayı çocuğun kendisi değil, velayet hakkına sahip veliler veya avukatı tarafından açılabilecektir. Küçük, 18 yaşını doldurmamış olan, reşit olmayan kişidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

2023 isim değiştirme kaç TL?

2023 Ağustos sonrasında yapılan güncellemelerle birlikte, isim değiştirme davalarında harçlar ve mahkeme masraflarının toplamda 1.638,60 TL olduğunu görüyoruz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzhanyazici.av.tr

e-Devlet üzerinden isim değişikliği kaç gün sürer?

Başvuru yaptıktan sonra kurul kararı en geç 30 gün içinde sonuçlanır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından yapılan duyuruya göre ad ve soyadı değişikliği başvuruları 24 Aralık 2022'ye kadar e-Devlet aracılığıyla da yapılabilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Kimler ismini değiştirebilir?

Ad değişikliği haklı sebeplere; kişinin isminin toplum tarafından gülünç karşılanması ve alay konusu olması, ismin ahlak kurallarına aykırı olması, kişinin gerçekte farklı bir isimle tanınıyor olması ve ismin toplumca bilinen bir suçlu ile aynı ismi taşıyor olması örnek verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetalkan.av.tr

e-Devlet isim değiştirme ücreti ne kadar?

e-Devlet üzerinden ad ve soyadı değişikliği başvuru şartlarını taşıyan vatandaşların herhangi bir başvuru ücreti ödemeleri gerekmemektedir. Vatandaşlar e-Devlet üzerinden 24 Aralık 2022 tarihine kadar başvuru yapabilecekler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

E devlet üzerinden isim değişikliği nasıl yapılır?

NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

İsim değişikliği sicile işler mi?

İsim veya soy isim değiştirme talebinin onaylanmasının ardından, kişiler kimlik gibi gerekli evrakların güncellemesini yapabilirler. Bu durum kişilerin nüfus siciline işlenir. Kişilerin isminin veya soy isminin değişmesi, kişinin haklarının veya farklı yasal durumların değişmesi için bir neden değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Sonradan isim nasıl değiştirilir?

İsim değiştirmek için öncelerden mahkemeye dava açmak gerekmekteydi. Ancak şimdi sadece bir dilekçe doldurarak ve ardından bu dilekçeyi Adliye Hukuk Mahkemesi'ne göndererek isim değişikliği başvurusunda bulunmak mevcut. Dilekçe gönderildikten sonra da gerekli ödemeler yapılmak zorundadır. Bu ödemeler vezneye yatırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Babamın soyadını taşımak istemiyorum ne yapmalıyım?

İsim ve soyisim değişikliği, kanunda kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır ve ancak kişinin kendi talebi ile gerçekleşebilmektedir. Bu işlemin Nüfüs Müdürlüğü'nce halledilebilir şekilde pratik bir yolu maalesef bulunmamaktadır. Bu işlem için bir prosedür olmadığından tek yol dava açılması gerektiği şeklindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: idilsuaydin.av.tr

Evlilik dışı doğan çocuk kimin soyadını alır?

Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesine göre çocuk, anne ve baba evli ise ailenin evli değilse annesinin soyadını alır. Evlilik dışı doğmuş olan çocuk annenin başvurusu ile annenin soyadını alır. Evlilik dışı doğan çocuk babası tarafından tanındığında çocuk babasının soyadını alabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Çocuklar hem annenin hem babanın soyadını alabilir mi?

Yargıtay ve mahkemeler de aynı şekilde. Çocuğun üstün yararını olumsuz yönde etkileyen, hatta zararına olabilecek durumlar söz konusu ise mahkeme kararıyla çocuk annenin soyadını alabilir. Hatta Yargıtay'ın da bu yönde bir kararı vardır.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

İsim değiştirmek ne kadara mal olur?

Ad- soyad değişikliği davalarında mahkeme masrafları olarak yaklaşık 1500 TL civarındadır. Bu miktar mahkeme ödenen harç, gider avansı ve basın ilan kurumu masraflarına ilişkindir. Davayı bir avukat aracılığıyla takip etmek isteyen kimselerin ; ilaveten avukatlık ücreti de ödemesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sarikayakarayhukuk.com

İsim değiştirme davası ne kadar sürer?

İsim ve soyadı değiştirme davası, gerekli prosedürler hızlı bir şekilde yerine getirildiğinde ilk celsede veya en geç ikinci celsede tamamlanır. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 3 ay – 5 ay gibi bir sürede tamamlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

İsim değişikliği davası kime karşı açılır?

İsim ve Soy İsim Değişikliği Davasının Tarafları

Davalı ise nüfus idaresidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gulizaroztemel.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT