Anne adayları, doktorunun izni dahilinde doğum öncesi 8 haftalık izninin 5 haftasını doğumdan sonra kullanabilir. Ancak doğuma 3 hafta kala izne çıkmak zorunludur. Hiçbir hamile kadın, doğuma kadar çalıştırılamaz.
İş Kanunu 74'üncü madde hükmü gereğince , kadın çalışanlara toplam 16 hafta doğum izni verilir (doğumdan 8 hafta öncesinde ve sonrasında.) Çoklu gebelik durumlarında, doğum öncesi izin süresi 10 hafta olarak belirlenmiştir. İzin süresi hamileliğin 32. haftasında başlayabilir.
Kadın Çalışanların Doğum İzni Ne Zaman Başlar? Doğum izni, doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 haftayı kapsayacak şekilde 16 haftadan oluşuyor. Hamileliğin 40 hafta sürdüğü varsayılacak olursa kadın çalışanlar, 32. hafta itibarıyla izne ayrılabiliyor.
Hamile çalışanlar isterlerse hamileliklerinin 37. haftasına, yani doğumdan önceki son 3 haftaya kadar çalışabilirler. Doğum raporu ile çalışılan bu süre, doğum sonrası iznine eklenir. Böylece kadınlar doğum sonrasında toplam 13 haftalık bir izin süresine sahip olurlar.
Örneğin 5 Mayıs 2023 tarihinde doğum yapacak bir kadının 8 haftalık doğum izni 30 Haziran 2022 tarihinde biter ve bu tarihten sonra ücretsiz izin süresi başlar. Bu kişi özel sektör çalışanıysa 1 Temmuz'da başlayacak ücretsiz doğum izni 6 ay sonra yani aralığın son günü biter.
İlgili 44 soru bulundu
37 haftayı doldurduğunuzda ise ''İş Göremezlik Raporu'nu'' yeniden almanız gerekecektir. Doğum öncesinde çalışmış olacağınız 5 haftayı doğum sonrası izin hakkınıza eklenecektir.
Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.” Yukarıdaki kanundan da anlaşılacağı gibi çalışan annelerin doğumdan önce 8 hafta izin kullanma hakları vardır.
Bu sürenin sonunda sağlık ve güvenlik açısından sakıncalı olduğunun sağlık raporu ile belirlendiği dönem boyunca gece çalıştırılmaz. MADDE 9 – (1) Gebe veya emziren çalışan günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.
MADDE 5 – (1) Kadın işçinin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmaması esastır. (2) Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir.
Doğum Öncesi
İlgili, gebeliğinin 32. haftasında doktora giderek bunu belgelendiren raporunu alır. Bu şekilde ilgili doğum öncesi sahip olduğu sekiz hafta doğum iznini kullanma hakkına sahip olur. İlgili isterse derhal doğum öncesi izne ayrılmak üzere bölümüne dilekçe verebilir.
Süt parası yardım başvurusu doğumdan sonraki 5 yıl içinde geçerlidir. Dolayısıyla 6 aylık bebeği olan annelerin süt parasına başvurma hakkı bulunur. Bu süreçte e-devlet üzerinden başvuru yaparak yardımdan yararlanmak mümkündür. Söz konusu ödenek her ayın 8 ile 14'üncü günleri arasında yapılır.
2023 yılı ücretli bir çalışanın alacağı doğum rapor parasını hesaplayalım. 2023 yılı için brüt ücreti 15.000 TL olan ücretlimizin geriye dönük 12 aylık toplam brüt ücreti de 180.000 TL olsun. Doğum izin parası 56.000 TL' nın 2/3'ü alınır, 56.000 / 3 x 2= 37.333,3 TL doğum parası alır.
Doğum izninde ödemeyi devlet yaptığı için sigorta ödenmez. Ancak çalışan anne raporlu olduğu süreyi ileride kendi cebinden ödeyerek kapatabilir.
Siz de "Hamilelikte kaç gün rapor alabilir?" sorusunun yanıtını arıyorsanız hemen anlatalım. İş kanununda yer alan 4857 sayılı maddedeki doğum izni ibaresine göre hamileler toplam 16 hafta izin kullanabilir. Bu sürenin 8 haftası doğumdan önce, kalan 8 haftası da doğumdan sonra kullanılabilir.
Raporlu olunan süreler için işyeri, çalışan kadına ödeme yapmaz. Fakat bu dönemdeki ücretin üçte ikisini SGK çalışan kadına “doğum parası” ya da “analık geçici iş göremezliği” adı altında öder. Ancak çalıştığınız işyeri, kendi insiyatifinde, bu izinli olduğunuz sürede size ödeme yapmaya devam edebilir.
Kadın çalışan doğum izni sırasında işten çıkarılırsa ihbar tazminatına hak kazanmaktadır. İş sözleşmesi feshedilen çalışanın çalışma süresine göre iki ila sekiz haftalık ücreti tutarınca ihbar tazminatı ödemesi yapılması gerekmektedir.
Sonuç olarak, doğum parası analık nedeniyle alınan istirahat raporunun bitmesinin ardından 10-15 günlük süre içerisinde PTT şubelerinden yatacaktır. Ödemenin yapılıp yapılmadığının takibi de e-devlet üzerinden yapılabilecektir.
Buna göre Temmuz ayıyla birlikte 2022 yılında 5.500 asgari ücretli annenin alacağı en düşük doğum parası, 13 bin 689 lira oldu. -Yeni annenin doğum parasını alabilmesi için bazı şartları taşıması gerekiyor. Bunlar şöyle: -Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi yatırılmış olmalı.
Süt İzni Kaç Gün? Analık izni olarak da bilinen izinin süresi, toplam 16 haftadır. Annelik izni süresi, doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 haftadır. Toplamda 16 hafta olan bu iznin bu şekilde ikiye bölünerek kullanılması gerekir.
4857 sayılı İş kanunu 74. maddesi uyarınca kadın işçilerin doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Bu süre ücretli izin olarak nitelendirilir. Erken doğum yapılması halinde doğumdan önce kullanılamayan izinler, doğumdan sonra kullanılır.
Haklı nedenlerle işten çıkarma kişinin hamileliğine bağlanmaksızın iş yerinin kurallarına uygunsuz davranışlar, iş sözleşmesinde yer alan maddelere uyulmaması gibi sebepler gösterilerek mümkün olabilir. İş kanununun 17. maddesi hamile çalışanın geçerli nedenle işten çıkarılamayacağını net bir şekilde belirtmektedir.
05- İşveren gebe kadın çalışana gece çalışması yaptırabilir mi? Kadın çalışanlar, gebe olduklarının sağlık raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamazlar.
Kendi adına ve hesabına (4/b li) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması, Doğumun canlı gerçekleşmiş olması
Her anne adayının gebeliğin 32. haftasından sonra doğum öncesi izne ayrılma hakkı vardır. 32. hafta geldiğinde siz çalışmak isterseniz ve doktorunuz da bunu uygun bulursa “çalışmasında sakınca yoktur” şeklinde rapor verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri