Beşinci gebelik haftası Plasenta ve göbek kordonu gelişir.
Bu terim, göbek deliğinden çıkan ve bebeğin plasentaya bağlı olan bağ dokusunun adıdır. Göbek bağı, bebeğin besin ve oksijen almasını sağlar ve aynı zamanda bebeğin atık maddelerini plasentadan uzaklaştırmasını sağlar.
Göbek bağı, memelilerde embriyoyu eteneye bağlayan dokuya verilen isimdir. Embriyonun kalp atışları, kanı göbek bağındaki (ya da göbek kordonu) iki atardamardan etenyeye gönderir; sonra kan göbek bağı toplardamarından geçerek embriyoya geri döner. Bu üç damar, bir ip gibi birbiri üstüne sarılmıştır.
Plasenta ne zaman oluşur? Plasenta gebeliğin başında oluşmaya başlar ve gebeliğin ilk 12 haftasında gelişir.
Plasenta, hamilelik oluşmaya başladıktan 7-10 gün sonra, yumurtanın rahimde döllenmesini takiben oluşmaya başlar. Bebeğin gelişmesi ve büyümesi için hamilelik boyunca plasenta da gelişir. Böylelikle plasenta hücre olarak başlar ve hamileliğin sonlarına doğru birkaç santim uzunluğuna kadar ulaşabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Beyin kıvrımlı görüntüsünü 22. haftadan sonra kazanmaya başlar ve 2 yaşına kadar devam eder. Beyin gelişimi en son olan ve hatta doğumdan sonra da devam eden organdır. Yutma hareketi 12. hafta da başlar.
Bu bağ kordon adıyla bilinir ve bebeğin her şeyidir. İhtiyacı olan tüm besinleri, kordon sayesinde almaya başlar. Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
1 Aylık Bebek Anne Karnında Nerededir? Bir aylık bebek, anne karnında henüz çok küçüktür ve genellikle yaklaşık bir buçuk santimetre uzunluğundadır. Bu dönemde, bebeğin yerleştiği yer uterusun üst kısmıdır.
Plasenta, doğumdan hemen sonra, görevini tamamlayarak bebekle beraber rahim dışına atılır. Yani doğumdan sonra ne anne ne de bebek için artık gerekmeyen bir dokudur ve çöpe atılır.
Anne adayının içinde bulunduğu dönem üçüncü trimester (son üç aylık dönem) olarak kabul edilir ve doğuma yaklaşık olarak 8 hafta kalmıştır. 32 haftalık gebeliklerde bebeğin pozisyonu genellikle doğuma hazır olacak şekilde baş aşağı pozisyona geçiş yapmıştır.
Bebeğin doğumun ardından göbek bağına ihtiyacı kalmaz ve kordon hâlindeki uzun göbek bağı göbeğin birkaç cm yukarısından, yaklaşık 2 ya da 3 cm, klemplenerek kısaltılır. Böylelikle doğumdan sonra anne ve bebek birbirinden ayrılmış olur.
Göbek kordonunun yapısı
Kordon içerisinde 2 umbilikal arter ve 1 umbilikal ven olmak üzere toplam 3 adet damar bulunur. Bu damarlar Wharton Jeli adı verilen jöle kıvamında bir madde tarafından çevrelenmiştir. Bu jel son derece kritik bir yapıya sahiptir ve çok önemli bir fonksiyonu vardır: yastık görevi görmek.
Ayrıca kordon dolanması olan hastalar sık sık kontrol edilmesi gerekmektedir. Kordon dolanması detaylı bir ultrason ile bazen ilk üç ay içinde anlaşılabilmektedir. Ancak genellikle bebeğin doğumuna son 3 ay kala anlaşılmaktadır. Bebekte genellikle kalp atışına etki etse de kalıcı bir hasara yok açmaz.
Plasentanın bebeğin bir akrabası veya kardeşi olduğuna inanan toplumlar plasentanın evin hemen dışına gömülmesi gerektiğine inanır.
Göbek bağı, bebeğin cildinden yaklaşık 1,5-2 cm yukardan kesilir. Göbek bağının kesilmesi sırasında bebek hiçbir acı hissetmez çünkü bu bölgede sinir bulunmamaktadır.
Göbek Bağının Gömülmesi
Böyle bir sözün dinde aslı yoktur. İnsanın bedenine ait parçaları gömmek en güzelidir. Gömüldüğü yerin hiç bir önemi yok.
Plasenta nedir ve ne işe yarar? Plasenta, hamilelik sürecinde rahminizde gelişen bir dokudur. Rahminizde gelişmekte olan bebeğiniz için oksijen ve besin sağlarken, bebek kanındaki işe yaramayan maddeleri dışarı atar. Rahim duvarına yapışıktır ve bebek kordonu buradan oluşmaktadır.
Plasenta, rahim içinde annenin damarlarına tutunmuş, göbek kordonu ile de bebeğin göbeğine bağlanmış durumdadır. Bu şekilde bebek ve anneyi bağlayan plasentanın bebekten ayrılması ise doğumda olur. Normal doğumlarda bebek doğduktan yaklaşık yarım saat sonra plasenta kendiliğinden vücuttan dışarı atılır.
Her iki organın da farklı işlevi vardır. Plasenta, bebeğin ihtiyaç duyduğu oksijeni anne karnından alır. Göbek kordonu ise gerekli oksijeni anne karnından alarak bebeğin nefes almasını ve beslenmesini sağlar. Yani bebek, anne karnında ağız yolu ile değil tamamen kordon sayesinde beslenir.
Yorgunluk- Bitkinlik- Hüzün
ani ağlama ve gülme krizleri, sinirlilik asırı sakinlik olabilir. Gebelikte depresyon, aşırı alınganlıklar, aşırı uyuma isteği gibi şikayetler sık olarak görülür. Gebeliğin 3 ayı gebeliğe adaptasyon dönemidir ve kişi gebeliğe uyum sağladıkça bu sorunlarda yavaş yavaş ortadan kalkacaktır.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
5. ayın içerisinde olan annemizin o ay içerisinde haftada yarım kilodan toplamda 2 kilo alması beklenir. Annemiz 20 haftalık gebeliğin sonunda gebeliğin başından beri ortalama olarak toplamda 4,5 kilo civarında kilo almış olmalıdır. Hamilelik boyunca toplam kilo alımı ortalama 11 – 14 kilo aralığında olmalıdır.
Siz karnınıza dokundukça kendini güvende hissediyor
Kucaklanma ve sarılma duyusu ile bebek vücudunu kıvrık pozisyona getirir, ellerini orta hatta birleştirir. Parmaklarını emer ve bu şekilde kendini güvende hisseder. Rahim içindeki sabit ve nötr olan sıcaklık da güven duygusunu arttırır.
36.Hafta: Bebek yaklaşık 47-51 cm ve 2700 gram ağırlığındadır.
Hamileliğin 35. haftasında bebeğin boyu yaklaşık 46-47 santim, büyük bir kavun kadardır. Ağırlığı yaklaşık 2400 gramdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri