Bebek Oto Koltuğu Kaç Yaşına Kadar Kullanılır? Trafik Yönetmeliği'ne göre boyu 150 cm'den kısa ve kilosu 36 kilogramın altında olan çocukların çocuk oto koltuğu ile seyahat etmesi zorunludur. Bu da çocuğun ortalama olarak 12 yaşa kadar oto koltuğu kullanacağı anlamına geliyor.
Yasal olarak 150 cm'den kısa ve 36 kilogramdan zayıf olan bütün çocuklar araçlarda güvenlik koltuğu kullanmak zorundadır. Ortalama 4 yaştan itibaren neredeyse 11 yaşına kadar çocuk oto koltuk yükseltici kullanmak kuralı vardır.
150 cm' den kısa ce 36 kg'ın altındaki çocukların taşınması sırasında, çocuk koltuğu bulundurulması ve kullanılması zorunludur. 135 cm üzerindeki çocuklar ön koltuk da olmamak şartıyla arka koltuk da emniyet kemeri takarak oturabilirler.
Sadece 3 yaşın altındaki çocuklar uygun çocuk koltuğuna bağlı olmak şartıyla ön tarafta oturabilirler. 4 – 11 yaş arası çocuklar araç içerisinde uygun çocuk koltuğunu ya da yükseltici koltuğuyla emniyet kemerini mutlaka kullanmak zorundadırlar. Her yolcu için emniyet kemeri olmalıdır.
Dr. Ceyhun Dalkan, çoğu çocuğun boyunun 10 - 11 yaşına kadar yükseltici koltuk kullanılmadan araç emniyet kemeri boyutuna gelemediğini bu nedenle de 13 yaşından küçük tüm çocukların arka koltukta oturması gerektiğini belirtti.
İlgili 15 soru bulundu
Bebek Koltukları (1 yaşına ve 8-9 kg'a kadar olan çocuklar için): Bebek koltukları doğumdan 8-9 kg ve 1 yaşına kadar olan çocuklar için dizayn edilmiştir ve araçlara arkaya bakacak şekilde monte edilir.
1 grubu oto koltukları 9- 18 kg taşıma kapasitesine sahip olup ortalama 9 ay ile 4 yaş arasında kullanılabilir. 2 grubu oto koltukları 15-25 kilogram taşıma kapasitesine sahip olup ortalama 4 ile 8 yaş arasında kullanılabilir.
Bebek Oto Koltuğu Kaç Yaşına Kadar Kullanılır? Trafik Yönetmeliği'ne göre boyu 150 cm'den kısa ve kilosu 36 kilogramın altında olan çocukların çocuk oto koltuğu ile seyahat etmesi zorunludur. Bu da çocuğun ortalama olarak 12 yaşa kadar oto koltuğu kullanacağı anlamına geliyor.
9.ayın sonunda bebekler dik konumda, kendi yaşlarına uygun oto koltuklarında seyahat edebilirler (bazı oto koltukları 6 aylık için tasarlansa da 9. aya dek kullanılabilir). Çocukların 2 yaşına kadar arabada yüzleri arka cama doğru bakar şekilde yani ters oturtulmaları gerekiyor.
Genel olarak, pusetlerin oto koltuğu olarak kullanılması tavsiye edilmez.
Boyu 1.35 metreden kısa ve 36 kg. altındaki çocuklar için ağırlıklarına ve Avrupa Güvenlik standartlarına uygun oto güvenlik koltukları kullanılması zorunlu hale geliyor. Bu yasaya uymayanlara ise para ve puan cezaları uygulanmaya başlanacak.
ÇOCUKLARIN YERİ ÖZELDİR! Otomobillerde çocuk koltuklarının kullanılmasının nedeni, araç içinde bulunan bir çocuğun kaza anında oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemektir. Eğer bu önlenemezse kaza anında aracın iç yüzeyine şiddetle çarpabilirler.
Trafik Kuralları
Burada bir iki özel duruma dikkat edilmelidir: Araçta bulunan herkesin emniyet kemeri takması şarttır. 12 yaşından küçük çocuklar “çocuk koltuğuna” oturmalıdır, boyları 1,50 m'den daha uzun ise buna gerek yoktur. Arabanın şehir içinde maksimum 50 km/h hızla sürülmesi şarttır.
Çocukların büyümesi ile birlikte oto koltukları da çeşitlilik göstermektedir. Booster yani yükseltici olan koltuklar 4 - 6 yaştan itibaren kullanılır. 15 36 kg oto koltuğu da booster için uygundur. Çocuklar oturmasını yükselttiği için aracın emniyet kemeri kullanılmalıdır.
Çocuk Oto Koltuk Yükseltici Gerekli midir? 0-3 yaş arası özel koltuk kullanması gereken çocuklar, biraz daha büyüdüklerinde yani 4 yaştan itibaren ortalama 11 yaşına kadar çocuk oto koltuk yükseltici kullanmak zorundadır.
İsofix Koltuğu Özellikleri
İsofixli koltukların neredeyse tamamı normal emniyet kemeriyle de kullanılabiliyor. Herhangi bir dönme hareketini önlemek üzere tasarlanmış olan, kayışı veya destek ayağı olabilen üçüncü bir bağlantı noktası aracılığıyla tüm tehlikelerden korunabilirsiniz.
Araçla yolculuk sırasında yapılan hız ne kadar düşük olursa olsun, bir çarpma meydana geldiğinde yolcunun fırlayıp aracın iç yüzeylerine şiddetle çarpması, güvenlik önlemi yoksa engellenemez. Çocuk oto koltuğu kullanılması halinde ise çocuk çarpma şiddetinden korunur ve yaralanma ihtimali çoğu zaman sıfıra iner.
Çocuk Oto Koltuğu Montajı
Genelde hem güvelik hem de konfor için oto koltuğu hangi koltuğa takılır? sorusu çok fazla sorulmaktadır. Bu konuda yapılan tüm araştırmalar, yenidoğan bebekler ve 3 yaşındaki çocuklar için arka orta koltukta oturmanın arkada yan oturmaya göre % 43 daha güvenli olduğunu gösteriyor.
Bebekler oturmaya başlaması ile beraber puset kullanımına ihtiyaç da azalmaya başlamaktadır. Bebekten bebeğe göre değişse de genellikle bebekler 3 aydan sonra yavaş yavaş oturtulmaya başlanmaktadır. Yeni doğan döneminden itibaren kullanılan pusetler bebeklerde en verimli olarak 6 ile 9 aya kadar kullanılmaktadır.
Boyu 1,50 metreden az olan 12 yaşın altındaki çocuklar sadece çocuk koltuğunda oturabilir.
Puset Kullanımında Bebeğin Pozisyonu
Aslında bu durumu tıpkı uzaya fırlatılan bir astronotun koltuklarının geri bir pozisyonda durması gibi düşünebilirsiniz. O şiddetli güce ancak bu şekilde dayanılıyor. Bu nedenle puset arabaya mutlaka ters takılmalıdır.
Günümüzdeki otomobillerin hemen hepsinde isofix kullanılıyor. Avrupa otomobillerinde 2001, Japon otomobillerinde 2007 yılından itibaren kullanılmaya başlanan bir sistem. 2013 yılından sonra üretilen tüm arabalarda ise isofix donanımı bulunması zorunlu.
Çocuk koltuğunun en doğru konumu sol arka koltuktur. Eğer sağ arka koltuğa koyuluyor ise mutlaka ön kısımdaki hava yastığının kapatılması gerekmektedir. Çünkü hava yastığı patlaması durumunda sağ arka koltuğu da etkileyecektir.
9-18 kg koltuğa çocuk maksimum 5 yaşına kadar sığar, 9-36 kg koltuğa 12 yaşa kadar. Yani 9-18 daha korunaklı ve daha dardır. Bu da güvenlik sağlar.
İsofix Donanımı Zorunlu mu? Bebek oto koltuklarını araç içine güvenli bir şekilde yerleştirmek için kullanılan isofix gerekli mi? İsofix donanımı, araç koltuklarının emniyet kemeri ile bağlanmasına göre daha yüksek güvenlik hizmeti sunduğu için son derece gerekli bir sistemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri