Bu dönemde anne ve babalar bebeklerine dokunmalı, onları okşamalıdır. Sizi hissedecektir. Aynı zamanda bebekle iletişim kurmak sizinle tek bağı sesleri duymak olan bu minik bebek için oldukça önemlidir. Doğduktan sonra o tanıdık sesi duyduklarında, sizin güvenli kollarınızda huzurla uyuyacaktır.
Siz karnınıza dokundukça kendini güvende hissediyor
Parmaklarını emer ve bu şekilde kendini güvende hisseder. Rahim içindeki sabit ve nötr olan sıcaklık da güven duygusunu arttırır. Son aya gelen bebek iyice büyüdüğü için rahim duvarına sık sık değer ve dışarıdan yapılan okşama da dokunma duyusunu arttırır.
Henüz doğmamış bebeklerinin sağlıklı gelişimini düşünen ebeveyn adayları bu işe anne karnındaki ortamı hazırlayarak başlamalıdırlar (stresten ve dış etkilerden uzak, ilaçsız) birçok uzman bebeği düzenli zamanlarda dürtmeyi bebekle konuşmayı, klasik müzik dinletmeyi önermektedirler.
Olumlu olduğu kadar olumsuz her şey de bebeğin bilinçaltına yerleşir. Bebek istenmeyen bebek olduğunu da hisseder. Doğan bebek istenmediğini hissettiği anneden emzirilmeyi reddetmiş oysa başka bir anneden rahat rahat emmiştir.
Babalara gelince, onlar seslerini duyurmak için 20-21 hafta civarını beklemek zorunda kalacaklardır. Bu haftalar itibariyle dış dünyayla tek iletişim yolu olan duyma duyusunun bütün gücünden faydalanacak ve sizinle, dünyayla iletişimini sürekli kılmaya çalışacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
9. haftadan itibaren bebek hıçkırabilir ve gürültüye tepki verebilir. 12. haftadan itibaren ağrıya duyarlı, yeri geldiğinde ağlayan bir bebek haline gelir. 5-6. aylarda işitmeyle annesinin sesini tanımaya başlar ve anne sesi ile sakinleşir.
İhtiyacı olan tüm besinleri, kordon sayesinde almaya başlar.
5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Hayır, bebek ezilmez. Bebeği koruyup kollayan, içinde yüzdüğü amniyon sıvısı, burada da bebeğin imdadına yetişir. Yan yatmak, kalbe geri dönen kanı artıracağından, gebelikte en çok istediğimiz yatış pozisyonudur.
Anne karnında bebek acıkınca ne yapar, söyleyelim. Gebeli süresince anne ve bebek koordineli bir şekilde hayatlarını sürdürürler. Bebeğin, senden beslendiği için senin beslenmene göre hareket eder. Bebeğin açlık gösterdiğinde sen de açlık hissetmiş olacağın için yemek yeme refleksi dürtüsel olarak gelişir.
Bunlar; taşıyıcı taraması, ultrason taraması ve son olarakta kan tetkikleri ile yapılan taramadır. Tarama testi sonuçları pozitif çıkarsa, bebeğin sağlığını kontrol etmek için ileri tanı testleri önerilir.
7 ) Bebeklere hangi tür müzikler dinletilmeli? Klasik - Pop - Arabesk. Uzmanlar anne karnındaki bebeğe dinletilecek müziklerin seçimi yapılırken, müziğin sakin ritimler içeren hafif ya da klasik müzik olmasına özen gösterilmesini tavsiye ederler.
Gebeliğin 4'üncü ayından itibaren bebek bulunduğu ortamdaki sesleri duymaya başlar. 24'üncü haftadan sonra ise dış ortamdaki sesleri de duyar. Gebelikte özellikle klasik müzik dinlemek, anne karnındaki bebeğin gevşemesi ve yatışmasını sağlar.
Uzmanlar bebeğin dil çıkarma, çene titretme, nefes hareketleri, duraklayarak hıçkırma, ağzını açıp kapama, yüzdeki acı çeken ifade gibi görüntülerine dayanarak anne karnında ağlayabildiklerini söylemektedir. Bebekler ağlamak için gerekli yetiye anne karnında 20. haftalarda ulaşır.
12 hafta: Gebelik başlangıcında rahimdeki sıvı temel olarak su ve tuzdan oluşuyor ama 12. Haftada artık annenin proteinleri, karbonhidratları, yağları ve yediği yemeklerden gelen tat kimyasalları barındırıyor.
Anne Karnında Bebek Hareketleri
Bebeğiniz, gebeliğiniz başladığı andan itibaren sürekli olarak karnınızın içerisinde hareket etmektedir. Siz bu hareketleri ancak gebeliğinizin 16-20. haftaları arasında hissetmeye başlayabilirsiniz.
Buna supin hipotansif sendromu denir. Bunun bir diğer kötü sonucu da, rahme giden kan da azalacağından, bebeğe giden kan azalacaktır. Bu nedenle, tam sırt üstü yatıştan kaçınmak gerekir. Tam sol ya da sağ yanınıza yatmanız gerekmezken, karnınızı biraz da olsa yana çevirerek yatmanız, bu basıyı azaltır.
Gebelikte yatış pozisyonu ilk dönemler için çok da önemli olmasa bile bebeğin büyümesi ile ileri dönem hamileliklerde oldukça önemlidir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte hamileliğin ilk 25-30 haftasına kadar hamilelikte sırt üstü yatmak tehlike arz etmez.
Eğer sağa doğru yatılırsa rahim bu toplardamara bası yapar ve böylece kalbe dönen kan miktarında azalma olabilir. Bu da bebeğe giden kan miktarını olumsuz etkiler. Sola yatış şeklinde ise plasentaya giden kan miktarı artar. Böylece bebeğe daha fazla oksijen ve besin maddesi ulaşmış olur.
Kilo alımı özellikle dördüncü aydan itibaren haftalık ortalama 500 gram ile 700 gram arasında değişiklik göstermektedir. Anne adayları ikinci üç aylık dönem içerisinde ortalama altı kilo alabilmektedir. Anne karnında ki bebek ise ortalama 27. haftaya girdikten sonra bir kiloya ulaşır.
Bu dönemde rüya görülmez. Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir.
Bebeğe Kilo Aldıran Gıdalar Nelerdir? Hamilelikte birkaç çeşit gıda özellikle tüketilmelidir. Çünkü bu besinler bebeğin ideal kiloda ve sağlıklı olması için önemlidir. Bu gıdalar ıspanak, kabak çekirdeği, yumurta, ceviz, doğal ürünler, sebzeler, kefir, yoğurt, ayran, süt ve et olarak sayılabilir.
Hamilelikte ani korku zararları nelerdir? Hamilelikte aniden korku yaşamak, aniden yükselen ve düşen tansiyona neden olabilir. Nadir olarak bebek düşüklerine neden olabileceği gibi travma ve aşırı üzüntü durumlarında anne karnında bebek ölümü gibi istenmeyen travmatik durumlara yol açabilir.
Aşırı Yüksek Ses, Fetüsün İşitme Duyusuna Zarar Verebilir
Hazır “Bebek, anne karnında her şeyi duyar.” demişken şunu da belirtelim: Annenin maruz kaldığı seslere bebek de maruz kalır. Fakat bebekler kulaklarını tıkayamazlar.
Hamileliğin ilk haftası son adet gününün de ilk haftasıdır. Yani hamileliğin ilk haftası kanama meydana gelebilir. Erken gebelik döneminde ruh halinde de değişkenlikler olabilir. Depresyon, sinirlilik, endişe gibi duygular yaşanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri