Yeni bir binaya taşınanlar zaman zaman beklemedikleri bir sürprizle karşılaşabilir. Bina inşaat halindeyken bağlanan şantiye elektriği sonradan apartmanda oturan komşular arasında paylaştırılıyor. Bu uygulamaya gidenlere kaçak cezası kesiliyor!
Kanun Değişikliği uyarınca 01.07.2022 tarihine kadar yapılmış olmak kaydıyla; inşaat ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanım izni verilmeyen yapılara su ve/veya elektrik aboneliği bağlatılabilecektir.
İnce ya da çok uzun kablolar çekili olabilir. BUnlar gerilimi düşürür. BU tip sorun noktaları elektrikte üst üste değişimlere sebep olup sorun çıkarabilir. Ayrıca şantiye namına kullanılmaya devam ediyorsa, hatalı müdahale eden bir çalışan yine hattınıza zarar verebilir.
Yapı kullanım izin belgesi olmadığı için Meskenlerde de elektrik abonesini 'şantiye' elektriği olarak kullananlar bugünden itibaren resmi gazeteye istinaden emlak servisinden aldıkları emlak vergisi beyannamesiyle birlikte ÇEDAŞ'a vermek suretiyle mesken aboneliğine geçebilecekler.
Kanuna göre, yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olma şartı 31/12/2021 tarihinden önce yapılmış olan yapılarla ilgili olarak uygulanmaz. Yani hiç ruhsat alınmamış bir yapı, 31/12/2021 tarihinden önce yapılmış ise elektrik ve su aboneliği yapılabilecektir.
İlgili 33 soru bulundu
Mesken abone grubunun birim fiyatı ile arasında ise KDV ve diğer vergiler dahil ortalama yaklaşık 1,80 TL 'lik bir fark vardır. Şantiye elektriği ev elektriğinden kilovatsaat (kWh) başına 1,80 TL daha pahalıdır veya ev elektriğinin yaklaşık iki katı kadardır da diyebiliriz.
Sanayide Fabrikalarda kullanılan 1 kw elektrik fiyatı 4,63 TL'dir. Bu bedel özel tüketim anlaşmaları veya bulunulan OSB nin fiyat politikasına göre değişiklik gösterebilir.
Şantiye elektriği daha pahalıdır. Bina inşaat halindeyken bağlanan şantiye elektriği binada oturanlar arasında paylaştırılıyor. Yani, bina inşaat halindeyken alınmış 'şantiye aboneliği' var. Şantiye aboneliği için binada yer alan elektrik sayacına gelen fatura tutarı oturanlar arasında paylaştırılıyor.
EPDK, 1 Eylül itibarıyla geçerli olacak şekilde konutların elektrik tarifesine yüzde 20 yapmıştı. Ancak iskan alınmadığı için şantiye elektriğinin kullanıldığı binalarda oturanlar, yüzde 30'luk elektrik zammına maruz kalacak.
Yasada İmar Kanunu'nda değişiklik öngören önemli bir madde de var. İnşaat ruhsatı almış ancak iskanı olmayan yapılarda artık elektrik ve su aboneliğine izin verilecek. SORUN NEDEN KAYNAKLANIYOR? Müteahhitler konut üretmeden önce belediyeden inşaat ruhsatı alıyor.
Faturalarda, abone grubunun ve tarife kodunun "mesken" olması gerekiyor. Eğer abone grubunuz ve tarife kodunuz "şantiye" ise, elektrik kullanımı bu grup üzerinden hesaplanıyor ve yüksek tarifeli bir faturalandırmaya tabii tutuluyorsunuz demektir.
Elektrik şantiye şefi, inşaat projesinin başlangıcından, yapının müşteriye teslim edilme sürecine kadar elektrikle ilgili gerçekleştirilen tüm çalışmaların sorunsuz bir şekilde ilerlemesinden sorumludur.
Şantiye elektriği sorun çıkarabilir
ÖZELLİKLE yeni binalarda inşaat aşamasında alınmış ´şantiye aboneliğinin´ bireysel aboneliğe dönüştürülmemesi durumunda görevliler, kaçak kullanım tutanağı düzenliyorlar. Tutanağa dayalı olarak hatırı sayılır miktarda para cezasına muhatap olunması söz konusu.
Cevap: müteahhit elektriğimizi kapatıyor
Bu arada, müteahhitiniz elektrik dağıtımcısı olmadığından, kendi adına olan elektrik aboneliğini iptal de ettirebilir, artık kullanımı bittiği için kesebilir de.
Ancak 'bilmeden' de olsa milyonlarca kişi evlerinde daha pahalı olan 'şantiye' yani 'sanayi tipi elektrik' kullanıyor.
5 - Ticarethane abone grubu
İlgili mevzuata göre, bu Usul ve Esaslarda tanımlanan diğer ana ve alt abone grupları kapsamına girmeyen tüm tüketiciler Ticarethane abone grubu kapsamındadır. Şantiyeler de bu gruba girer.
BİLMEDEN SANAYİ TİPİ ELEKTRİK KULLANIYOR OLABİLİRSİNİZ
Ancak 'bilmeden' de olsa milyonlarca kişi evlerinde daha pahalı olan 'şantiye' yani 'sanayi tipi elektrik' kullanıyor. Bunun başlıca sebebi ise 'fırsatçı' ev sahipleri.
1 Haziran 2022 tarihli ve 31825 sayılı Resmi Gazete'de belirtildiği üzere2022 yılı Haziran ayında elektriğe mesken aboneleri için %15, sanayi ve iş yeri aboneleri için % 25 zam gelmiştir.
Şantiye aboneliğinden mesken aboneliğine geçiş çeşitli belgelerin toplanması ve uygun başvuru yapılması ile mümkündür. Gayrimenkullerin inşaat halindeyken elektrik bağlantılarının yapılması için şantiye aboneliği açılmaktadır.
Elektrik Tasarruf Saatleri 2022
06.00-17.00 arası gündüz dönemi, elektriğin en pahalı olduğu zaman dilimi 17.00-22.00 arası puant dönemi ve elektriğin en ucuz olduğu zaman dilimi 22.00-06.00 arası gece dönemidir.
Oturma izni olmayan evlerde su, elektrik gibi temel ihtiyaçlar şantiye tarifesinden hesaplanarak verilebilmektedir. Şantiye tarifesinin birim kullanım bedeli şebeke tarifesine göre oldukça yüksektir. Söz konusu faturaların ederinden oldukça yüksek tutarlarda ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.
Dağıtım bedeli ve vergiler dahil rakam 1,47TL/kWh olmaktadır. Bu durumda 1 ayda 240 kWh ve altı tüketim olduğunda 240 kW elektrik fiyatı 353,85 TL'dir. (240kWh X 1,47TL) . 240 kWh'in üstündeki kısım için ise tüketilen miktarın çarpılacağı birim fiyat 2,21 TL olacaktır.
Elektrik kW Fiyatı
07.04.2023 tarihi itibarıyla 1 kWh elektrik birim fiyatı evler için 1.47 TL/kWh (düşük tüketim), iş yerleri için ise 2.30 TL/kWh'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri