Anne Ölüm Oranı: Yüz bin canlı doğumdaki anne ölümü sayısını ifade eder. Anne ölümleri genelde anne ölüm oranı ile takip edilmektedir. Anne Ölüm Hızı: Üreme çağındaki (15-49 yaş) bin kadın başına ölen anne sayısını ifade etmektedir.
TÜİK tarafından revize edilen canlı doğum sayısına göre güncellenen 2021 yılı anne ölüm oranı 100.000 canlı doğumda 13,0 iken, 2022 yılında 12,6'ya geriledi.
Anne ölüm oranı, bir yıl içerisinde gerçekleşen yüz bin canlı doğum başına anne ölümlerinin sayısı olarak tanımlanmaktadır.
Doğrudan anne ölümü, gebelikte yapılan müdahaleler, ihmaller, yanlış verilen bakım hizmeti ya da adı geçen olaylar zinciri sonucunda meydana gelen obstetrik komplikasyonlar nedeniyle meydana gelen ölümler olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
• MATERNAL ÖLÜM
Bir kadının, gebelik süresince, doğumda ya da gebeliğin sonlanmasından sonraki 42 gün içerisinde, gebeliğin süresine ve yerine bakılmaksızın, gebelik durumunun ya da gebelik sürecinin şiddetlendirdiği bir nedenden kaynaklanan ölümüdür.
Bebek ölüm hızı binde 9,2 oldu
Bin canlı doğum başına düşen bebek ölüm sayısını ifade eden bebek ölüm hızı, 2021 yılında binde 9,3 iken 2022 yılında binde 9,2 oldu. Diğer bir ifade ile 2022 yılında bin canlı doğum başına 9,2 bebek ölümü gerçekleşti.
Daha teknik ve detaylı bir tanımla bu oranda belirli bir sürede bir hastalık nedeniyle veya genel olarak var olan ölüm sayısının, aynı süredeki mevcut ortalamaya bölünüp 1000 ile çarpılması sonucu ulaşılan orandır.
Belirli bir yaş için ölüm oranı, ilgili yaştaki yıl ortası ölümlerin yıl ortası nüfusa bölünmesiyle elde edilir.
İZMİR-DSÖ'nün resmi internet sitesinden derlenen bilgilere göre, dünya genelinde her yıl 15-24 yaş grubunda 1.8 milyon genç hayatını kaybediyor. Genç ölümlerin temel nedenleri arasında sigara kullanımı, hareketsizlik, korunmasız cinsel ilişki, trafik kazaları, şiddet olayları ilk sıralarda yer alıyor.
PERİNATAL ÖLÜM HIZI:
Ana sağlığını gösteren bir ölçüttür. Gebeliğin 28. haftasından önceki doğumlar düşük, 28. haftadan sonrakiler doğumdur. Perinatal ölüm hızı hesaplanırken; ister ölü, ister canlı olsun, gebeliğin 28. haftasından sonraki doğumlar kullanılır.
Ocak ve Aralık ayları yılın en ölümcül ayları olma eğiliminde ancak Profesör David Philips tarafından 1979 ve 2004 yılları arasında 57 milyon ölüm belgesi üzerinde yapılan analiz, bir günü en ölümcül gün olarak belirlemiştir.
DSÖ uzmanları, kadınların özellikle doğum sırasında kaliteli sağlık hizmetlerine daha az erişimi olduğunda anne ölümlerinin arttığını söylüyor. Anne ölümlerinin önde gelen nedenleri arasında şiddetli kanama, yüksek tansiyon, enfeksiyon ve güvenli olmayan kürtajdan kaynaklanan komplikasyonlar bulunuyor.
Doğumlar ile ölümler arasındaki fark Doğal Nüfus Artışını verir. Türkiye'de kaba doğum hızı 2012'de ‰17.1 iken, 2013 yılında ‰16.92'ye düşmüştür. 2013 yılı için kaba doğum hızının en yüksek olduğu iller; Şanlıurfa ‰33, Şırnak ‰29.9, Ağrı ‰29.3, Van ‰28.6 illeridir.
Bilindiği gibi, Fatalite (Hızı/Oranı) hastalığın öldürücülüğünü gösteren bir ölçüttür ve formülü Fatalite (Hızı) = (Ölüm sayısı / Hasta sayısı) *k 'dır.
Genellikle “yaşa özel” ve “nedene özel” olarak hesaplanır, Yaşa özel orantılı ölüm hızları, genellikle 0-4 yaşında ölenler ve 50 yaşından sonra ölenler için hesaplanır, Nedene özel orantılı ölüm hızları ise, bir hastalıktan ölenler için hesaplanır.
Ölecek hastanın bedeninde meydana gelen bazı değişiklikler halk arasında hastanın ölümünün yaklaştığının belirtisi olarak kabul edilmektedir. Kısaca “göz gider, renk gider, dil gider” şeklinde ifade edilen bu belirtiler, yöre halkı tarafından şöyle ifade edilmektedir: Gözlerinin ışığı gider.
Ölüm zamanı belirlenmesinde tıbbi ve tıbbi olmayan bulgular kullanılmaktadır. Bunların arasından ölü sertliği (rigor mortis), ölü lekeleri (livor mortis), ölü soğuması (algor mortis), göz değişiklikleri, göz içi sıvısında potasyum ölçülmesi, mide boşalma hızı, entomoloji ve tıbbi olmayan deliller özetlenmiştir.
Hayati Belirtilerde Değişiklik: Nabız yavaşlar ve bir süre sonra sanki yokmuş gibi kaybolur. Solunum değişiklikleri baş gösterir. Kalp atışları düzensizleşir ve tespit edilebilmesi zorlaşır. Kişinin tansiyonu devamlı olarak düşerken, böbrekler ise bir süre sonra çalışmayı tamamen bırakır.
Standardize mortalite oranı (SMR) = Gözlenen ölüm/Beklenen ölüm SMR=72/22.66=3.2 olarak hesaplanır.
Bir yıl içinde meydana gelen ölüm sayısının (D), yıl ortası nüfusa (P) bölünmesiyle bulunur. Genellikle 1000 nüfusa düşen ölüm sayısı olarak gösterilir. Türkiye genelinde kaba ölüm hızı, son 10 yıldır ‰ 5 civarındadır.
İşte, merak edilen tüm detaylar. Tüm dünyada günlük olarak ölen sayısı oldukça fazladır. Dünyanın genelinde günlük ölen sayısı 120.000 ile 150.000 arasında değişebiliyor. Ortalama olarak 140.000 kişinin öldüğü gözlemleniyor.
364. gün içinde ölen bebek sayısının aynı toplumda aynı yıl içerisinde canlı doğan bebek sayısına oranının 1.000 ile çarpımı sonucu elde edilir.
Bebek ölüm hızı = Bir yaşını (365 gün) tamamlamadan ölen bebek sayısı x 1000.
1 aylıktan 1 yaşına kadar olan bebekler ani bebek ölümü riski taşıyor ve en sık bebek ölümü 2 ila 4 aylık dönemde görülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri