Bazı bitki türleri ortam koşulları değiştiğinde farklı bir morfolojik özellik gösterirler. Buna Divergensi denir.
Autekoloji (Birey Ekolojisi): Tek bir türe ait birey ya da bireylerin ortam koşulları ile olan ilişkilerini inceleyen ekoloji dalıdır. Türlerin yayılışı ile yetişme ortamı koşulları arasındaki ilişkileri inceler. Türlerin ekolojik etmenler ile kurdukları karşılıklı ilişkilerde tolerans (hoşgörü) limitlerini gösterir.
Bu yaklaşımlardan birincisi olan ağırlıklı olarak pozitif bilimlerin kullandığı indirgemeli yaklaşım (reductionism) ilkesinde; bir bütün parçalara bölünerek parçalar tek tek araştırılır, incelenir. Daha sonra neden sonuç ilişkilerine göre parçalar bir araya getirilerek birleştirilir.
Ekosistemler, varlıklarını 3 temel işlevle sürdürürler. Bunlar enerji akımı, ekolojik döngüler(kimyasal madde döngüleri) ve populasyon denetimleridir. Bu üç işlev, ekosistemin ögelerinin birbirleriyle ilişkilerini düzenler ve sistemin bir bütün olarak sürmesini sağlar.
İlgili 45 soru bulundu
Örneğin bir gölde yaşayan su bitkileri, omurgasız ve omurgalı hayvanlar ile mikroorganizmalar komüniteyi oluşturur. Bu canlıların vücutlarının içinde yaşayan parazit organizmalar da ayrı bir komünite olarak kabul edilir.
Ekoloji (Yunanca: Οίκος — ev, Yunanca: Λόγος — bilim) ya da doğa bilimi, canlıların hem kendi aralarında hem de fiziksel çevreleri ile olan ilişkileri inceleyen bilim dalıdır. Ekoloji canlıları birey, popülasyon, komünite, ekosistem ve biyosfer düzeylerinde inceler.
Ekosistemler farklı şekillerde gruplandırılırlar. Küresel ölçekte; karasal, tatlı su, denizel ve yapay ekosistemler olmak üzere dört ana gruba ayrılırlar.
Tüm ekosistemlerde canlı ve cansız öğeler üç temel işlev ile birbirlerine bağlanırlar.
Karasal ve su olmak üzere iki çeşit ekosistemden söz edebiliriz. Karasal ekosistem; belirli bir alandaki biyotik ve abiyotik bileşenlerin etkileşimleri ve kara tabanlı bir organizma topluluğudur. Çeşitli jeolojik bölgelere dağılmış farklı karasal ekosistem türleri vardır.
İlk olarak, "Yeni Ekolojik Paradigma", insanın, birçok birbirine bağlı türler arasından biri olarak görülmesi gerektiğini vurgular (yiyecek için birçok diğer türlere bağlılığı ve diğer türlerle yiyecek, yer, su ve diğer ihtiyaçlar için rekabet etmesinde olduğu gibi).
Belli ekolojik etmenlerin değişimleri sonucu özelleşmiş farklı ortamlara bir türün yerleşme yeteneğine ise o türün EKOLOJİK VALANSI (Ekolojik Hoş-görülüğü) denir.
Bitki örtüsü, mikroorganizmalar, toprak, kayalar, atmosfer ve sınırları içinde gerçekleşen bütün doğa olayları dahil olmak üzere, modern kitlesel insan müdahalesi olmaksızın kendi başına birer doğal sistem olarak varlığını sürdürebilen ekolojik birimler.
Kentsel ekoloji, kentlerin yeni gelişen alanlarının planlanmasında çevresel duyarlılıkları dikkate alan, kentsel ekonomik kalkınma modeli içinde “kentsel verimliliği”, “üretkenliği”, “korumayı” ve “yeniden kullanımı” destekleyen yöntem ve uygulamalara öncelik veren bir yaklaşımdır.
Bazı bitki türleri ortam koşulları değiştiğinde farklı bir morfolojik özellik gösterirler. Buna Divergensi denir.
Mezokozmlar, laboratuvarlardaki kültür sistemleri (mikrokozmlar) ile doğadaki çok daha büyük, gerçek (doğal) ekosistemler/peyzajlar arasında yer alan “orta büyüklükteki” deneysel sistemlerdir. Su kanalları ve dış ortama yerleştirilen büyük su tankları, en çok kullanılan sucul mezokozm örnekleridir.
Okyanusun belirli bir bölgesinde yaşayan bir balık türündeki bireylerin oluşturduğu topluluğa popülasyon denir. Biyolojide Komünite Nedir? Komünite belirli bir zaman aralığında aynı bölgede yaşayan, iki ya da daha fazla farklı türden oluşan popülasyonların tamamına denir.
Karasal ekosistem aynı zamanda biyom olarak da isimlendirilebilir. Yerküre, başlı başına bildiğimiz en büyük ekosistemdir. Ekosistem içindeki su ekosistemler de sulak alanları kapsar.
✔ Ekosistem: Birden fazla komünitenin bir araya gelerek oluşturduğu cansız çevreyi de içine alan bölgedir. ✔ Biyosfer: Dünya üzerinde canlıların yaşayabildiği en büyük ekosistemdir. ✔ Habitat: Canlıların hayatsal faaliyetlerini doğal olarak sürdürebildikleri yaşam alanıdır.
Abiyotik faktörler, bir organizmanın ya da nüfusun bakım, büyüme ve üreme için ihtiyaç duyduğu canlı olmayan bileşenlerine verilen isimdir. Abiyotik faktörlere örnek olarak ise, su, güneş ışığı, gelgitler, pH, sıcaklık, mineraller, volkanik patlamalar ve fırtınalar gibi çeşitli olaylar yer alır.
Biyoloji ve ekolojide abiyotik faktörler veya abiyotik bileşenler, canlıların ve ekosistemin işleyişini etkileyen; canlı olmayan, fiziksel veya kimyasal olarak çevrenin birer parçalarıdırlar. Abiyotik faktörler ve bunlarla ilişkili olaylar biyolojiyi desteklemektedir.
Karasal ekosistemler; orman, dağ, mağara ya da vadi olarak sıralandırılabilir. Su ekosistemleri ise tuzlu ya da tatlı sulardan meydana gelen ekosistemlerdir. Su ekosistemlerine örnek olarak akarsu, deniz ya da bataklıkları sıralayabiliriz. Karasal ekosistem biyom olarak da adlandırılır.
Ekoloji, canlıların organları ve bu organların yaşam süreçleri ile ilgilenmez. Önemli olan canlıların içinde bulundukları yaşam ortamı ve diğer canlılar ile olan karşılıklı ilişkileridir. Yani ekoloji, bütün canlılar üzerinde etkisi olan ve bütün canlılar için ortak olan temel konularla ilgilenmektedir.
Koaksiyon: Bir canlının diğer canlı üzerindeki etkisine denir. Canlılar arasındaki etkileşim olarak bilinen koaksiyona örnek canlılar beslenme ve üreme yoluyla gerçekleştirdikleri ilişkilerdir.
Ekosistem: Belirli bir bölgede bulunan canlı ve cansız varlıkların oluşturduğu yapıdır. Habitat: Bir organizmanın yaşadığı ve geliştiği yer. Ekoton: İki ekosistemin kesiştiği yerlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri