Bazen sarılık, bebeğiniz anne sütünün kendisinden değil, yeterince anne sütü almadığında ortaya çıkar. Yenidoğan sarılığı, bebeğinizin kanında yüksek seviyelerde bilirubin olduğunda meydana gelir. Bu sarı pigment, eski kırmızı kan hücrelerinin normal geri dönüşümü sırasında vücutta oluşturulur.
Bebeklerde geç başlangıçta sarılık gözleniyorsa buna genelde anne sütü sarılığı neden olur. Bu sarılık 2-3 ay sürebilir. Eğer kandaki bilirubin seviyesi sınıra ulaşmadığı takdirde anne sütüne ara verilmemesi önerilir.
Anne sütündeki bazı maddelerin bebeğin kanındaki bilirubin seviyesini yükseltmesi sonucu meydana gelmektedir. Bu bebeklerde sarılığa neden olan bilurubin değeri 4. günden başlayarak giderek yükselir.
Bebeklerde uzamış sarılık nedir? Zamanında doğan bebeklerde iki haftadan, erken doğan bebeklerde üç haftadan uzun süren sarılıklar uzamış sarılık olarak tanımlanır. Tüm yenidoğanların %2-15'ini ve anne sütü ile beslenen bebeklerin %40'ını etkiler.
Anne sütüyle beslenen bebeklerde erken başlangıçlı ve geç başlangıçlı olmak üzere anne sütü sarılığı görülebilir. Erken başlangıçlı olan tip, mama ile beslenen bebeklere göre 3-6 kat fazla oranda görülür. Ancak bu bilirubin değerleri nadiren 15 mg/dl geçer ve fototerapi ile düzelirler.
İlgili 31 soru bulundu
Annenin doğumdan sonraki ilk 3-4 gün boyunca ürettiği süt, kolostrumdur, kıvamı koyu rengi sarı gibidir. 4'üncü günden sonra gelen süt, olgun süttür. Sütün miktarı da artar, göğüsler dolu, sert ve ağır hissedilir.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Yeni doğan bebeklerin yaşamın 1. ve 5. günleri arasında biraz sarı olması normal olabilir. Renk genellikle 3. veya 4. gün civarında zirve yapar. Anne sütü sarılığı yaşamın ilk haftasından sonra görülür.
Yeni doğan bebeklerin göz aklarında, burun çevrelerinde ve yüzlerinde görülen sarı renk sarılığın belirtisidir. Sarı renk hastalığın ilerlemesi ile tüm gövdede görülür. Parmakla hafifçe burun ya da karın cildine bastırılıp kaldırıldığında sarı renk daha bariz bir şekilde tespit edilebilir.
Bebeklerde sarılığın geçmesi veya önlemek için annelerin mutlaka protein ağırlıklı beslenmesi ve günde 3 litre su tüketmesi gerekir. Bunun yanında mevsim sebzelerinin tüketilmesi ve balık (derin su balığı olmamak kaydıyla) tüketiminin de haftada en az bir kere olması gerekir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, "Anne sütü kesilip bebeğe mama verilmez. Anne sütü sarılığı varsa, ısrarla anne emzirmeye devam etmelidir" dedi. Annelerin korkulu rüyası olan yeni doğan sarılığı hakkında bilgiler verenUzman Dr.
Yenidoğan sarılığı, genellikle iki hafta içinde kendiliğinden düzeliyor. Fakat bu dönemde doktor tarafından uygun şekilde takibi önem taşıyor. Eğer bilirubin seviyesi yüksek ise bebek “fototerapi” denilen özel dalga boyunda ışık yayan lambalar altında ışık tedavisine tabi tutuluyor.
Anne sütünde bulunan bilirubin maddesinin yüksekliği sebebi ile oluşur. Bebeklerde oluşabilen sarılığın tedavisinde en etkili yöntem bebeğin sıklıkla emzirilmesidir. Yenidoğan bir bebek günde 10 ile 12 defa emzirilmesi önerilmektedir.
Sarılık Olan Bebek Kaç Saatte Bir Emzirilmeli
Sarılık olan bir bebeğin bilirubin seviyelerini düşürmeye yardımcı olmak için, bebeği sık sık emzirmek önemlidir. Bebekler, genellikle günde 8 ila 12 kez beslenmelidir. Yani, her 2-3 saatte bir emzirme seansı düzenlemek uygundur.
– Aneminin neden olduğu sarılık, kandaki demir miktarının, demir takviyesi alarak veya daha fazla demir açısından zengin gıdalar yiyerek arttırılmasıyla tedavi edilebilir. Demir takviyeleri kullanılabilir. – Hepatit kaynaklı sarılık antiviral veya steroid ilaçlar gerektirir.
Hasta bir yenidoğanda sarılık görülmesi. Total serum bilirubin düzeyinin günde 5 mg/dl'den fazla artması Zamanında doğan bir bebekte bilirubin düzeyinin 13 mg/dl, anne sütü alıyorsa 15 mg/dl den yüksek olması
Yeni doğmuş bir bebeklerde karaciğer gelişimini tamamlamadığından, bilirubini kandan uzaklaştırmada yeterli etkiyi gösteremez. 2 haftalık bebekler, karaciğeri bilirubini işlemede daha etkin hale gelir ve dolayısıyla da sarılığın etkisi bu sürede herhangi bir zarara yol açmadan kendiliğinden geçer.
Aralıklarla bebeğin kanı alınarak bilirubin düzeyinin güvenli sınıra düşüp düşmediği kontrol edilir. Işık tedavi sonlandırıldıktan bir iki gün sonra bilirubin seviyesi genellikle tekrar yükselir. Bu dönemde de doktor kontrolü tavsiyesi edilir.
Fizyolojik (Normal) Sarılık: Yeni doğmuş çoğu bebekte karaciğerin henüz tam olarak olgunlaşmamış olmasına bağlı olarak gelişen en yaygın sarılık türüdür. Doğumun ardından 2-3 gün içerisinde başlayarak en geç 1-2 hafta içerisinde kendiliğinden düzelir.
Sütünüz bu dönemde başlangıçta karbonhidrattan zengin, sonunda ise yağdan zengindir. Rengi giderek mavimsi beyaz bir renge dönüşür ve emzirmenin sonunda yağlı süt geleceği için kremsi beyaz olur.
1- Kolostrum (Ağız Sütü): Doğumdan sonra (postpartum) ilk 5 gün boyunca salgılanan koyu sarı renkli süttür. 2- Geçiş Sütü (Transitional) : Kolostrumdan sonra 5-15. günler arasında salgılanan süttür.
Ceviz, Fındık, Badem
Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar beslenme listenizde mutlaka yer almalı. Bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynuyor.
Anne sütü alan bebeklerin ayda en az 500 gr alması anne sütünün yeterli olduğunu gösterir. Bebeklerin gün içerisinde sık idrar yapması, sabahları idrarla dolu bezin olması veya beslenme sonrası az miktarda kusmanın olması anne sütünün yeterli olduğunu gösterir.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez. Bebeğinizi düzenli olarak emzirin.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri