Zengin C vitamini içeriğine sahip olan çilek, portakal, mandalina, elma, kayısı, taze üzüm, ayva, kiraz, karpuz, kavun, şeftali, avokado gibi meyveler de anne sütünü arttırıcı özellik gösterir.
Kurutulmuş meyveler; kuru incir, üzüm, kuru kayısı, hurma gibi kurutulmuş besinler bilinen en önemli süt artırıcı besinlerden birisidir. Kuru meyvelerin genelde anne sütünü artırmasını sağlamakta olan faktör içeriğinde de bol miktarda kalsiyum ve ya magnezyum bulunmasından da kaynaklanır.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Su, süt, ayran, kefir, az şekerli komposto, kuşburnu, az şekerli limonata, taze meyve suyu, nane, ıhlamur çayları ile sıvı alımı zenginleştirilebilir) Kafeinli içecekleri (kola, çay, kahve gibi) içmekten sakınmaları, kahveyi 2 fincan ile sınırlamaları, Alkolden uzak durmaları gerekmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Yüksek proteinli, kaliteli protein kaynakları arasında tavuk, hindi, balık, yumurta, süt ürünleri, kırmızı et, baklagiller, mercimek, fasulye, nohut, yoğurt ve peynir gibi besinler yer alır. Elbette sağlıklı kilo alımı için bu besinleri düzenli olarak tüketmek son derece önem taşır.
Meyveler (özellikle portakal, mandalina, greyfurt, üzüm, karpuz, vişne, erik) Karnabahar, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, lahana gibi pişmiş sebzeler. Bezelye, kuru fasulye, nohut, barbunya gibi kuru baklagiller.
Çiğ sarımsak, soğan, yeşil soğan, çiğ kabak, kavun gibi çok gaz yapan yiyecekler de mümkün olduğunca az tüketilmeli. Çok fazla çay, kahve içmek de sütün kalitesine olumsuz etki edebileceğinden ve annenin uyku kalitesini düşüreceğinden tercih edilmemeli. Bu süreçte sigara alkol gibi ürünlerden de mutlaka kaçınmalı.
Süt artıran yemek türleri arasında başlıca şunları sayabiliriz: Sebze çorbaları: Ispanak, brokoli, havuç ve kereviz gibi besleyici sebzelerle hazırlanan çorbalar, süt üretimini artırabilir. Ek olarak, sağlıklı bir seçenek olan mercimek çorbasını da tercih edebilirsiniz.
Süt azaltan besinlerden uzak durun
Aşırı şekilde maydanoz ve nane tüketmek süt üretimini azaltabilir. Acılı ve baharatlı yiyecekler hem anne hem de bebek sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez.
Yüksek kalsiyum içeriği ve östrojen hormonuna benzer özellikler göstermesi sayesinde anne sütü miktarını artırıyor. Günde 2 tatlı kaşığı kadar, hatta demirden zengin pekmezle beraber tüketmeniz halinde kaliteli bir besin olacaktır.
Doğanın bir mucizesi olan hurma meyvesi, hem gebelikte hem de emzirme döneminde anneye fayda sağlayan bir besindir. Oksitosin hormonu benzeri bir bileşene sahip olan hurma, doğumu kolaylaştırma ve emzirme döneminde anne sütünün arttırıcı etki göstermesiyle ön plana çıkmaktadır.
Emziren bir anne olarak, enerji seviyenizi yüksek tutmak için günde fazladan 300 ila 500 kalori tüketmeniz gerekebilir. Bu ekstra kalorileri almak için bir yemek kaşığı fıstık ezmesi ile bir dilim tam tahıllı ekmek; orta boy bir muz ya da elma; veya 225 gram yoğurt yiyebilirsiniz.
Sıvı tüketiminin yüksek olması gerektiği bir dönem olan emzirme döneminizde çorbaya da öğünlerinizde yer vermelisiniz. Hem besleyici hem de lezzetli çorba çeşitlerinin başında tarhana çorbası, havuç çorbası, yayla çorbası, şehriye çorbası, sebze çorbası, balık çorbası, tavuk ve et suyu ile hazırlanan çorbalar gelir.
Eğer anne bebeğini emziriyorsa, kendine gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı. Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Emzirme döneminde annenin aşırı karpuz tüketmesi bebeklerde gaz problemleri yaşanmasına neden olabilmektedir. Bebeklerin sindirim sisteminin gelişmişliği az olduğu için birçok besin emzirme döneminde gaz problemine neden olabilmektedir.
Anne sütünün yüzde 80'nini su oluşturur. Bu nedenle günde ortalama 3 litre sıvı tüketimi olmalı. Bol bol su içmeli, beraberinde komposto, loğusa şerbeti, tüketmesini öneriyoruz. Ihlamur, papatya, rezene gibi hem anneyi rahatlatıcı hem de sütünü artırıcı bitki çayları günlük 1-2 fincan tüketilebilir.
Doğum sonrası ilk bir hafta kanama, adet kanaması kadar sık görülebilir. Daha sonra kanama yerini daha çok akıntıya bırakır, akıntının rengi kahverengi, sarı, beyaz olmak üzere giderek açılır ve ortalama loğusalık süresi boyunca yani 40 gün devam eder.
Emziren anne, günde 6 öğün az ve sık beslenmelidir. Her öğünde 5 temel besin grubundan (et, süt, sebze-meyve, tahıl, yağ) besinleri yeteri kadar ve dengeli olarak tüketmelidir. Besin grupları 6 öğüne eşit olarak paylaştırılmalıdır.
Kesinlikle su, şekerli su ya da başka gıdalar vermeyin. Bunlar hem bebeğinizin midesini boşuna dolduracak hem de onu tüm hayatı boyunca hastalıklardan koruyacak ilk aşısı niteliğinde olan kolostrumdan mahrum bırakacaktır.
Anneler emzirme telaşına düşüp “Çocuğum doyuyor mu acaba?” diye düşünürken, aldığı kiloları vermeye çalışır. Doğumdan sonra ilk 4 ayda 0,5-1 kilo zayıflama normal kabul edilir. Ancak anne çok kilolu ise ayda 2 kilo kayıp da gözlenebilir. Ancak ayda 2 kilodan daha fazla zayıflamak emziren anne için sakıncalı görülür.
Fiziksel hareket çocukların iştahını açmaya yardımcı olur. Gece uykusuna yatmadan bir iki saat önce ballı tam yağlı süt ya da yoğurt gibi kalorili besinler verebilirsiniz. Ara öğünlerde çocuğunuza hurma, fıstık ezmesi, avokado ve kuruyemiş gibi ona kilo aldıracak besinler yedirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri