Saf su, laboratuvarlarda kullanılan su; organik ve inorganik maddelerden arındırılmış damıtık (distile). Hemen her çözelti ve çalışma damıtık su ile yapılır. Çeşme suyu kullanılmışsa bunu belirtmek gereklidir. Pratikte en fazla bir defa damıtılmış su kullanılır.
Saf su farklı isimlerde de ifade edilmektedir. Bunlar, distile su, deiyonize su, ultra saf su, steril su ve demineralize su şeklindedir. Sadece damıtma ve arıtma aşamalarından faklılık gösterdikleri veya kullanım amacına göre sektör bazlı faklı isimler tercih edilmektedir.
Yağmur Suyu Kalitesi:
Hava içinde bulunan su buharını teorik olarak “saf su”, yani saf H₂O olarak kabul edebiliriz. Yağmur damlası da bu saf su buharının yoğunlaşması ile meydana geldiğine göre, yağmur damlasını da teorik olarak “saf su” olarak kabul etmemiz mantıklıdır.
Distile su, normal çeşme suyunun kaynatılıp daha sonra yoğunlaşmasından elde edilen bir su çeşididir. Bunun için farklı bir su kullanılmaz, çeşme suyu kullanılır. Bu şekilde suyun içerisindeki patojen maddelerden arındırılmış ve saflaştırılmış olur.
Kaynamış su saf su mudur? Kaynamış su saf değildir. Ancak kaynamış suyun buharı damıtıldığında belli oranda saf su elde edilmesi mümkündür.
İlgili 35 soru bulundu
Yapısında kendinden başka madde bulunmayan ve özellikleri her noktasında eşit olan maddeler saf madde kabul edilmektedir. Bu özellikler dikkate alındığında içme suyunun saf özellikte olduğu ortaya çıkmaktadır.
Saf su demek, suyun içerisinde önceden olan minerallerin damıtma, destilasyon, reverse osmosis, iyon değişimi, filtreleme gibi yöntemlerle alınmış sudur. Saf su içinde, özellikle çocuklar ve yaşlılar için gerekli olan, magnezyum, sülfat, kalsiyum, bibarkonat, klorür, sülfat gibi mineraller bulunmaz.
Distile su içilebilir, ancak sürekli olarak tüketilmesi önerilmez. İçindeki minerallerin ve safsızlıkların giderilmiş olması, vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri alamamasına yol açabilir.
Arıtılmış sular ise bütün sağlık örgütleri tarafından onaylanmış şekilde içtiğiniz suyun kalitesini arttırır ve temizliğini sağlar. Bu durumda kolaylıkla söyleyebiliriz ki arıtılmış su saf su değildir.
Kimyadaki adı ile ifade edecek olursak “Hidrojen peroksit” bilinen sudan oldukça farklıdır. Kimyadaki karşılığı H202 olmaktadır. Sıradan su ile kıyaslandığında yoğunluğu daha fazladır. Suyun yoğunluğunu 1 olarak alırsak; oksijenli suyun yoğunluğu 1.465 olarak gözlemlenir.
Saf suyu, bir bardağa konulması halinde, bakılarak ayırt etmek mümkün değildir. Ancak içilirse saf su olduğu anlaşılır. Çünkü içerisinde mineral bulunmadığından dolayı, ağızda yavan ve buruk bir tat bırakır. İçilmesinde zarar yoktur ancak yarar da yoktur.
Saf suyu, normal bir sudan bakarak ayırt etmek mümkün değildir. Ancak içilmesi halinde saf su olduğu anlaşılabilir. İçerisinde mineral bulunmadığı için ağızda yavan ve buruk bir tat bırakır.
Doğada saf su bulmak mümkün değildir. Bazı kişiler tarafından yağmur sularının saf su olduğu düşünülmektedir. Ancak yağmur suyu tam olarak saf su kategorisine girmemektedir. Doğada hiçbir şekilde saf suya rastlamak mümkün değildir.
Saf su içinde önceden var olan minerallerin, damıtma gibi yöntemlerle, alınmış olduğu sudur. Saf su içinde özellikle çocuklar ve yaşlılar için gerekli olan, kalsiyum, magnezyum, bikarbonat, sülfat, klorür gibi mineraller bulunmaz. Sertlik değeri çok düşük olan sular, (örneğin yağmur suyu) bir tür saf su sayılır.
H2O saf suyu ve bileşiğini temsil eder, saf suya tabii en yakın örnek yağmur suyudur.
0 ile 7 aralığında besin değerleri asidik, 7 ile 14 aralığındaki besin değerleri de bazik olarak adlandırılır. Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir.
Hayır. İyon değiştirici reçine ve aktif karbon içeren BRITA su filtreleri, musluk suyu içindeki tat ve görünümünü etkileyebilecek maddeleri azaltır. İşlem sadece kısmi olarak suyu mineralden arındırır. Bunun aksine damıtılmış su ise tamamen mineralden arındırılır.
Kimyasal bileşikler, inorganik ve organik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılırlar. İnorganik bileşiklerin en önemlileri; su, asitler, bazlar ve tuzlardır.
Su arıtma cihazları ile sağlanan arıtma su bu maddeleri barındırmaz. Arıtma su ne musluktaki ne de damacanadaki zararlı maddeleri barındırır. Bu sebepten ötürü de son derece sağlıklı kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra filtrelenmiş, arıtılmış suların birçok hastalığın oluşumunu engellediği de bilinmektedir.
Klima yoğuşma suyu, klimadan çıkan su saf sudur. İçilmesi uygun değildir. Ütü vb. saf su kullanımına uygun alanlarda kullanılabilir.
Böbrek hastalarının su tüketiminde dikkat etmeleri gereken önemli noktalardan biri, suyun mineraller bakımından zengin olmasıdır. Arıtılmış su, mineraller bakımından zayıf olabilir, bu nedenle böbrek hastalarının mineral açısından zengin içme suları tercih etmeleri önerilir.
Uyumadan önce fazla su içerseniz bu durum, uyku sırasında azalan idrar çıkışının artmasına neden olabilir. Yani idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuz bölünebilir, uyku kaliteniz düşebilir6, 7. Bu nedenle gece uyumadan önce fazla su içmemeye dikkat etmelisiniz. Yarım ya da bir bardak su, gece uyumadan önce yeterli olabilir.
Aynı zamanda temiz suyu da saf su olarak nitelendirmek doğru olmaz. Saf su, esasında kimyasal bir madde olarak ifade edilir. Hatta sanıldığı ya da düşünüldüğü gibi sağlığa faydalı değildir. Suyun saf hale gelmesi için laboratuvar ortamında farklı kimyasal işlemlerden geçmesi gerekir.
Radyatörlerde saf su kullanılmalıdır. Antifrizi seyreltmek için de saf su kullanılır. Saf suda kireç olmadığından ince kanalların tıkanması engellenir. Akü asidinin seyreltilmesi veya eksilen eletrolitin tamamlanması için de kullanılır.
saf su bozulur mu, Saf su bozulmaz.İçinde hiç bir mineral barındırmadığından bozulmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri