Anlaşmalı boşanma protokolüne velayet babaya verilecektir şeklinde bir hüküm konulmuşsa velayet babaya verilir. Anne akıl hastası ise, idrak gücü yok ise velayet babaya verilir. Velayeti alan taraf çocuğun velayetini kötüye kullanmışsa, çocuğun bakımını, sağlığını ihmal etmişse kendisinden velayetin alınması mümkündür.
Tarafların anlaşması, çocuğun velayetinin babaya verilmesine de karar verilebilir. Çocukların velayeti, çocuğun yararı gözetilerek belirlenir. Eğer taraflar anlaşarak çocuğun velayetinin babaya verilmesine karar verirlerse, mahkeme bu kararı onaylar.
Annenin akıl sağlığının yerinde olmaması, annenin fiziksel sağlığının yerinde olmaması, annenin çocuğa şiddet uygulaması, annenin maddi açıdan koşullarının yetersiz olması veya annenin çocuğun bakımını üstlenebilecek durumda olmaması gibi durumlarda da çocuğun velayeti babaya verilmektedir.
Annenin evlenmesi, çocuğun beden, bilişsel ve ruhsal gelişimi açısından gelişimi bozulmuyor ise velayet annede kalabilmektedir. Annenin yeniden evlenmesinde çocuğun menfaatine aykırı durum ya da durumlar meydana geliyor ise çocuğun velayeti anneden alınabilmektedir.
Sonuç olarak, çocuğun velayeti her yaş grubunda babaya verilebilir. Mahkemenin çocuğun velayetini babaya vermek konusundaki gerekçeleri çocuğun yaş grubuna göre farklılık teşkil etmektedir. Çocuk bebeklik çağında ise velayet genel olarak çocuğun ihtiyaçları doğrultusunda anneye verilir.
İlgili 42 soru bulundu
Mahkeme, çocuğun yüksek yararını gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti babaya verebilir. Ancak büyük bir istisnai durum yoksa özel bakım ihtiyaçlarının olduğu 0-7 yaş aralığında anneye bırakılır. Bu karar Yargıtay'ın yerleşmiş düzenlemeleri arasında yer alır.
Anne velayeti istemezse, çocuğun velayetini istemediğini mahkemeye beyan ederse velayet mahkeme tarafından babaya verilebilir. Anlaşmalı boşanmalarda taraflar ortak karar aldığından çocuğun durumuna yönelik alacakları karar mahkeme tarafından kabul edilecektir.
Anlaşmalı boşanma protokolüne velayet babaya verilecektir şeklinde bir hüküm konulmuşsa velayet babaya verilir. Anne akıl hastası ise, idrak gücü yok ise velayet babaya verilir. Velayeti alan taraf çocuğun velayetini kötüye kullanmışsa, çocuğun bakımını, sağlığını ihmal etmişse kendisinden velayetin alınması mümkündür.
Anne, kötü alışkanlıklara sahipse, fiil ehliyeti yok veya akıl hastalığına sahipse, hakim velayeti anneye vermez. Annenin çocuğun duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarına yeterince karşılık verememesi, uygun yaşam koşullarını sağlayamaması, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı gibi sorunlar varsa, velayet anneye verilmez.
Eğer herhangi bir işte çalışmıyorsanız, hiçbir geliriniz bulunmasa bile diğer şartlar mevcut ise velayet tarafınıza verilecektir. Gelirinizin bulunmaması halinde mahkeme karşı tarafın ödemesi için çocuklar için bir iştirak nafakası belirler.
Çocuğun menfaatinin korunması için mahkemede, pedagog eşliğinde çocuğun düşünceleri sorulur. 8 yaşından büyük çocuklara, menfaatlerini koruyacak şekilde konuyla ilgili sorular sorulabiliyor. Psikolojik durumu göz önüne alınıyor ve velayetin kime verilmesi gerektiğine karar veriliyor.
Mahkeme, çocukların velayetinde çocuk yararına hangi ebeveynde kalması çocuk gelişimi ve psikolojisi için iyi olacak olan ebeveynde kalmasına karar verecektir. Terk nedeniyle açılan boşanma davasında, müşterek çocuk anne bakımına muhtaç bir yaşta ise terk eden anne dahi olsa velayet, anneye verilecektir.
Uygulamadaki Durum – Görüşme Süresi
Çoğunlukla aile mahkemeleri, ayda 2 gün(hafta sonuna denk gelen 2 gün), okul yarı yıl tatillerinin bir haftası, dini bayramlarda birer gün ve çocuğun yaşı mümkün kılıyorsa yaz aylarında 15 ya da 30 gün çocukla babası arasında görüşmeye yönelik kişisel ilişki kararı vermektedir.
Boşanma davası sona erene kadar çocuğun velayet hakkı anne ve babanındır. Bu hak başkasına devredilemeyeceği gibi anne veya babanın bu haktan feragat etmesi de mümkün değildir. Ancak anne veya babadan yasal sebeplere dayanılarak velayet hakkı ellerinden alınabilir.
Buna göre; “Evlilik devam ettiği sürece ana ve baba çocuğun velayetini birlikte kullanırlar.” Görüldüğü üzere ortak velayet evlilik birliği süresince anne ve baba tarafından aynı anda kullanılmaktadır. Ayrıca Medeni Kanunun 335. Maddesine göre herhangi bir yasal sebep olmaksızın ortak velayet anne ve babadan alınamaz.
Pedagoglar çocuklara anne ve babalarıyla nasıl vakit geçirdiklerini, anne ve babalarının arasındaki iletişimi nasıl gözlediklerini, eğer ortada bir ayrılık söz konusuysa hangisiyle yaşamak isteyeceğini onu üzmeden ve baskı altında bıraktırmadan sorularla öğrenmeye çalışır.
Velayet hakkı kural olarak yalnızca anne ve babaya aittir. Amca, hala, teyze, anneanne, babaanne, dedeye velayet hakkı verilemez. Amca, hala, teyze, anneanne, babaanne, dede şartlar oluştuğu takdirde vasi olabilirler. Velayet hakkı, çocuğun kişi varlığı, malvarlığına ilişkin tüm hak ve yetkileri kapsar.
Psikolojisi bozuk ebeveyn rahatsızlığından ötürü çocuğun kişisel ve psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkileyecek davranışlarda bulunuyor, bakımını ihmal ediyor, çocukla ilgilenmiyor ve kötü huy edinmesine neden oluyor ise velayet hakkı diğer ebeveyne verilecektir.
Bu maddeye göre velayet; ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması hâlinde değiştirilebilir. Maddenin metninden de anlaşılacağı üzere sayılan sebepler sınırlı sayıda değildir.
Boşanmış Baba Kaç Yaşında Çocuğunu Yatılı Olarak Alabilir? Velayet davası sonucunda anne ve babanın çocuğu ile ilişkisi velayet hakkı elinde bulunmayan ebeveynle hangi sıklıklarla görüşeceği, yatılı kalıp kalamayacağı düzenlenir. Burada yaş skalası 3-5 ve 5-18 yaş olarak belirlenmiştir.
Bir çocuğun babaya verilmesi kararı, annenin kötü niyetli davranışlarından veya diğer koşulların şartlarına göre verilebilir. Ancak velayet davası her zaman çocuğun en iyi menfaatleri doğrultusunda ele alınmalıdır. Sonuç olarak, çocuğun babaya verilmesi sadece babanın çocuğun bakımını üstlenmesini gerektirir.
口 Velayet beyanları ebeveynler tarafından şahsen verilmelidir. 口 Velayet beyanı çocuk doğmadan önce de verilebilir. 口 Velayet beyanı resmi olarak onaylanmış olmadır. Belge genel olarak gençlik dairesinden ücretsiz olarak veya noter aracılığı ile çıkartılabilir.
Anlaşmalı boşanma davasında boşanma ve ferilerine(tazminat, velayet, nafaka) ilişkin olarak taraf iradelerine uygun olarak hüküm kurulur. Dolayısıyla anlaşmalı boşanma yoluyla müşterek çocuğun/çocukların velayetinin babaya verilmesi mümkündür.
Çocuğun yaşı küçükse anne bakım ve ilgisine muhtaç olduğu kabul edilir ve çocuk anneye verilir. Tabi anne haysiyetsiz bir hayat sürüyorsa veya bir akıl hastalığı varsa veya çocuğa bakmasının sakıncalı olduğu ciddi bir neden varsa hakimin takdiri ile babaya da verilebilir.
Çocuklar üzerinde velayet hakkı iki taraflı Anne ve Baba tarafından birlikte kullanılır. Anne ve baba velayetin yürütülmesi hususunda anlaşamazlar ise babanın reyi muteberdir. Çocuk küçükken anne ve babasının velayeti altındadır. Anne ve babanın biri ölmesi durumunda ise velayet sağ kalan kişiye verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri