Hayvan yetiştiriciliği, domates, patlıcan, patates, kabak, üzüm, elma, kavun, buğday, arpa, yulaf, çavdar, çeltik gibi birçok gıdanın üretiminde hormon kullanılabilmektedir.
Hormon özellikle zamansız yetişen meyve ve sebzelerde sıklıkla olmaktadır. Bu sebeple meyve ve sebzeleri zamanında tüketmek gerekir. Genel olarak gıdaların meyve sebzelerin hormonlu olduğu dış görünümünden ve tadından kolaylıkla anlaşılır.
Türkiye'de üretiminde yoğun olarak hormon kullanıldığı bilinen başlıca sebze meyveler şunlardır; domates, salatalık, patlıcan, kabak, patates, çekirdeksiz üzüm, elma, kavun ve karpuz.
Sofralarımızda tüketilen domatesten başka kavun, karpuz, patates, biber ve daha nice ürünler bu işlemden nasibini almıştır. Hormonlu gıdalar, insan sağlığını çok büyük ölçüde tehdit eden kimyasallar ile ürün verimliliğini arttırabilmek için elde edilenler olarak sınıflandırılmaktadır.
Çilek zaten literatürde hormon kabul etmeyen tek bitki. Vatandaşlarımız 'Acaba hormon mu yaptılar' diye düşünüyor ama endişe etmesinler. Çünkü kesinlikle çilekte hormon kullanılamaz" dedi.
İlgili 18 soru bulundu
Hıyarda kesinlikle hormon diye bir şey kullanılmaz. Partenokarpik (kendi kendine doğal olarak meyve bağlama özelliği) özelliğinden dolayı hormona ihtiyaç yoktur.
Vücutta östrojen seviyelerini artırmak için tercih edilebilecek yollar mevcuttur. Düzenli ve aşırıya kaçmadan yapılan egzersiz, düşük beden kitle endeksi hedefi, sağlıklı ve etkili cinsel hayat, stresten olabildiğince kaçınmak, beslenme kontrolü ve yeterli uyku etkin ve ucuz yollar arasındadır.
Günümüz sebze üretiminde; halk arasında "hormon" diye bilinen bitki gelişim düzenleyicilerinin kullanımı çok azdır. Biber, hıyar gibi sebzelerde hormon kullanımı kesinlikle yoktur.
Salatalık: Şekilsiz, bir ucu kalın, bir ucu ince veya yan yana yapışık meyvelere dikkat edin. İçleri adeta sünger gibi, çekirdek evi de kof bir yapıya sahiptir. Yenildiği zaman tat vermez.
Patates; meyvenin şekli bozuk, patates yumrularında yapışıklık ve küçük yumrular vardır. Eğer aşırı hormon kullanımı varsa patatesin içinde kararmalar görülebilir.
Hormon bozukluğu belirtileri
Genel belirtiler, adet düzensizliği (sık ya da seyrek kanama olabilir), adet dışı kanama, tüylenmede artış, sivilcelenme, ödem ve buna bağlı kilo değişimi olabilir. Tiroit hormonları da üreme fonksiyonlarını etkiler; bozukluğunda hipo ya da hipertiroidizm bulguları olabilir.
Turp, beyaz lahana, kara lahana, brüksel lahanası, karnıbahar, brokoli, roka, tere, kale gibi turpgiller familyasına ait sebzeler, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olarak vücuttaki fazla hormonların atılmasına yardımcı olurlar.
İki adetin ortasındaki günlerde, yumurtlama gerçekleşir, bu dönemde testesteron hormonu zirve yapar. Bu hormonun yüksekliği, kadınların daha çok seks arzulamalarına neden olur.
Hormonlu gıdalar vücuttaki hormon dengesini bozarak vücutta şişme ve yağlanma, erken ergenliğin tetiklenmesi, kadınlarda adet düzensizlikleri, erkeklerde sperm sayısında azalma ve iktidarsızlık, erkek çocuklarda meme büyümesi gibi problemlere neden olabilmektedir. ALERJİK REAKSİYONLARA NEDEN OLABİLİR!
Hormonlar; sürrenal (böbreküstü) bezi, hipotalamus, pineal bez, hipofiz, tiroid, pankreas, yumurtalık ve testislerde yapılır ve salgılanır.
Bitkilerdeki büyüme ve gelişme olaylarını yönlendiren, çok düşük yoğunluklarda bile etkili olabilen bitkilerde sentezlenerek taşınabilen organik maddelere hormon denir. Hormonları büyüme düzenleyici maddeler olarak da isimlendirebiliriz.
İşte hormonlu ve bayat gıdaları ele veren belirtiler... Domates: Domates kesildiğinde içi fazlaca boş, çekirdeksiz, içi çok sulu, meyvenin ucunda sivri memeler ve anormal bir şekle sahipse hormonlu olduğundan şüphelenebilirsiniz. Ayrıca hormonlu domateslerde dik kesildiğinde ortasında beyaz ve sert bir tabaka görülür.
* Hormonlu biberler aşırı büyük ve etli bir görünüme sahiptir. Çekirdek etrafı boş, etli kısımda domatesteki gibi beyaz ve sert bir doku görülür. * Hormonlu patlıcanın şekli bozuktur. Kenarında şişlikler görülür.
Vücudun bir gün içinde ihtiyaç duyduğu vitaminlerin çoğu salatalıkta bulunmaktadır. A vitamini, B vitamini ve bağışıklık sistemini güçlendiren, sizi canlı ve enerjik tutmaya yarayan C vitaminini içerir.
Hormon bozukluğunun nedenleri arasında omega eksikliği yer alır. Omega içeren ürünler düzenli şekilde alındığında sağlık sorunlarının da önüne geçilir. Soğuk deniz balıkları tercih edildiğinde, özellikle de somon gibi balıklar tüketildiğinde kadın ve erkeklerin hormonları dengede tutulur.
Östrojen başlıca yumurtalıklarda kolesterolden sentezlenen bir hormondur. Az miktarda yağ dokusu ve böbreküstü bezinden de salgılanır.
Östrojeni arttıran bazı meyveler
Kuru kayısının yanı sıra taze kayısı da östrojen arttırıcı etkisiyle harika bir destek olarak özellikle menopoz sonrasında öneriliyor. Çilek, kızılcık ve ahududu gibi meyveler de hem vitamin, mineral ve lif hem de fitoöstrojen kaynağı olarak gösteriliyor.
Her gün iki fincandan fazla kahve (200 mg kafein) içen kadınlar, içmeyenlerden daha yüksek östrojen seviyelerine sahip olabilir. Kafein, östrojen seviyelerini artırsa da doğurganlığı artırmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri