Türkiye'de özellikle domates, patlıcan, patates, kabak, üzüm, elma, kavun, buğday, arpa, yulaf, çavdar ve çeltik üretiminde hormon yaygın olarak kullanılıyor.
Türkiye'de üretiminde yoğun olarak hormon kullanıldığı bilinen başlıca sebze meyveler şunlardır; domates, salatalık, patlıcan, kabak, patates, çekirdeksiz üzüm, elma, kavun ve karpuz.
Hormon özellikle zamansız yetişen meyve ve sebzelerde sıklıkla olmaktadır. Bu sebeple meyve ve sebzeleri zamanında tüketmek gerekir. Genel olarak gıdaların meyve sebzelerin hormonlu olduğu dış görünümünden ve tadından kolaylıkla anlaşılır.
Hormonlu gıdalar vücuttaki hormon dengesini bozarak vücutta şişme ve yağlanma, erken ergenliğin tetiklenmesi, kadınlarda adet düzensizlikleri, erkeklerde sperm sayısında azalma ve iktidarsızlık, erkek çocuklarda meme büyümesi gibi problemlere neden olabilmektedir. ALERJİK REAKSİYONLARA NEDEN OLABİLİR!
Meyvelerin içerisinde yer alan doğal hormonlar, sentetik hormonlar sayesinde aktif hale getirilir. Verilen dozun uygun seviyelerde verilmeyerek çok fazla verilmesi, sağlığa zararlı durumlar oluşturmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Çilek zaten literatürde hormon kabul etmeyen tek bitki. Vatandaşlarımız 'Acaba hormon mu yaptılar' diye düşünüyor ama endişe etmesinler. Çünkü kesinlikle çilekte hormon kullanılamaz" dedi.
Hıyarda kesinlikle hormon diye bir şey kullanılmaz. Partenokarpik (kendi kendine doğal olarak meyve bağlama özelliği) özelliğinden dolayı hormona ihtiyaç yoktur.
Günümüz sebze üretiminde; halk arasında "hormon" diye bilinen bitki gelişim düzenleyicilerinin kullanımı çok azdır. Biber, hıyar gibi sebzelerde hormon kullanımı kesinlikle yoktur.
"Tarımsal ürünlerin çabuk büyümesi için bilinçsizce kullanılan hormonlu ilaçlar, meyve ve sebzelerin şekillerinde ve tadında bozukluklara yol açıyor. Kanserojen yapıcı etkiye sahip bu ürünleri, doğal olanlarından ayırmak için dış görünüşlerine dikkat etmek yeterli."
Hormonların ideal seviyede salgılanması için bağırsakların sağlığı korunmalıdır. Bu gibi durumlarda probiyotik ürünler tüketilmelidir. Yoğurt tükettiğinizde, bağırsaklarınızı da çalıştıracağınız için hormon dengesi sağlanır. Yoğurt, kefir ve süt gibi ürünleri sık sık tüketmeniz önerilir.
Hormonlar; sürrenal (böbreküstü) bezi, hipotalamus, pineal bez, hipofiz, tiroid, pankreas, yumurtalık ve testislerde yapılır ve salgılanır.
Patates; meyvenin şekli bozuk, patates yumrularında yapışıklık ve küçük yumrular vardır. Eğer aşırı hormon kullanımı varsa patatesin içinde kararmalar görülebilir.
İşte hormonlu ve bayat gıdaları ele veren belirtiler... Domates: Domates kesildiğinde içi fazlaca boş, çekirdeksiz, içi çok sulu, meyvenin ucunda sivri memeler ve anormal bir şekle sahipse hormonlu olduğundan şüphelenebilirsiniz. Ayrıca hormonlu domateslerde dik kesildiğinde ortasında beyaz ve sert bir tabaka görülür.
Hormon bozukluğu belirtileri
Genel belirtiler, adet düzensizliği (sık ya da seyrek kanama olabilir), adet dışı kanama, tüylenmede artış, sivilcelenme, ödem ve buna bağlı kilo değişimi olabilir. Tiroit hormonları da üreme fonksiyonlarını etkiler; bozukluğunda hipo ya da hipertiroidizm bulguları olabilir.
İki adetin ortasındaki günlerde, yumurtlama gerçekleşir, bu dönemde testesteron hormonu zirve yapar. Bu hormonun yüksekliği, kadınların daha çok seks arzulamalarına neden olur.
Hormonların çalışması vitamin ve minerallere bağlıdır. B5 vitamininin, böbreküstü bezi veya diğer adıyla adrenal bezinden kortizol hormonu salgılanmasında ve beyindeki asetil kolin isimli çok önemli bir maddenin yapımında rolü vardır. Östrojen, progesteron üretimi yeterli B5 vitamini olduğunda üretilebilir.
C vitamini, lif ve manganez yüklüdür ve muhtemelen var olan en lezzetli yiyecekler arasındadır. Diğer sağlıklı meyveleri kiraz, üzüm, greyfurt, kivi, limon, mango, kavun, zeytin, şeftali, armut, ananas, erik ve ahudududır.
Sofralarımızda tüketilen domatesten başka kavun, karpuz, patates, biber ve daha nice ürünler bu işlemden nasibini almıştır. Hormonlu gıdalar, insan sağlığını çok büyük ölçüde tehdit eden kimyasallar ile ürün verimliliğini arttırabilmek için elde edilenler olarak sınıflandırılmaktadır.
Çok büyük, formunu ve rengini kaybetmiş bir çilek, hormonlu çilektir. Aynı zamanda yapraklarının alt kısmında beyazlık olan bir çilek hormonludur. Kendine has kokusunu, yapraklarının altındaki rengini kaybetmemiş bir çileğin lezzeti yerindedir.
Turp, beyaz lahana, kara lahana, brüksel lahanası, karnıbahar, brokoli, roka, tere, kale gibi turpgiller familyasına ait sebzeler, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olarak vücuttaki fazla hormonların atılmasına yardımcı olurlar.
Testosteron hormonu ilaç kullanımının dışında; düzenli egzersiz, dengeli beslenme, ideal vücut ağırlığını korumak, düzenli uyku, sigarayı bırakmak ve stresi kontrol altına almak gibi noktalara dikkat edilerek artırılabiliyor.
Soğan suyu kadınlarda regl düzensizliklerini tedavi ederek hastalıkların oluşmasını önler ve üreme sağlığını destekler.
Östrojen hormonunun düzenleyici etkisi de bulunan havuç, bu özelliğinden dolayı âdet döneminin daha rahat ve daha az sancıyla atlatılmasına katkıda bulunur.
Özellikle yaz aylarında yetişen bu besin kahvaltı başta olmak üzere ara öğünlerde de tüketilmektedir. Salatalık ne zaman yenir sorusu için Haziran ayının başlarından Eylül ayının sonlarına kadar tüketimi sağlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri