Oysa annelik içgüdüsü, yoğun yakınlık ve derin sevgiyle birlikte çocukla saatler geçirip onu düşünmekten geliyor. İçgüdüsel bir annelik anlayışından ziyade bir annenin bebeğin ihtiyaçları hakkındaki sezgisi veya doğuştan gelen algısı, deneyimlerine, mizacına ve bağlanma tarzına bağlanabilir (Monk, 2020 akt.
Yapılan araştırmalara göre; içgüdü sadece hayvanlarda bulunmakta, insanlarda ise irade söz konusu olduğu için içgüdü yerine dürtüler yer almaktadır. Buradan yol çıkarak sanılanın aksine insanlardaki 'annelik' kavramının bir içgüdü değil, öğrenilmiş bir davranış olduğunu söyleyebiliriz.
Annelik içgüdüsünün sadece anneler için mi olduğunu araştıran bir makaleden ulaşılan sonuçlara göre annelik davranışının en güçlü itici gücünde, ünlü ''iyi hissetme'' hormonu olarak da bilinen oksitosinin rolü olduğu ifade edilmektedir.
Yazar: Sevgili Bebek - 4 Temmuz 2023
Annelik içgüdüsü neredeyse tüm memelilerde doğuştan gelen bir duygudur. Sosyal ilişkileri kuvvetli olan insanoğlu için bu içgüdü maksimum seviyededir. Bebek ile anne arasındaki bağ, doğumdan önce, bebek henüz annesinin karnında iken başlar.
Ebeveynlik dediğimiz olgu birçok araştırmada aslında doğuştan gelen bir duygu ve/veya içgüdüsel bir his olarak kabul görmemektedir. Bu rolün toplum tarafından kabul gördüğü ve diğer bireylerin bu rolün gerektirdiklerini anne olan kişiye zamanla yükledikleri belirtilir.
İlgili 33 soru bulundu
Lohusa sendromu diğer bir adıyla annelik hüznü, genellikle hormonal değişikliklerin tetiklediği, uykusuzluk, beslenme problemleri, yeni anne olmanın getirdiği stres nedeniyle şiddeti artan bir olgu olarak değerlendirilir.
Hiper anne tanımı nedir? Hiper annelik, annenin çocuğun her hareketine karışması, çocuğunu sürekli olarak kontrol altında tutma isteğine verilen isimdir.
Anneler unutmamalı ki bebek ile ilgili doğrudan veya dolaylı iletişim 12. haftadan itibaren başlar ve doğum anına kadar sürer. Anne karnındaki bebek annenin spor faaliyetlerinden veya yavaş hareketliliğinden, gülümsemesinden veya panik, tez canlı yapısından, depresif ruh halinden etkilenir.
Oksitosin ne işe yarar? Oksitosin hormonunun hem fizyolojik hem de psikolojik etkileri bulunmaktadır. Bu hormonun üreme sistemi üzerinde, doğum ve doğum sonrası dönemde fizyolojik etkileri; annelik içgüdüsü, bağlanma ve cinsellik konuları üzerinde ise psikolojik etkileri görülmektedir.
Hayvanların çoğunda özellikle de memeli hayvanlarda anneliğin doğal bir içgüdü olarak bulunduğu ve doğum sonrası artan oksitosin hormonu ile tipik annelik davranışlarının ortaya çıktığı biliniyor.
Anne sevgisinin oluşması hamilelikle birlikte başlıyor. Bu dönemde yaşanan önemli hormonal değişimler anneyi, doğumdan sonra bebeğine bağlanıp onu koruması için hazırlıyor. Sevgi ve bağlanma hormonu olarak bilinen oksitosin hormonunun seviyesi hamilelikle birlikte yükselmeye başlıyor.
Annelik ve babalık sosyal birer kurumdur. Sosyologlar bir statü olması boyutuyla anne/baba, ebeveynlik davranışı olması boyutuyla annelik/babalık ve ebeveynliğe ilişkin sosyal beklentilere, deneyimlere ve yapılara atıf boyutuyla annelik/babalık arasında ayırımlar yaparlar.
Öğrenme sürecinin etkili olmadığı, canlının önceki deneyimlerinden bağımsız biçimde verdiği tepkiler içgüdü kapsamında değerlendirilmektedir. Bir kumsala bırakılan deniz kaplumbağalarının okyanusa yönelmeleri bu duruma örnek olarak gösterilebilir.
Annelik, dişi canlının yavrusuna karşı gösterdiği şefkat, ilgi ve koruma duygularının bütününe verilen addır. Memeli canlılarda daha yoğun olmakla beraber bir şekilde yavrusuyla fiziksel iletişime geçen bütün canlılarda gözlemlenir.
Anne olmak için ideal üreme yaşının 20-30 arası olduğu belirlenmiştir. İleri yaşlarda anne olmak isteyip normal yollarla anne olamayan kadınların, ortalama 35 yaştan sonra yumurta sayılarının azalması veya yumurtaların kalitesinin bozulması nedeniyle tüp bebekte de gebelik oranının düştüğü uzmanlarca açıklanmıştır.
Ömer'den (r.anhümâ) naklen Taberânî'nin kaydettiğine göre Peygamber Efendimiz buyurmuştur ki: “Kadın, hamileliğinde, doğum yapıncaya, bebeği sütten kesilinceye kadar, Allah yolunda hudutlarda nöbet bekleyen mücahit gibidir (daima öylece sevap alır durur).
Bakıcı sürekli aynı kişi olur ve çocukla sağlıklı bir iletişim kurabilirse böyle bir sorun yaşanmaz. Her şeye rağmen en ideali ilk 4 yıl anne ile bebeğinin birlikte olmasıdır. Annenin çocuk okul çağına geldikten sonra çalışmaya başlaması daha uygundur.
Gebelik döneminde annenin yaşadığı stres; bebeğin zihinsel gelişimi, fiziksel sağlığı ve kişilik yapısına da etki edebiliyor. Hatta bebeğin yaşamının ilerleyen dönemlerinde kronik hastalıklara yatkınlığını artırabiliyor.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
Yani hamilelikte annenin ağlaması bebeği etkiler mi, sorusunun yanıtı evet! :( Sen ne kadar üzülüyorsan bundan bebeğin de o kadar çok etkileniyor. Ancak unutma ki ne kadar mutluysan bebeğin de bir o kadar mutlu.
Çocuğun kişiliği rol model olarak aldığı kişiye göre gelişir ve kaygılı annenin çocuğunun zihninde de bir süre sonra “Dış ortam benim için tehlikeli, hep çok dikkat etmeliyim” düşüncesi oluşur. Çocuk bu kaygı ile büyür. Evhamlı annelerin kendi annesine bakıldığında onun da kaygılı olduğu görülebilir.
Biyolojik anne teriminin kimler için kullanıldığı araştırılan önemli konu başlıkları arasında bulunuyor. Biyolojik annenin doğuran anne olup olmadığı merak ediliyor. Kendi çocuğunu doğuran her bir anne için biyolojik anne terimi kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri