[1] "Özveri ile çalışıp hizmet etmek" anlamında kullanılan bir söz.
"Saçını süpürge etmek" deyimi, bir kişinin bir iş için çok çaba sarf ettiğini, o iş uğruna büyük zahmetlere katlandığını veya çok uğraştığını anlatan bir ifadedir.
Saçını süpürge etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
(Kadın) çok büyük istekle çalışıp hizmet etmek, özveri ile birileri uğrana çalışmak. “Sizi okutabilmek için saçımı süpürge ettim.”
Türk Dil Kurumu'na göre göz atmak deyimi 'Herhangi bir duruma şöyle bir bakıvermek, üstünde fazla durmamak' biçiminde yorumlanmaktadır. Çok fazla umursamadan kısaca bakmak anlamı üzerinden de değerlendirmek mümkün.
Bir yerde, bir işte bir sebepten ötürü başarı sağlayamayıp uzun süre kalmamak.
İlgili 45 soru bulundu
birini kızdırmayacak veya ürkütmeyecek biçimde uysalca davranmak, alışkanlıklarına, isteklerine uygun davranışlarda bulunmak.
Bir baltaya sap olmak işe yaramak anlamındadır. Deyim olarak kullanılan bir baltaya sap olmak insanlara faydası olan işler yapmak için kullanılır. Doğru anlamda cümle içinde kullanılabilir.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
"Baklayı Ağızdan Çıkarmak" deyimi, Türkçede bir kişinin gerçek düşüncelerini, hislerini veya sır gibi sakladığı bir bilgiyi açığa vurması, itiraf etmesi anlamına gelir.
[1] Çok sıkışık zor bir duruma gelmek. [2] Aklı başına sonradan gelmek. [3] Yapılacak işi için geriye çok az bir zaman kalmak.
“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir. Bazı insanlar kendilerine söylenen şeyleri anlamaz ya da anlamak istemez. Bu yüzden aynı şeyi defalarca söylemek zorunda kalabiliriz. İşte tam da böyle durumlarda “dilimde tüy bitti” deyimini kullanırız.
"Ağzı kulaklarına varmak", bir kişinin çok mutlu veya memnun olduğu zamanlarda kullandığımız bir deyimdir. Bu ifade, kişinin yüz ifadesinin sevinçten dolayı genişlediğini, gülümsemenin kulaklara kadar ulaştığını mecazi olarak anlatır.
Şifayı kapmak, “hastalanmak” anlamına gelen bir deyimdir. “Şifa” kelimesi aslında “iyileşmek, hastalığın geçmesi” anlamına gelir. Fakat “şifayı kapmak” deyimi tam tersi bir anlam taşır. Bu deyim, hastalanmak veya hastalığı artmak, kötülemek anlamında kullanılır.
Özellikle anneler tarafından çok kullanılan bir deyimdir. Özverili ve çok çalışarak etrafındaki insanların rahat etmesini sağlayan insanlar için kullanılmaktadır. Saçını süpürge etmek, deyimi kalıplaşmış bir tamlama olarak ifade edilmektedir.
NE ANLAMA GELİYOR
İşte Saçını Süpürge Etmek deyiminin ortaya çıkış şekli.. Eskiden kadınlar saçlarını topuklarına kadar uzatırlardı. En uzun saç da en güzel saç kabul edilirdi. Kadın evini süpürmek için yere eğilince arkasındaki çift örgülü saçlar yere düşer ve bir süpürge gibi her yeri öperdi.
Püf noktası deyiminin anlamı bir işteki ya da olaydaki en önemli husus demektir. Bir işin ince detayı ya da en can alıcı yeri için püf noktası denir. Yemeklerin, içeceklerin ya da tariflerin püf noktaları olur. Bu o yiyecek ya da içecek için en önemli malzeme ya da pişirme derecesi gibi bir şey olabilir.
Avucunu yalamak deyimi umduğunu elde edememek olarak kısaca anlatılabilir. Bir kişi ya da kişilerin istediği durumun gerçekleşmemesi üzerine yaşanan bir hayal kırıklığıdır. Hayalinde olan durumun gerçeğe dönüşmesi ile birlikte, karşı tarafa avucunu yalamak deyimi kullanılır.
Bir kimseye, haberi olmadan, kötü bir duruma sokacak davranışta bulunmak başına çorap örmek anlamına gelmektedir.
Başına çorap örmek deyimi planlayarak yahut gizli bir şekilde karşısındaki kişilere zarar veren kişilerin yaptığı işler için kullanılan bir deyimdir. Başına çorap örmek deyimi sonu belirsiz işlere karıştırmak kişiyi zorlanacağı şekilde mağdur etmek anlamına gelmektedir.
sırtı yere gelmemek sırtı yere gelmemek: Başarısızlığa uğramamak, yenilmemek, güçlü olmak.
"Ağzından bal damlamak", bir kişinin sözlerinin son derece tatlı, ikna edici veya hoş olduğunu anlatmak için kullanılan bir ifadedir. Bu deyim, genellikle konuşmacının kullandığı kelimelerin seçimi, ses tonu ve hitabet şeklinin dinleyiciler üzerinde olumlu ve etkileyici bir etki yarattığında kullanılır.
Ağzı var odun yutar, bacası var duman tüter. (Soba) Ağzı vardır konuşmaz, yatağı vardır, fakat hiç uyumaz.
Toprak üstünde herhangi bir malı mülkü olmamak, bulunmamak.
Burnundan kıl aldırmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kendisine hiçbir söz söyletmemek, huysuz ve gururlu olmak, eleştiriye tahammülü olmamak.
Anasının nikâhını istemek DEYİMİ AÇIKLAMASI
bir şeye değerinden çok para istemek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri