Anonim şirket kurmak için ne kadar sermaye gerekir? Anonim şirket en az sermaye tutarı 50.000 TL olarak belirlenmiştir. Halka açık olmayan anonim şirketler sermaye artırmak istediğinde başlangıç sermayesi minimum 100.000 TL olmalıdır.
Anonim şirketin en az kaç TL ile kurulabileceğinin sorusuna cevabı TTK'nın 332'ince maddesi vermektedir. Bu maddeye göre; halka açık olmayan anonim şirketlerde esas sermaye sistemi kabul edilmişse en az 50.000,00 TL, kayıtlı sermaye sistemi seçilmişse en az 100.000,00 TL sermayeyle kurulabilmektedir.
Tek pay sahipli anonim şirket kurulabilir. Gerçek ve tüzel kişiler pay sahibi olabilir. Pay sahipleri, sadece taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile şirkete karşı sorumludur. Anonim şirketin, yazılı ve merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret siciline tescil edilen bir esas sözleşmesi bulunur.
2023 yılında limited şirket kuruluş maliyeti en az 6.800 TL'dir.
Şahıs Firması kurmak için toplam maliyet yaklaşık 1.130 TL olacaktır. Limited şirket kuruluşunda sermaye ödemesi zorunluluğu bulunmuyor. Taahhüt edilen sermayeyi 24 ay içerisinde ödeyebilirsiniz. Vergi mükellefiyeti tahsis ettiğiniz şahıs firmanızı ticaret odasına kayıt ettirecekseniz 900 TL daha masrafınız olacak.
İlgili 28 soru bulundu
Vergi Levhası İçin Gerekli Ücretler
Gerekli belgelerin ücretlerinin toplamı ortalama olarak 625 TL'yi bulmaktadır. Bu ücretler içerisinde imza beyannamesi 140 TL, muhasebeci vekaleti 150 TL, defter bedeli 300 TL, damga vergisi 35 TL gibi giderler yer almaktadır.
Limited şirketler asgari 10.000.-TL. sermaye ve asgari 1 ortakla kurulmalıdır. Ünvanlarında limited şirket ibaresinin bulunması veEN AZ BİR faaliyet konusunun gösterilmesi zorunludur. Ortakların koyacakları sermayenin en az 25.-TL. veya bunun katları olması lazımdır.
Anonim şirketler, kanunen yasaklanmamış her türlü ekonomik amaç ve konular için kurulabilir. Şirket, kurucuların, kanuna uygun olarak düzenlenmiş bulunan, sermayenin tamamını ödemeyi, şartsız taahhüt ettikleri, imzalarının noterce onaylandığı esas sözleşmede, anonim şirket kurma iradelerini açıklamalarıyla kurulur.
İşe alım süreci ve ekip oluşturma da şirket kurma sürecinde kritik adımlar arasında yer alır. Sonuç olarak, kendi şirketini kurmak zor değildir, fakat özenli bir planlama gerektirir. Tüm bu adımları dikkatlice takip ederek, işi yasal düzenlemelere uygun hale getirerek ve başarıyla şirket kurmak mümkündür.
İşletme geliri üzerinden vergilendirme yaparken kazancın doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. 70.000₺'ye kadar bir kazanç elde eden şirket %15 oranında vergi ödemekle yükümlüdür. 2. Eğer şirketin kazancı 150.000₺'nin üzerinde kalıyorsa 70.000₺'den geriye kalan 80.000₺ için %20 oranında vergi ödemesi yapması gerekir.
Kimler anonim şirket kurabilir? Bahsettiğimiz gibi, anonim şirket kurucusunun gerçek bir kişi olma zorunluluğu yok. Tüzel kişiler de anonim şirket kurabilir, gerçek kişiler gibi hissedar veya ortak olabilir. Yabancı uyruklu kişiler için de durum aynı; anonim şirket kurabilir ve ortak olabilirler.
Anonim şirketler, kanunlarla belirlenen sınırlar içerisinde her türlü iktisadi ve ticari faaliyeti gerçekleştirmek amacıyla kurulur. Ancak bu amaç, ana sözleşmede net bir şekilde ifade edilmelidir. Anonim şirketler, tüzel kişilik kazandıkları için belirli bir ticaret unvanı altında faaliyet gösterirler.
Anonim şirketler, hem ortakların ticari faaliyetlerine hem de şahsi mal varlıklarına ilişkin maddi sorumluluk ve riskleri minimize ederek ortakların varlıklarını koruması, sermaye paylarının kolay ve hızlı bir şekilde el değiştirebilmesi ve yönetimsel açıdan avantajlara sahip olması sebepleri ile tercih edilebilir.
Anonim şirketler ortalama 3-5 gün içerisinde kurulabilir. Anonim şirketlerin kuruluş aşamaları birçok işlemden oluşur. Şirketin kurulması için gereken belgeler ne kadar kısa süre içerisinde temin edilebilirse şirketin kuruluşu bu kadar kısa sürer.
Şahıs şirketi kurmak e-devlet üzerinden gerçekleştiğinde vergi dairesine gitmenize gerek kalmaz. E-devlet şahıs şirketi kurma işlemleri için internet üzerinden yapılması gerekenler bulunmaktadır. E-devlet şifreniz ile interaktif vergi dairesine giriş yapmanız gerekmektedir.
Kuruluş işlemleri oldukça basittir; e-devlet üzerinden açılabilir ve istendiği an 1-2 gün içerisinde kapatılabilir. Limited şirketleri ise ticaret odalarına kayıt, şirket ana sözleşmesi, sermaye bildirimi gibi yükümlülüklerle daha karmaşık kurulum süreçlerine sahiptir.
(4) On sekiz yaşından küçük kişilerin şirkette kurucu ortak olabilmesi için şirket sözleşmesinin velileri tarafından imzalanması gerekir. Velinin tek kişi olması halinde, nüfus kayıt örneğinin ibraz edilmesi zorunludur.
Çok özet biçimde tanımlamak gerekirse, anonim şirket; sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla sorumlu bulunan şirkettir. Amaçları nelerdir: Anonim şirket, kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilir.
Bir şirketin tüzel kişiliğinin bulunup bulunmaması uygulanacak hükümler bakımından önemlidir. Hukukumuzda tüzel kişiliği olan şirketler ticaret şirketleridir. Bunlar, anonim, limited, kollektif, komandit şirket ve kooperatiftir. Tüzel kişiliği olmayan şirket ise adi şirkettir.
· Ortak sayısı en az 1 olmalıdır. · Anonim şirketlerde sermayenin asgari 50.000-TL olması mecburiyeti vardır. Halka açık olmayan kayıtlı sermaye miktarı 100.000-TL'den az olamaz.
Anonim şirketler en az 50.000,00-TL sermaye ile kurulur. Limited şirketlerde kuruluş sermayesi ise asgari 10.000,00-TL'dir. Anonim şirketlerde itibari (beher) değeri 1 kuruş olan pay olabilecekken limited şirketlerde Her bir payın itibari değeri en az 25,00-TL olmalıdır.
Bir şirket için ortak işletme giderleri arasında kira, bordro, seyahat, sigorta, bakım ve onarım, emlak vergileri, ofis malzemeleri, amortisman ve reklam gibi kalemler bulunur.
Eğer serbest bir çalışansanız (freelancer) kendi ev adresinizi şirket kurulumunda resmi iş adresiniz olarak gösterebilirsiniz. Ancak yalnızca şahıs şirketi kurulumunda kullanabilirsiniz. Anonim ve limited şirketler için resmi iş yeri adresi olarak kendi evinizin adresinizi kullanamazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri