Kan Kalesi'nin konusu, sünnet olacak bir çocuğa verecek hediyesi olmayan Hz. Ali'nin hediye bulmak için çıktığı yolculuk ve bu yolculuk esnasında başından geçen olaylardır. Yazarı belli olmayan ve nesilden nesile anlatılagelen bu hikâyeyi nazma çekenlerden biri de Cevâhirzâde Mustafa Hilmi Efendi'dir.
Kan Kalesi de Hz. Alinin kahramanlıklarını anlatan onlarca hikâyeden biridir. Kan Kalesinin konusu, sünnet olacak bir çocuğa verecek hediyesi olmayan Hz. Alinin hediye bulmak için çıktığı yolculuk ve bu yolculuk esnasında başından geçen olaylardır.
Kan Kalesi hikâyesi aynı zamanda geleneksel Türk hikâyeciliğinin güzel bir örneğidir. İyilerle kötülerin savaşması, dinleyicelere hitap edilmesi, hikâye içinde hikâye anlatılması, ruhani varlıkların bulunmasıyla tipik hikâye özellikleri taşımaktadır.
Ali çevresinde teşekkül eden cenknâme türündeki eserler oldukça yaygındır. Kan Kalesi kitabı da, yazmaları günümüze kadar gelen , merkeze Hz. Muhammed'in alınarak Hz. Ali'nin örnek tip, ideal insan anlayışıyla ele alındığı eserlerden biridir.
fransada da cannes kentinde bulunur. eski kentin en yuksek yerine 11. yuzyilda yapilmistir ve halen muze olarak kullanilmaktadir.
İlgili 26 soru bulundu
Hz. Ali; yiğitliği, cömertliği, zayıfları himaye etmesi, zalimlerin hakkından gelmesi ve karısına sadık olmasıyla ideal bir tip olmuştur. Bu yönleriyle de moral işlevi görmüş ve dinleyicileri iyi olmaya sevketmiştir. Kan Kalesi hikâyesi aynı zamanda geleneksel Türk hikâyeciliğinin güzel bir örneğidir.
' Memulün pek fevkinde, ikinci gün bir mu'cize-i Nebeviye olarak, Hayber Kalesi'nin kapısını Hazret-i Ali çekip kalkan gibi istimal ederek fethe muvaffak olduktan sonra kapıyı yere atmış.
Hz. Ali cenknâmeleri 13. ve 14. yüzyıldan itibaren tercüme veya telif yoluyla Türk edebiyatına kazandırılmış ve Türk milleti tarafından kabul görmüş önemli halk anlatılarıdır. Bu anlatılar, insanlara gazâ ruhunu aşılamayı ve onlara ideal bir Müslüman tipi sunmayı amaçlamıştır.
Çeng-nâme, Ahmed-i Dâ'i'nin 1405-1406 ( Hicri 808) yazdığı, 14. yüzyılın ilk telif eserlerindendir ve Yıldırım Bayezid'in şehzadelerinden Emir Süleyman'a sunulmuştur.
Cenknâme, savaş ve kahramanlık hikâyelerinin anlatıldığı, manzum, mensur veya nazım nesir karışık şekilde yazılabilen bir türdür. Türk destan geleneğinin İslâmî dönem mahsullerinden olan cenknâmeler, Müslümanlar ile gayrimüslimler arasındaki savaşları konu edinen hikâyelerdir (Toprak, 2014: 7).
“Bu Büyük Adam Kimdir?”de Taşkasap'taki konaklarından Beyazıt'a giderken rastladığı perişan görünümlü bir adamı tasvir eder. Yazar/anlatıcı, Fransızca hocasının okuttuğu bir kitaptan etkilenerek bu adamı hayalinde bir âlim mertebesine getirir, ancak hikâyenin sonunda adamın okuma yazma dahi bilmediği anlaşılır.
Özel'in, insanın kendi doğruları ile dış dünyanın doğruları arasındaki uyumsuzluk durumunu yaşadığı zaman şiire başvuracağını söylemesi, onun mistik bir sanat anlayışına sahip olduğunu yansıtmaktadır.
İsmet Özel, şiire başladığı yıllarda sosyalist bir dünya görüşüne bağlıdır ve sosyalist kültür çevresinin önemli üyelerinden biridir. Fakat 1970'li yıllardan itibaren biyografisinde geçen bir ibareyle "Müslüman dünya görüşü"ne bağlanır. 2007 yılında İstiklal Marşı Derneği'ni kurarak yönetimini üstlenir.
İsmet Özel ise büyük bir şair olmasının yanı sıra düşünür kimliği ile de öne çıkmaktadır.
1 Cenknâmelerde din adına savaşan kahramanların amacı, dini tebliğ etmek, gayrimüslimler ile olan problemleri ortaya koymak ve bunları çözüme kavuşturmaktır.
Cenkname kısaca destansı halk hikayeleridir. Hikayeler genellikle Hz. Ali etrafında gelişmektedir. Bu nedenle hikayeler içerisinde islami unsurlar da yer almaktadır.
Ali'nin cenklerini konu alan eseri. Metnin tam adı Gazavât-ı İmâm Alî İbn Ebî Tâlib Kerrema'llâhu Vechehu Hikâyet-i Yemâme'dir. Cenkname/gazavatname türünde olan manzumenin ne zaman yazıldığı bilinmemektedir. Eserin içinde yer aldığı mecmuadaki istinsah tarihi Receb 1180/Aralık-Ocak 1766-1767 olarak kaydedilmiştir.
EFENDİMİZ'İN (ASM) AMCALARI Ebu Leheb Müşrik olarak ölmüştür. Hatta Tebbet Suresi onu kötülemek için indirilmiştir. - Ebu Talib → Hz. Ali'nin (r.a.) ve Hz. Ca'fer-i Tayyâr'ın babasıdır.
sorusu birçok kişi tarafından merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Türk edebiyatının önemli eserlerinden olan cenknameler, tarihsel olarak belli savaşları anlatmaktadır. Savaşlar dışında islami açıdan da önemli kabul edilen bu eseler, milli kültürü yeniden şekillendirmek için kullanılmıştır.
Hz Ali tek başına 900 kilo olan Hayber'in kapısını taşıyacak kadar güçlüyken Hz Fatma'nın tabutunu taşıyamayıp Yardım ... Instagram.
Ali ve onun soyundan gelenlere (Alevîlere) intikal eden kılıç, daha sonra Abbasi ve Fatımi halifeler arasında el değiştirdikten sonra 11. yüzyılda ortadan kaybolmuştur. Şiîlerin ve Alevîlerin ortak olan Caferî mektebine göre ise bu kılıç, on ikinci ve "son İmam" olan El-Mehdi'de bulunmaktadır.
Hz. Ali Bedir, Uhud, Hendek ve Hayber başta olmak üzere hemen hemen bütün gazve ve seriyyelere katılmış, bu savaşlarda Resûl-i Ekrem'in sancaktarlığını yapmış ve daha sonraları menkıbevî bir üslûpla rivayet edilen büyük kahramanlıklar göstermiştir.
CENKNÂME. (ﺟﻨﻜﻨﺎﻣﻪ) i. (Fars. ceng “savaş” ve nāme “yazılmış şey” ile ceng-nāme) Savaş hikâyeleri anlatan kitaplara verilen isim: Cenknâmelere ve dînî menkıbelere gelince, bunlar halk edebiyâtının İslâmî devresine âit mahsulleridir (Ziyâ Gökalp – Ö.
Kuleyle ilgili anlatılan efsanelerden en bilineni; kral ve kızının hikayesidir. Bir falcı tarafından kızının yılan sokması nedeniyle öleceği hakkında uyarılan kral, kızını koruyabilmek adına Salacak açıklarındaki kayalıklar üzerine kız kulesini inşa ettirir ve kızını bu kuleye yerleştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri