Ahşap, doğal olarak yanıcı olsa da doğru önlemler alındığında yangına karşı dayanıklılığı oldukça yüksek bir malzemedir. Ahşabı yangına karşı korumak için genellikle iki yöntem izlenir. Bunlardan biri emprenye, diğeri ise yüzey aktif kaplama işlemleridir. Emprenye işlemi, genellikle sulu çözelti halinde uygulanır.
Yangın esnasında, alçı levhanın emdiği nem, yangının tersi tarafta levhanın sıcaklığı düşük tutacak şekilde buharlaşır ve ahşabın tutuşması önlenir. Ayrıca yangını önlemek veya hızını yavaşlatmak için; yapıdaki boşluklar, koruyucu ve karbonlaşmasını yavaşlatan yalıtım malzemeleri ile doldurulabilir.
Ahşabı korumak için; yağlı boya, pinotex, vernik ve özel koruyucularla yapılan boyama yöntemleri uygulanmaktadır. Yağlı Boya: Günümüzde ahşabın korunması için en çok uygulanan işlem, ahşabın yağlı boya ile boyanmasıdır.
Evet ahşap yanan ama yangına dayanıklı bir malzemedir.
Genel kanının aksine ahşabın yangına direnci betonarme ve çelikten daha iyidir. Bugün dünya genelinde kapalı spor salonu gibi büyük kalabalıkların bulunduğu yerlerde, yangın tehlikesine karşı ahşap karkas olarak inşa edilen yapılar kullanılmakta.
Ahşap, doğası gereği bilinenin aksine zor yanan ve yandığı zamanda üzerinde karbon tabakası oluşması sayesinde yangına uzun süre dayanabilen bir maddedir. Ancak özellikle kesim vb. işlemler sonucunda çıkan artık ve talaş tozları son derece kolay tutuşabilen hale dönüşmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Su, yangın söndürme maddelerinin en ucuzudur. Su, zehirleyici etkisi olmayan; kimyasal olarak nötr bir maddedir: Ne asittir, ne alkalidir. Su; ahşap, kâğıt, tekstil vs. yangınlarında etkili bir söndürücüdür.
Ahşap, doğal olarak yanıcı olsa da doğru önlemler alındığında yangına karşı dayanıklılığı oldukça yüksek bir malzemedir.
A sınıfı yangınlar normal olarak kor şeklinde yanan genellikle organik yapıdaki katı madde yangınlarıdır. (Örnek; odun, kömür, kağıt, ot, kumaş vb.)
Fırınlanmış keresteler havayolu ile kurutulmuş olan kerestelerden çok daha az sorunla üretilirler. Bu kerestelerin kuruması için ayrılan tesislerin iklimlendirmesinin de eksiksiz bir şekilde yapılmış olması gerekiyor. Fırınlanmış keresteler kurumasının hemen ardından boyanabilirler ve bu sayede zaman kaybı da yaşanmaz.
Wolmanit – CB, esas itibariyle yangına karşı koruyucu olarak kullanılan bir madde olmamakla beraber, emprenye edilen ağaç malzeme, normal ağaç malzemeye göre oldukça güç yanmaktadır.
Emprenye işlemi bu zararı minimuma indirir. Ahşaba yapılan bu kimyasal müdahale, kullanım ömrünü doğrudan uzatacaktır. Emprenye işlemi sırasında ahşabın kullanılacağı yer ve ahşabın cinsi çok önemlidir. Her ahşapta emprenye işlemi yapılamayabilir.
En iyi ahşap koruyucu markası arasında gösterilen Permolit Ahşap Koruyucu Vernik, şeffaf görünümüyle ahşabın doğal görüntüsünü kapatmadan korur. UV ışınlarına karşı dayanıklı yapısıyla güneşin ahşaba zarar vermesini ve renginin bozulmasını engeller. Bu sayede ahşap yeni görünümünü uzun süre kaybetmez.
Teak,İroko,Merbau,ipe,cumaru,garapa,massaranduba,bankirai gibi egzotik dayanıklı ağaç türleri dış mekanda deck parke çeşitleri içerisinde en çok kullanılan sert ağaçlardır.Orpa Orman Ürünleri olarak bizler Tik,İroko ve ipe ağaçlarını öncelikli tercih ediyoruz.
Ahşap bir yapıda, yalıtım zeminden başlar. Topraklanmış bir zeminde ısı yalıtkanı tercih edilir. Zemin, destekler aracılığı ile ayakta duruyorsa tahta şerit aşağıdan monte edilir. Şerit yüksekliğine uygun poliüretan ya da bor katkılı selüloz yün olan bir taslak levha ile ısı yalıtımı tabakası kenetlenir.
Ahşap yapıların ömrü diğer tüm yapı malzemelerinden çok daha uzundur. Gerekli bakım yapılmasa dahi ahşap yapılar 200 yıl rahatlıkla ayakta kalırlar. Dünyanın en eski ve en dayanıklı yapı malzemesi olan ahşaptan yapılan yapılar 800 yıl öncesinden günümüze kadar ulaşmıştır.
Ahşap evlerin, doğal malzemeler kullanılarak tasarlandığı için ortam sıcaklığını koruyabilme özelliği vardır. Bu yapılar, hava geçirgenliği sayesinde kışın sıcak, yazın ise serin bir hava sağlar.
Kurutma ağaç malzeme içerisinde bulunan ve kullanım amacı için uygun olmayan suyun atıl ması işlemidir. İdeal kurulmanın amacı, ağaç malzemeyi en ekonomik şekilde, en kısa sürede ve en az kusurla kullanım yeri için uygun olan rutubet derecesine kadar kurutmaktır.
Tahtanın yapısında selüloz vardır ve normal şartlarda erimeden yanar. Ama bir maddenin yanması için mutlak suretle oksijene ihtiyaç vardır.
Ahşap, ahşap evleri depreme karşı daha dayanıklı hale getiren elastik bir malzemedir. Ayrıca, bu malzeme, ona hava koşullarına dayanıklılık kazandıran çeşitli maddelerle işlenir. Ek olarak, tabakalı kirişler en yüksek yangın direncine sahiptir ve taşıma kuvvetini çelik ve betondan daha uzun süre korur.
112 nolu telefondan yangın itfaiyeye bildirilmelidir. Yangının adresi en kısa ve doğru şekilde mümkünse yangının cinsi ile birlikte (bina, benzin, ahşap, araç vb)bildirilmelidir. İtfaiye gelinceye kadar mümkünse yangını söndürmek için eldeki mevcut imkanlardan yararlanılmalıdır.
ÖRNEK : ALEV, hafif kırmızısımsı bir renk ise, yangın henüz başlangıç safhasında olup yaklaşık ısı 500 °C derecedir. ALEV, beyaz – kırmızı, bir renk görünümünde ise, çok az kırmızı, daha çok beyaza dönük bir renk ise, yangının ısısı yaklaşık 1.500 °C derecedir.
Sıcaklık, ilk beş dakikadan sonra yaklaşık 500 ºC, 10 dakika sonra yaklaşık 600 ºC, 15 dakika sonra yaklaşık 700 ºC ve 30 dakika sonra yaklaşık 800 ºC'ye çıkar. Bundan sonra zaman ilerledikçe sıcaklık daha yavaş artar. Sıcaklık 90 dakika sonra yaklaşık 1000 ºC ve üç saat sonra yaklaşık 1100 ºC'ye ulaşır.
Ahşap genellikle 250 – 300°C'de tutuşur. Tutuşma sonrası, ahşap dakikada 0,8 mm oranında karbonlaşmaya başlar. Yangın, oluşan karbon katmanları ahşabı koruduğu için masif ahşap üründe yavaş şekilde ilerler ve ahşabın iç kısımlarında sıcaklık artışı ve böylece yangının ilerlemesi yavaşlar.
Ahşap doğal bir yalıtkandır ve soğuk ve ısıyı izole etmede çok etkilidir. Bu, taş, beton ve tuğla evlere kıyasla önemli miktarda enerji tasarrufu anlamına gelir. Ahşap, iyi bir ısı yalıtkanı olmasının yanı sıra, ahşap evleri sıcak, rahat ve huzurlu hale getiren mükemmel bir ses emicidir.
Ahşap ıslanıp, kısa sürede kurursa çürümez, ama yapılan izolasyon ahşabın kurumasını engellerse, çatı ahşabının çürümesi problemiyle karşı karşıya kalınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri