YTTK.nun 369.maddesi hükmü uyarınca, Yönetim Kurulu üyeleri, görevlerini tedbirli bir yöneticinin özeniyle yerine getirmek ve şirketin menfaatlerini dürüstlük kurallarına uyarak gözetmekle yükümlüdür.
Yönetim kurulu üyeleri bu kapsamda, yönetim ve temsil fonksiyonlarını yerine getirirken, şirketin menfaatlerini ön planda tutmak ve şirkete zarar verebilecek davranışlardan kaçınmakla yükümlüdür. Bu kapsamda, yönetim kurulu üyelerinin sadakat yükümlülüğünden kaynaklanan sır saklama yükümlülükleri de bulunmaktadır.
Anonim şirkette ortaklar, ödemeyi taahhüt ettikleri ancak ödemedikleri sermaye payları oranında sorumlu iken yönetim kurulu, şirketin kamu borçlarının tamamından sorumludur. Şirketin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen kamu borçlarından yönetim kurulu tüm şahsi mal varlığı ile sorumlu olmaktadır.
Anonim şirket ortakları kural olarak, sadece taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile şirkete karşı sorumludur. Yönetim kurulu üyesi olan şirket ortakları sermaye paylarına bakılmaksızın şirketin tüm kamu borçlarından sorumludur.
Şirket mal varlığından alınmayan kamu borçlarından sorumluluk ise yönetim kurulu üyelerine aittir. Yönetim kurulu üyeleri, şirketin kamu borçları dolayısıyla ikinci derecede, bir başka deyişle şirket mal varlığından tahsil edilememesi kaydıyla şahsi mal varlıklarıyla da sınırsız ve müteselsil olarak sorumludurlar.
İlgili 39 soru bulundu
Şirketin Dava Hakkı Açısından;
Yönetim Kurulu üyelerine karşı aslî dava hakkı sahibi şirkettir. Bu durumda, iki yıllık zamanaşımı süresi, şirketin dava açmaya yetkili organının sorumluyu ve zararı öğrenmesinden itibaren başlar. Şirketin dava açmaya yetkili organı ise, Yasal Temsilcisi yani Yönetim Kurulu'dur.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu uyarınca anonim şirket ortakları, şirket borçlarından dolayı şahsi olarak sorumlu değildir.
Anonim Şirketin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacaklarından , şirketi kanunen temsile yetkisine sahip olan yönetim kurulu üyeleri tüm şahsi mal varlıklarının tamamı ile sorumludur. Bu sorumluluk müştereken ve müteselsilen sorumluluktur.
Tüm şartların varlığı halinde yönetim kurulu üyeleri şirkete, şirketin pay sahiplerine ve şirket alacaklılarına verdikleri zararlardan dolayı sorumlu olurlar. Yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu zamanaşımının dolması veya da genel kurul tarafından ibra kararı alınması ile sona erer.
B.
Hem AATUHK mükerrer 35. maddesinin düzenlemesi hem de VUK 10. maddesinin 2. fıkrası düzenlemesi kamu alacağının asıl borçlusu olan anonim şirket ta- kip edildikten sonra tahsil edilemeyen kamu alacağı için şirket yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu- na gidilebileceğini öngörmektedir.
Bu gerekçelerle yeni kanunda ortak ve yönetim kurulu üyelerinin şirkete borçlanması yasaklanmıştır. Sözü edilen yasağı tam olarak anlayabilmek için, bu yasağın konu, kapsam ve sınırlarının belirlenmesi gerek- mektedir. Şirkete borçlanma yasağının konusunu şirketten alınan her türlü borç oluşturur.
Yönetimsel Haklar;
Yönetim kurulu üyelerinin yönetimsel hakları yönetim hakkı, temsil hakkı ve bilgi alma hakkı olarak temelde üç grupta ele alınabilir. Şirketi yönetme ve temsil etme yönetim kurulu üyelerinin en temel görevi olduğu kadar aynı zamanda en temel hakkıdır.
Anonim ortaklığı temsil ve idareye yetkili yönetim kurulu üye- lerinin görevlerini yaptıkları sırada işledikleri haksız fiillerden dolayı anonim ortaklık sorumludur. Fakat ortaklığın haksız fiili işleyen yöne- tim kurulu üyesine karşı bu nedenle doğan tazminat borcundan dolayı rücu hakkı vardır (TTK m. 321).
GİRİŞ Anonim şirketlerde şirketin pay sahipleri veya şirketten alacaklı olan kişiler, şirket yönetim kurulu üyelerinin kanundan veya esas sözleşmeden doğan yükümlülüklerini kusurlu olarak yerine getirmedikleri takdirde zararının tazmin edilmesi için dava açabilirler.
Anonim şirketlerde yönetim kurulunun görev süresi; Türk Ticaret Kanunu'nun “Görev Süresi” başlıklı 314. maddesinde yer aldığı üzere üç yıl ile sınırlandırılmıştır.
Kısaca, artık anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olmak için, o şirkette pay sahibi olma zorunluluğu aranmayacak.
Huzur hakkı Türk Dil Kurumu sözlüğünde "Belli bir konuyu görüşmek için toplanan bir kurulun üyelerine ödenen para" olarak tanımlanmıştır.
Nitekim şahıs şirketleri grubunda, kollektif şirket ortakları ile komandit şirkette komandite ortakların şirket alacaklılarına karşı sorumlulukları sınırsızdır.
Kamu Borçlarından Sorumluluk
Şirketin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen kamu borçlarından müdürler, tüm şahsi mal varlığı ile herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın sorumludur.
Anonim şirket yönetim kurulu da TTK. md. 376 uyarınca, sermayenin 2/3'ünü aşan kısmının veya tamamının yitirilmiş veya anonim şirketin aktiflerinin borçla- rını karşılayamaması durumunda derhal mahkemeye başvurarak ortaklığın iflâsını talep etmekle yükümlüdür.
Anonim şirketin kurulmasının amacı kazanç elde etmek ve elde edilen kazancı bölüşmektir. Şirkette bu amaçların ortadan kalkması şirketin sona ermesine yol açar. Şirketlerin sona ermesi kendiliğinden veya bir mahkeme kararı ile gerçekleşir. Şirketin sona ermesinin ardından şirket mal varlığının tasfiye edilmesi gerekir.
Bu nedenle vergileme ile ilgili ödevlerin mükellef tarafından yerine getirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Dolayısıyla, iflasa girmiş olan şirketin bu tarihten sonra tasfiye dönemine ilişkin beyannamelerin verilmesi dâhil tüm vergisel yükümlülüklerin iflas idaresi tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Ama önce şunu belirteyim, şirket sahipleri ya da ortakları, yani Bağ-Kur'lular, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK'lı olamıyor ve kendilerini 4/A'lı gösteremiyorlar. Dolayısıyla Bağ-Kur'lu olmak zorundalar ve haliyle de 4/B üzerinden emekli olmak durumundalar.
Ortak ve şirketin malvarlıkları birbirlerinden ayrıdır. Dolayısıyla ortağın şahsi borçları sebebi ile şirketin malvarlığına başvurulamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri