Kapuska yemeği, turşusu, salatası, zeytinyağlı ya da kıymalı sarmasına kadar beyaz lahananın tadı damağınızı mutlu edebilir. Yapılan araştırmalarla beyaz lahananın kanserden kalbe, öksürükten bağışıklığı kuvvetlendirmeye, mide hastalıklarından zayıflamaya dek birçok faydasının olduğu kanıtlanmış.
Diyette olanların ve fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin, bol miktarda kapuska tüketmesi tavsiye edilir. Kapuska yemeği içerdiği yüksek lif içeriği sayesinde kişiye uzun süre tokluk hissi verir. Aynı zamanda içerdiği kükürt sayesinde ülser ve gastrite karşı koruyarak hazmı kolaylaştırır.
Zengin lif kaynağı olması sayesinde mide ve bağırsak hastalıklarına karşı koruyor, hem tok kalmayı hem de bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlıyor.
Ayrıca lahana, A vitamini, demir ve B2 gibi diğer mikro besinleri içermektedir. C vitamini açısından da yüksek olan lahana, görme kaybına karşı koruyarak kalp hastalıkları ve kanser türlerine karşı koruma sağlar.
İlgili 39 soru bulundu
Tok tutma ve toksinleri arındırma özellikleriyle beyaz lahana diyet listelerinde yer almalı. 100 gramında 25 kalori bulunan beyaz lahana, salata, zeytinyağlı sebze yemeği ve çorba olarak tüketilebilir. Özellikle lahana çorbası tüketimi hem sıvı atımını sağlar hem de tok tutar.
Birçok insanın aklına “beyaz lahana şekeri yükseltir mi” gibi sorular da gelebilmektedir. İçerisinde şeker bulunduğu için diyabet hastalarının şekerini yükseltebilir. Diyabet hastaları diğer gıdalarda olduğu gibi, beyaz lahanayı da tüketmeden önce doktora danışmalıdır.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Ispanak, lahana, karalahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler düşük enerjileri ve yüksek posa içerikleri ile diyabeti olan bireylerin mutlaka tüketmesi gereken bir besin grubudur.
Yağ yakıcı ve ödem atıcı özelliktedir. Lahananın lif içeriği metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Lahana suyu vücudu toksinlerden arındırır.
Lahana suyunda yer alan antioksidan maddeler sayesinde, bağırsaklarınızda oluşan zararlı maddelerin atımı kolay olacaktır. Yani ödem ve şişlik gibi problemleri lahana suyu ile giderebilirsiniz.
Bir porsiyonu 8 yemek kaşığı olup 120 kaloridir gayet hafif ve besleyici bağırsak hareketlerini düzenleyici etkiye sahiptir ayrıca tadı lahana dolmasına benzediği için severek yiyeceksiniz.
Kapuska, lahana ve et ile yapılan aş türü bir yemektir. Aslen Rus-Slavik kökenli bir yemektir, kapusta kelimesi Rusça'da lahana anlamına gelir. Rus ve Slav mutfaklarındaki hazırlanışı Türk mutfağındaki kapuskadan biraz farklıdır.
1) Lahana. Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir. Doktorlar eğer tüketilecekse patates ile pişirilip tercih edilmesini tavsiye ediyor. Lahananın gaz yapan maddelere sahip olduğunu unutmamalısınız.
Kapuska yemeğinin sağlığa birçok yararı bulunmasıyla birlikte, en bilinen faydası hızlı kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Kapuska yemeğinin ana malzemesi olan lahana, yağ yakıcı özelliği sayesinde kişinin fazla kilolarından kurtulmasını sağlar.
C vitamini yönünden birçok sebzeye göre içeriği çok daha kuvvetli olan beyaz lahana enfeksiyonlara karşı korur, bağışıklığı güçlendirir. Beyaz lahananın 100 gramı, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 40'ını karşılar.
Peki Rusça'da lahana ne demek biliyor musunuz? Kapuska. Lahana çok çeşitleri olan bir sebze.
Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, “İçeriğindeki kükürtlü bileşikler, A, C ve K vitaminleri sayesinde antioksidan özelliği oldukça güçlü bir sebze olan beyaz lahana pek çok hastalığa karşı koruyucu etki yapar. Ancak kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler tarafından dikkatli kullanılmalı" diyor.
Kapuskanın 100 gramında 59 kcal kalori, ayrıca 1 Porsiyon yani 300 gram Kapuskada 177 kalori bulunmaktadır. Kapuska, protein, B grubu vitaminleri, demir, potasyum, folik asit açısından zengin bir yemektir.
Evet, biraz kokuyor olabilir ama kapuskanın ödem attırıcı olduğunu biliyor musunuz? Bir porsiyon kapuska hem diyet dostu hem şişkinlik azaltıcı.
Kapuska % 40,15 karbonhidrat, % 20,38 protein, % 26,50 yağdan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri