Hatay, Adana, Mersin gibi illerde yaşayan Arapların büyük bir kısmı Nusayri Alevisidir ama bu illerde Sünni Araplar da yaşamaktadır.
Günümüzde Arap Alevileri, Hatay, Adana, Mersin, Lazkiye, Tartus gibi kıyı illerde yaşamaktadırlar. Doğancı (II. Dünya Savaşı sırasında Baniyas).
Hatay'da yaşayan Nusayrilik hakkında yazan Nusayri din adamları ve Nusayri önde gelenleri kendilerini Arap Alevisi olarak tanımlamaktadır (Güler, 1994; Sönmez, 1994; Rende, 1994 ve Reyhani, 1995).
İlçe nüfusu çoğunlukla Sünni Türkmenlerden oluşmaktadır. Azınlik olarak Araplar da mevcuttur.
nusayriler arap halkındandır. arapça'yı yalnızca ibadetlerinde değil günlük yaşamları sırasında da kullanırlar. türkiye'de yoğun olarak hatay bölgesinde yaşayan nusayriler, diğer etnik gruplara göre, daha izole ve daha gizli bir örgütlenmeye sahiptirler. halk arasında “fellah” ve “arap uşağı” olarak tanınırlar.
İlgili 16 soru bulundu
Hatay'ın Samandağ ilçesi, her zaman sıcak her zaman misafirperver. Yaklaşık 120 bin nüfusu olan bu ilçede yaşayanların çoğu Alevi.
Dinî Çeşitlilik
Hatay'da bulunan Sünnilerin çoğu Hanefi mezhebine bağlıdır. Kendilerini Arap Alevileri (Nusayri) olarak tanımlayan Aleviler ise bölgenin çok kültürlülüğünün etkisinde kalmış olacak ki dinî ritüellerinde diğer dinlerin etkisi görünmektedir (Türk, 2010: 138-147).
Suriye sınırında bulunan Hatay'ın Altınözü İlçesi, Arapça ve Türkçenin temas halinde olduğu bir dil bölgesidir. İlçe; Sünnî Arap, Sünnî Türk, Sünnî Kürt, Alevî Arap ve Arap Ortodoks gibi farklı etnik ve dinî grupları barındırmaktadır.
özetle, çukurovada yaşayan arap alevilerinin çoğunluğu lübnan lazkiye ve nusayri dağlarından geldiği, bu göçler arasında ibrahim paşanın 19. yy da getirdiği askerlerden önce bu bölgede nusayrilerin yaşadığı, mısırdan gelip yerleşenlerin ise azınlık olduğu çıkarımında bulunabiliriz.
Nusayrîlik, Allah inancını İslâm'dan almakla beraber, İslâm'ın net ve açık olan tevhid inancını hulûl ve Hz. Ali'nin ulûhiyeti bağlamında yorumlayarak değiştirmiştir. Bu nedenle Nusayrîlikteki Allah inancı, Hz. Ali'nin tanrı oluşu akîdesine ve AMS (Ali- Muhammed-Selman) sembolüne dayanmaktadır.
Nusayrilik, Müslümanlar arasında ortaya çıkan Şii kökenli fırkalardan biridir. Tarihi süreçte içe kapalı bir toplum olmaları ve bunun tabii bir sonucu olarak da dini bir prensip olarak kabul ettikleri takiyye/gizli- lik anlayışı, onlar hakkında güvenilir bilgi edinmemize mani olmuştur.
Fellah, Türkiye'de genellikle Adana ve Mersin illerinde yaşayan Araplara verilen isim. Fellah olarak adlandırılmalarının sebebi Çukurova'da sadece çiftçilik yapmalarıdır. Arapça'da fellah, çiftçi demektir.
Öz: Genellikle Müslüman topluluklar içerisinde gösterilen Nusayriler, Arap Alevisi olarak da bilinirler. Akidelerinin tarifi olarak ifade edilen Nusayrilik ise Batınilikten kaynaklanan bir Şii fırkasıdır.
Nusayrîler, ahiret hayatının varlığını kabul ettiklerini ifade etmekle birlikte cennet ve cehennemin sembolik olduğuna inanırlar. Onlara göre cennet ve cehennem insanın derununda yaşadığı bir haldir. Yaşadığımız dünya, kişi için hem cennet hem de cehennem olabilir.
Özet: Nusayrîlik, III/IX. yüzyılda ortaya çıkan ve günümüze kadar varlı- ğını sürdüren batınî karakterli bir mezheptir. Mezhebin kurucusu kabul edilen Muhammed b. Nusayr, kendi dönemine kadar gelmiş olan gulât hareketlerin düşüncelerinden etkilenerek Nusayrî teolojisini oluşturmuş- tur.
"Nusayri" olarak da adlandırılan Arap Alevileri, ağırlıklı olarak Suriye'nin Akdeniz kıyı şeridindeki Lazkiye, Tartus şehirleriyle Türkiye'nin Hatay, Adana ve Mersin illerinde yaşıyor. Hatay'da ise daha çok Samandağ, Antakya ve Defne'de ikamet ediyorlar.
Nusayri isimlendirmesi Arap Alevisi, Fellah vb. isimlendirmelere konu olan ve Türkiye'nin güney kesimlerinde olan dini grubu temsilen kullanılmış, Alevilik isimlendirmesi ise Bektaşilik, Kızılbaşlık, Tahtacı vb. farklılıkları dikkate alan bir üst isimlendirme olarak kullanılmıştır.
Türkiye ve Suriye'de yaşayan Arap Alevileri (Nusayriler), Muharrem orucu tutmazlar. Genelde Ramazan ayında 30 gün oruç tutarlar.
Hatay yöresine mensup olan Aleviler, çoğunlukla Antakya, Samandağ, Harbiye, Ar- mutlu, Adana, Tarsus, Mersin olmak üzere Akdeniz bölgesinde yaşamaktadır.
1200'le başlayan Genç Hitit prenslikleri dönemine tarihlenmektedir. Bu dönemde, Amik Ovası´ndaki Hitit Prenslikleri'nin birleşerek Hattena Krallığı adını aldıkları bilinmekte, Hatay adının da buradan geldiği sanılmaktadır. Yöreye bu adı 1936'da Atatürk vermiştir.
Hatay farklı inançlara ve dillere sahip çeşitli toplulukların yaşadığı bir yerdir. Bu topluluklar içinde Hıristiyanlar, Nusayriler, Ermeniler ve Sünni Araplar yer almakta olup Türkçe dışında yaygın olarak konuşulan dil Arapça'dır.
Kilise günümüzde ibadete açıktır. Antakya'nın Hıristiyan dini yönünden önemli olması bu bölgede kiliselerin yoğunlaşmasına neden olmuştur.
Dünya Savaşı´ndan sonra Fransızlar tarafından işgal edilen bölge, 18 yıl Fransızların egemenliğinde kalmıştır. Yayladağı, 1938'de kurulan Hatay Devleti sınırları içine kaldı. Hatay Devleti´nin de 7 Temmuz 1939'da Anavatana katılmasıyla, Türkiye sınırlarına dâhil oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri