Bozahmetli Yörük Aşireti, Anadolu Selçukluları döneminde Orta Asya'dan gelerek Toroslara yerleşen Oğuz boylarından olup, Antalya-Konya bölgesinde göçebe, yarı göçebe ve yerleşik olarak yaşarlar.
Kral ve akıncıların bugünkü Antalya' nın bulunduğu yere vardıklarında kral da cennete geldiğini sanmış . Bergamalılar kısa zamana buraya bir kent kurarak “Attalia “ adını verirler . Türkler gelip yerleştikten sonra “Attalia'nın adı “ Adalya “ olarak değiştirilmiş, daha sonra “Antalya “ olarak adlandırılmıştır.
Antalya halkının çoğu Antalya'ya başka yörelerden gelmiştir. Yani doğal olarak büyük bir çoğunluk Antalya'da doğmamıştır. Ancak şimdi Antalya'da yaşıyoruz. Trakya'dan, Diyarbakır'dan, Konya'dan, Burdur'dan, Isparta'dan Sivas'tan, Kastamonu'dan veya Ağrı'dan, Hakkari'den, gelmiş olabiliriz.
Milattan önce 2000 yılından bu yana bölge, sırasıyla; Hitit, Pamphylia, Lykia, Kilikya gibi kent devletlerinin ve Pers, Büyük İskender ile onun devamı sayılan Antigonos, Ptolemais, Selevkos, Bergama Krallığı'nın idaresine girmiştir.
Döğer Boyu: Bolu, Afyon, Burdur, Diyarbakır, Hatay, İzmir, Kayseri, Konya, Muğla, Sivas, Urfa illerinde Döğer Boyları yaşamaktadır. Dodurga Boyu: Bolu, Afyon, Ankara, Bilecik, Çankırı, Çorum, Denizli, Mardin, Sinop, Tokat, Zonguldak illerinde Dodurga Boyları yer almaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Bozahmetli Yörük Aşireti'nin ise Oğuzların Yıva boyundan oldukları, on birinci yüzyıldan itibaren Anadolu'ya gelerek Orta ve Batı Toroslarda kendilerine yer edindikleri düşünülmektedir. Aşiret, günümüzde Antalya ve Konya il sınırları içerisinde bulunan Manavgat-Seydişehir bölgesinde yoğun olarak yaşamaktadır.
Yaptığımız araştırmalarda, aşiretin ileri gelenleri ve yaşlıları ile yaptığımız görüşmelerde, Bozahmetli Yörük Aşireti'nin Oğuz Türklerinin Yıva Boyu'ndan olduklarını öğrenmiş bulunmaktayız.
Şehrin adı eski Arap kaynaklarında "Antaliye", Türk kaynaklarında ise "Adalya" olarak geçer. Yerleşme, 20. yüzyılın ilk çeyreğinden başlayarak "Antalya" olarak adlandırılmıştır.
XX. yüzyıl başlarında Konya Vilayetinin beş sancağından birisi olan Teke (Antalya) Sancağı 22.370 km² yüzölçümüne ve 350 deniz milini bulan sahil şeridine sahipti. Nüfusu 250 bin kadardı. Bu haliyle birçok bağımsız sancaktan hatta vilayetten bile daha büyük bir coğrafi ünite oluşturmaktaydı.
Sultan I. Gıyaseddin Keyhüsrev, saltanatı sırasında Antalya'yı üç aşamalı olarak 1207 yılında fethetmiştir.
Antalya Sarıkeçili Yörüklerini en çok barındıran bölgedir. Sarıkeçili Yörükleri Horzum, Honamlı, Kula, Yeni Osmanlı, Melli, Kınık, Yazır gibi Yörük obaları ile evlilik bağı kurdukları için karışmışlardır.
Aydınlık olarak sizin için tek tek bu şehirleri ve en güncel verileri derledik. 2022 yılı İkamet edilen ile göre nüfus kütüğüne kayıtlı olunan il tablosunda Antalya'da en çok Konya kütüğüne kayıtlı vatandaşlar yaşarken en az Yalova'ya kayıtlılar ikamet ediyor.
Milattan önce 2000 yılından bu yana bölge, sırasıyla; Hitit, Pamphylia, Lykia, Kilikya gibi kent devletlerinin ve Pers, Büyük İskender ile onun devamı sayılan Antigonos, Ptolemais, Selevkos, Bergama Krallığı'nın idaresine girmiştir. Daha sonra Roma Devleti, hüküm sürmüştür.
MÖ ll. Yüzyılda Bergama karalı ll. Attalos tarafından kurulan şehir önceleri ismini kurucusundan aldı ve Attaleia adıyla anılmıştır. Zamanla bu isim Adalia, Antalia ve son olarak günümüzde Antalya şekline dönüşmüştür.
Kabile başkanı: “Şükürler olsun sana Zeus, nihayet Attalos'un şehrini bulduk.” diye haykırır. Daha sonra Bergama Kralı Attalos II. Burada bir şehir kurar ve şehre kendi adını verir. Şehre Türkler Adalya, Araplar Antaliye, Cumhuriyet devrinde ise şehrin ismi Antalya olur.
Günümüzdeki tarihi dokusu 13.yüzyıl Selçuklu eseri olan kalenin tarihi Helenistik döneme kadar inmektedir. Kale, 1221 yılında kenti alıp yeniden inşa ettiren Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılmıştır.
4 Mart 1930 günü, İzmir'den Aydın treni ile hareket eden Atatürk, 5 Mart 1930'da Aydın'a geldi. Aynı gün akşam Denizli'ye hareket eden Mustafa Kemal Isparta, Burdur ve ardından 6 Mart 1930 günü öğleden sonra,16.00'da Antalya'ya geldi. Atatürk'ün geleceği haberi kentte büyük sevinç yaratmıştı.
Antalya, dünyanın en güzel yeridir” dediği. #Antalya'mızda 2021 yılında yaklaşık 9 milyon. yabancı turist ağırladık.
En çok muz, portakal yetişen ilimiz Antalya'dır. Mandalina, limon, greyfurt Antalya'nın başta gelen gelir kaynağıdır. Zeytincilik oldukça gelişmiştir. Meyvecilikte çok ileri durumdadır.
ratekeli, Karahacılı, Sarıkeçili, Honalmı, Töngüşlü gibi. Bu duruma göre, hulâsa olarak, “geçimini hayvancılıkla sağlıyan göçebe Türkmenlere Yürük denir” şeklinde bir tarif yapabiliriz.
Yörükler, göçebe olan, çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası'nda yaşayan Oğuz kökenli bir Türk alt grubudur. Balkanlar'daki Yörükler, Kuzey Makedonya'nın doğu kesimlerinden Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Trakya'ya kadar geniş bir alana yayılmıştır.
Yörükler, etnik olarak Türklerin Türkmen/Oğuz kolundandırlar. Pek çok kaynakta “Türklerin Anadolu'ya göçüyle yerleşik hayata geçen Oğuz Türkleri Türkmen adıyla kalmış, göçebe kalanlar ise Yörük adıyla anılmışlardır” denilmekte ise de bu tam da doğru bir tespit değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri