Geziye, ilk kez TEKNOFEST kapsamında TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programı Başkanlığı tarafından düzenlenen "Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması"nda birinci olan Antalyalı lise öğrencileri Azra Ayşe Bıçakcı, Hilal Başak Demirel ve Zeynep İpek Yanmaz da dahil oldu.
Antarktika'da bulunan “İnan Tepesi” de Koç Üniversitesi Rektörü ve Polrec Bilim Kurulu Üyesi Umran İnan'ın adını taşıyor.
Antarktika'da Türk Bilim Üssü Kurulumu
2020 yılında Türkiye'nin Antarktika'ya düzenlediği 4. Bilim Seferi kapsamında yola çıkan bir ekip, geçici Türk Bilim Üssü'nün bulunduğu Horseshoe Adası'na ulaşmıştı.
1-) Dr.
Böylece Antarktika kıtasına ilk ayak basan Türk, Prof. Dr. Atok Karaali olmuştur. 1967 yılında bu kıtaya gitmiştir.
Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta.
İlgili 31 soru bulundu
Tükiye'den direkt uçuş bulunmayan Antarktika'ya ulaşım, Yeni Zelanda ve Şili üzerinden sağlanmakta. Uçuşlar ekim ve mart aylarında yapılırken kıta, varış noktası olarak 28 piste sahip. Türkiye'den başlayacak seyahatiniz 28-37 saat gibi uzun bir sürede gerçekleşecek.
oruç süresi 34 saniye. Dayanabilirsiniz.. ANTARTİKA.
3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Türkiye'nin beyaz kıtadaki geçici üssünü kurduk. 14 bin kilometre uzakta Horseshoe Adası'nda kurduğumuz Türk Bilimsel Araştırma Kampı bilim insanlarımıza 3 yıl boyunca yaz sezonunda ev sahipliği yapacak" yazmıştı.
Antarktika kıtası dünyanın en büyük beşinci kıtasıdır. Ekolojik denge açısından da bu kıta oldukça zengin bir kıtadır. Antarktika Antlaşması bu kıta 1959 yılında bağımsız bir bölge olarak belirlenmiştir. Buna göre bu bölge hiçbir ülkeye ait değil ve buraya her ülkeden temsilci gelebilir.
Güney Kutbu'nda bulunan kıtanın daimi bir nüfusu yoktur. Bilimsel bir üs olarak kullanılmaktadır. Yaz aylarında nüfus 4.000 kişiye çıksa da kış aylarında nüfus 1.000 kişi civarındadır. Antarktika'yı saymazsak dünyanın en küçük kıtası olduğu olan Avustralya, dünyanın altıncı büyük ülkesine ev sahipliği yapmaktadır.
Antarktika'da yüzlerce metre yüksekliğindeki katedral benzeri bir mağarada karides benzeri canlıların olduğu "gizli bir yaşam alanı" keşfedildi. Yeni Zelanda'dan bir bilim insanı ekibi, Antarktika'daki Ross Buz Rafı'nın merkeze yüzlerce kilometre uzaklıktaki bir bölgesinde buz tabakasının 500 metre altını inceledi.
Antarktika'nın Keşfi
Özellikle coğrafi keşifler sırasında birçok kaşifi cezbetmişti. James Cook'da dahil birçok denizci kıtayı araştırmış ama bulamamıştır. 17. Yüzyıldan itibaren keşif çalışmalarına başlandı.1820 yılında Rus İmparatorluğu donanması kıtayı keşfetti. Kıta karasına ilk defa 1821'de çıkıldı.
Serap Tilav'ın halen yaptığı çalışmalar var. Bu 3 bilim insanının isimleri Antarktika'ya verilmiş durumda. Karaali Kayalıkları, Ümran Tepesi ve Tilav Buzulu... Antarktika'da yapılacak özgün bilim, dünya literatürü için büyük kaynak.
Atok Karaali, Antarktika'ya ayak basan ve Türkiye'nin bu kıtaya olan ilgisini başlatan Türk bilim insanıdır. 1943 yılında doğmuştur. 1961'de Galatasaray Lisesi ve Robert Koleji'nde eğitim görmüştür. Üniversite eğitimini Standfort'ta Yüksek Elektronik Mühendisi olarak tamamlamıştır.
Türkiye'de 28 adet NATO füze ve radar üssü var... üslerin dışında gizli üslerin varlığı da biliniyor. yılından sonra yönünü İslam coğrafyalarına çevirdi. sivil katliamlara imza attı.
Belge de ABD'nin Türkiye'de 40 üs ve tesisinin olduğu belirtilmiştir. Bunların 26'sının üs olarak kullanıldığı ifade edilmiştir. Bu üslerden Adana-İncirlik Hava Üssü ve İzmir-Çiğli Hava Üssünün en önemlileri olduğu belirtilmiştir.
Dünya üzerinde bugüne kadar doğrudan ölçülen en düşük sıcaklık 1983 yılında Antarktika'nın doğusundaki Rusya'ya ait Vostok İstasyonu'nda -89,2°C olarak kaydedildi.
Ramazan-ı Şerif bu yıl yazın en uzun günlerine denk geldi... Oruçla geçen süre 17 saati buluyor... Umman'daki Vakan Köyündeki Müslümanlar hariç... Çünkü onlar, güneşin doğuşundan batışına kadar sadece 3,5 saat oruç tutuyorlar. İşte dünyanın en kısa oruç tutulan yeri..
Oruç süresi Türkiye'de 17 saat, İskandinavya'da ise 22 saati aştı. Ancak Ortadoğu'daki bir ülkede durum çok farklı. Umman'da Wekan köyünde, oruç süresi sadece 3 buçuk saat. Güneşin yeryüzü ile buluştuğu süre oldukça kısa.
Gündönümlerinde yerkürenin 23.5 derecelik açı ile eğik olması sebebi ile yaz mevsiminin yaşandığı Haziran ayında dairenin her noktasında en azından 24 saatlik gündüz, kış mevsiminin yaşandığı Aralık ayında ise en azından 24 saatlik gece yaşanır.
Antarktika'ya ulaşımYeni Zelanda ve Şili üzerinden sağlanmaktadır. Yeni Zelanda'dan uçak ile 10 saatte kıtaya ulaşılabilir. Ancak bu durum hava durumu ile doğrudan etkilidir. Eğer hava durumu müsait değilse uçağın kalkmasından en geç 3 saat sonra geri dönülür.
Kutuplarda her yıl 5 ay gündüz, 1 ay alacakaranlık, 5 ay gece, 1 ay alacakaranlık yaşanıyor. Kuzey ve Güney kutupları birbirine ters olduğu için 21 Temmuz'da Kuzey Kutbunda yaz ortası yaşanırken aynı gün Güney Kutbunda kış ortası. Güneyde ise yaz ortası 21 Aralık.
Antartika'da genelde iki buz pistle operasyon yapan McMurdo Havaalanı'nın misafirleri ise genellikle askeri nakliye uçakları. Kayak donanımlı askeri uçaklar operasyon yaptığı gibi buzdan pistlere tekerlekli uçaklar iniş kalkış yapabiliyor. ABD Antarktika Programı çerçevesinde yazları buraya uçuşlar gerçekleştiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri