Antarktika'nın yerlisi ya da kalıcı nüfusu yoktur. Bilim insanları araştırma yapmaya gelir ve giderler. Bazı bilim üsleri mevsimlik olarak, bazıları hem kış hem yaz döneminde çalışır. Kıta üzerinde sayıları 1000'i aşmayan araştırmacılar bilim üslerinde ya da gemilerde kalırlar.
Kıta etrafındaki adalarda çalışan, bilimsel çalışmalarda bulunan ve diğer işlerde çalışanlarla birlikte kıtanın nüfusu kışın 1.000, yazın ise yaklaşık 5.000 kadardır.
Antarktika kıtası dünyanın en büyük beşinci kıtasıdır. Ekolojik denge açısından da bu kıta oldukça zengin bir kıtadır. Antarktika Antlaşması bu kıta 1959 yılında bağımsız bir bölge olarak belirlenmiştir. Buna göre bu bölge hiçbir ülkeye ait değil ve buraya her ülkeden temsilci gelebilir.
Antarktika buz sahanlığındaki deliklerin yaklaşık 200 metre derinliğinde olduğu bildirilirken, deniz tabanında 77'den fazla türü içeren yaşam parçaları tespit edildi. Keşfedilen türlerin bir bölümünün daha önce tespit edildiği aktarılırken, büyük bir çoğunluğunun ilk kez tespit edildiği aktarıldı.
1959 yılında imzalanan ve ülkemizin 1995 yılında taraf olduğu Antarktika Antlaşması, Antarktika'yı barış ve bilime adanmış doğal koruma alanı olarak güvence altına almıştır. Antarktika bu özelliğiyle, insanlığın ortak yararına adanmış yegane toprak parçası ve deniz alanıdır. Antlaşmaya hâlihazırda 53 ülke taraftır.
İlgili 29 soru bulundu
oruç süresi 34 saniye. Dayanabilirsiniz.. ANTARTİKA.
Antarktika ve Mars'ta deprem meydana gelmesi mümkündür, ancak bu depremlerin oluşum nedenleri farklıdır. Antarktika'da deprem sayısı diğer bölgelere göre daha azdır çünkü bölgede aktif bir tektonik plaka yoktur.
En çok kar yağışı Antarktika Yarımadası'nda yaşandı. Bilim insanları, Antarktika'da son 200 yılda yağan kar miktarını inceledi. Araştırma, bu süre zarfında bölgeye yağan karda yüzde 10 oranında artış olduğunu gösterdi.
Antarktika daha soğuk; çünkü diğer tüm kıtalardan daha yüksek rakıma sahip. Her 100 metrede sıcaklık 1°C düşüyor. Ayrıca kutup rüzgarları nedeniyle soğuk hava kıta üzerinde sürekli dolaşıyor ve diğer bölgelere hareket etmiyor.
SOFYA - Bilimsel çalışmalar için Antarktika'ya ilk kez ayak basan Türk araştırmacılar Orhan Polat ve Yakup Çelik, buzul kıtadaki çalışmalarını tamamladı.
Antartika kıtası, üzeri yüzlerce metre buzla kaplı bir kara parçasıdır. Ross denizi kıyılarındaki dağlık alanda buzla kaplı olmayan kuru vadiler vardır. Bunun dışındaki bölgelerdeki buz örtüsü yaz kış kalkmaz. Tamamen toprak kısımlar vardır.
Antartika kıtası üzerinde yer alan yaklaşık 4 bin metre yüksekliğindeki Dome Fuji dağında sıcaklık -91 derece olarak kaydedildi. -91 derecede birkaç dakika içinde insanın gözlerini, burnunu hatta akciğerlerini bile donabilir.
Gündönümlerinde yerkürenin 23.5 derecelik açı ile eğik olması sebebi ile yaz mevsiminin yaşandığı Haziran ayında dairenin her noktasında en azından 24 saatlik gündüz, kış mevsiminin yaşandığı Aralık ayında ise en azından 24 saatlik gece yaşanır.
Dünya üzerinde bugüne kadar doğrudan ölçülen en düşük sıcaklık 1983 yılında Antarktika'nın doğusundaki Rusya'ya ait Vostok İstasyonu'nda -89,2°C olarak kaydedildi.
Denia altı kabloları sayesinde, şimdiye kadar uydu internetine mahkum olan Antarktika'ya ilk kez kablolu internet geliyor.
Kutup Çölleri
Grönland ve Antarktika dünyanın en soğuk, en kurak yerleridirler. Bu nedenle bunlar Kutup Çölleri olarak adlandırılırlar.
Antarktika'İn başkenti yoktur. Çünkü onun içinde en az 20-22 kişi yaşadığı için (İnsanlar başkenti kuruyor) ve oraya turistik insanlar gidiyor sadece. O yüzden orası penguen, kutup ayıları gibi hayvanlar ile dolu.
Kutup ayıları da öyle. Kuzey Kutup Bölgesi ve Güney Kutup Bölgesi bazı yönlerden birbirine benzese de, ikisi aslında çok farklı canlılara ev sahipliği yapıyor. Her iki kutup da çeşitli fok ve balina türleri barındırıyor. Fakat dünyanın en büyük ayısı olan kutup ayısı sadece Kuzey Kutbu'nda yaşıyor.
Deprem riskinin en az olduğu ülkeler hangileri? Dünyada deprem olmayan bölge yoktur.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Bu bağlamda 6 aylık gündüz süresi artık Kuzey Kutbunda görülürken Güney Kutbu da 6 aylık gece dönemine geçmiş olur.
'Ultra uzun mesafe uçuş yarışı'
Halihazırda dünyanın en uzun seferleri Singapur Havayolları tarafından Singapur-New York arasında yapılıyor. 15,344 kilometre süren en uzun ticari sefer, rüzgar hızı ve hava koşullarına bağlı olarak 18 saat 25 dakikaya kadar çıkıyor.
Singapur Hava Yolları, dünyanın en uzun direkt uçuşunu gerçekleştirdi. Şirket, ilk Singapur-New York seferini 17 saat 25 dakikada tamamladı. Singapur'daki Changi Havalimanı'ndan kalkan uçak ABD'deki Newark Havalimanı'na indi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri