Taze zencefilin çiğ olarak tüketilmesi için bir bardak su içerisine rendeleyerek kullanabilirsiniz. GÜNDE NE KADAR TAZE ZENCEFİL TÜKETİLMELİ? İçeriğinden dolayı zencefilin günlük tüketiminde dikkatli olunmalıdır.
Taze zencefili bir yemek kaşığı yardımıyla soyup yemeklerinize rendeleyerek kullanabilirsiniz.
Birçok faydası olduğu bilinen zencefilin kabuğunun atılmaması sağlınıza olan faydası açısından önerildi. Bu kabukta vitaminlerin doğrudan derinin altında bulunduğu için önerildi. İnsanların doğal besinlere yönelmesi sonrasında zencefilin önemi de artı. Kendisi de zencefilini kabuğunun faydaları da dikkat çekti.
Taze zencefil çiğ olarak tüketildiğinde keskin ve hatta acı bir tada sahiptir. Bu sebeple çiğ olarak bir bardak suyun içine dilimlenip, limon ile birlikte tüketilebilir. Bunun yanında rendelenerek bal ile birlikte de tüketimi son derece yaygındır.
Temel olarak kökleri tüketilir. Zencefilin esas olarak faydalı olan bileşeni gingerollardır. Zencefilin geleneksel/alternatif tıpta kullanımı çok eskiye dayanmaktadır. Hintlilerin ve Çinlilerin 5000 yıldan fazladır zencefil kökü kullandıklarına inanılıyor.
İlgili 32 soru bulundu
Zencefili şu formlarda tüketmeniz mümkündür:
Özellikle dilimleyip suda kaynatarak zencefil çayı yapabilirsiniz. Sütlü tatlılara lezzet katması için değerlendirebilirsiniz. Tavuk, balık ve et yemeklerine pişme sırasında ilave edebilirsiniz.
Dilediğiniz tüm yemeklere, çorbalara, salatalara ve soslara ilave edebilirsiniz. Tek veya karışık bitki çaylarının içine ekleyebilirsiniz. Ekmek veya tatlı hamur işi tariflerinizde değerlendirebilirsiniz. Bal veya farklı malzemelerle karıştırarak, dahilen veya haricen kullanabileceğiniz macunlar elde edebilirsiniz.
Zencefil En Sağlıklı Nasıl Tüketilir? Zencefilin en sağlıklı tüketimi çok uzun süre ısıl işlem görmemesi halinde gerçekleşebilir. Taze zencefili 3-5 dakika sıcak suda demleyip çayını içebilirsiniz. İçme suyunuzun içinde taze zencefil dilimleri bekletip içebilirsiniz.
Güneşte kuruyana kadar bekletiliyor. En kaliteli ürünü elde etmek için kurutulmadan önce kabuğu soyuluyor. Kabuğu soyulmadan kurutulanlar ise ikinci kalite sayılıyor.
Zencefil çayı yan etkileri, şişkinlik, mide ağrısı, gaz ve bulantı şeklinde ortaya çıkabilir. İshal ve karın ağrısı diğer yan etkileri arasında sayılabilir. Bunların yanında zencefil çayının kan basıncını düşürme gibi bir etkisi olduğundan ilaçlarla birlikte tüketirken dikkat etmek gerekir.
Kullanımının pratikliği ve tüketim ömrünün daha uzun olması sebebiyle toz zencefil, bitkinin taze haline göre daha sık tercih ediliyor. Üstelik zencefil tozu kurutma ve öğütülme işlemlerinden geçtiği için bitkinin kök halindeyken sahip olduğu acı ve ferah baskın tadı daha yumuşak ve tatlımsı bir aromaya dönüştürüyor.
Doğal bir antioksidan kaynağı olan zencefil ve limon karışımı pek çok hastalığın tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle zencefilli limon çayı soğuk kış günlerinde vücut ısısını arttırmakta ve vücuttaki toksinlerden kurtulmamızı sağlamaktadır.
Zencefil limon çayı balgam söktürmeye yardımcı olur. Hazımsızlık gibi mide sorunlarına iyi gelir ve sindirimi kolaylaştırır. Limon mide bulantısını gidermeye yardımcı olur. Zencefil limon çayı mideyi yatıştırarak bulantıyı azaltmayı sağlar.
Bunun için soyulmuş taze zencefili peçeteye sarın ve buzluğa atın. 6 ay boyunca muhafaza edebilirsiniz. Taze zencefili plastik poşet veya naylona sarmayın. Aksi takdirde zencefil kısa süre içinde bozulacaktır.
Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Zencefil soymanın en iyi yolu, bir kaşığın kenarını kullanarak deriyi etten sıyırmaktır. Bir kaşık kullanmak, zencefil kökünün köşelerine ve kızılcıklarına girmenize yardımcı olur, ayrıca bir kaşığın kenarıyla kendinizi kesemezsiniz. Kaşık yerine tereyağı bıçağının arka kenarını da kullanabilirsiniz.
Zencefil bal limon karışımı; şişkinlik ve kabızlık problemine iyi gelmekte olup, sindirimi dengeler. Hem balın hem de zencefilin mide sorunları hakkında oldukça önemli yararları vardır. Zencefil bal limon karışımı yapılmasıyla insan vücudun harika etkiler sağlamaktadır.
Zencefil bal, özellikle solunum yolu rahatsızlıkları, mide rahatsızlıkları ve bağışıklık sorunlarında tedaviye yardımcı olarak doktor onayı ile kullanılabilir. Solunum yollarının zararlı mikroorganizmalardan temizlenmesi konusunda çok etkilidir.
Taze zencefil kökleri yıkanır ve ovalanır. Ardından soyulur ve ince bir şekilde dilimlenir. Dilimlenen taze zencefil kökleri ve çubuk tarçın bir demliğe alınır. Üzerine sıcak su ilave edilir.
Enfeksiyonlara karşı zencefil
Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı tepkileri hızlandırmaya yardımcı olur. Zencefilin mantar enfeksiyonlarına karşı en etkili bitki olduğunu kanıtlanmıştır. Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarına, hatta gıda zehirlenmelerine karşı da etkilidir.
Zencefil genel olarak içeceklerde, salatalarda ve çeşitli yemeklerde kullanılıyor. Toz zencefil baharat olarak yemeklerin içerisine, salatalara ve çeşitli içeceklerin içine katarak tüketilebiliyor. Ayrıca kurabiyelerin ve çeşitli atıştırmalıkların içerisine de konulabiliyor.
Unutmamanız gereken önemli bir ayrıntı var o da kullanmadan önce karışımı mutlaka karıştırın! Toz zencefilli bal karışımı için; yaklaşık 1 su bardağı bala, 3 tatlı kaşığı toz zencefil ve yarım limonun suyunu ekleyerek bir karışım hazırlayabilirsiniz. Bu karışımdan günde maksimum iki yemek kaşığı kadar tüketebilirsiniz.
Zencefil yağ yakıcı özelliğe sahiptir. Baharat olarak mutfaklarda, kök yumruları ise ilaç sektöründe kullanılan zencefil, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca kan şekerini dengeleme özelliği ile tokluk hissi yaratır ve zayıflamaya katkı sağlar.
Trombositlerin yapışkanlığını azaltır ve arterlerdeki plak oluşumunun temizlenmesini sağlar. Zencefil antioksidan kaynağı bir bitkidir. Bu bakımdan en etkili damar açıcı bitki çeşitleri arasında yer alır.
Günde 1 bardak sütün içine 1 tatlı kaşığı bal ve 1 çay kaşığı toz zencefille yaptığınız karışımı için.. Bu karışım öksürük üzerinde doğal tedavi edici bir etki sağlıyor ve bağışıklık sistemini uyarıyor. Nezle, grip, orta kulak ve bademcik iltihabı, bronşiolit, akut sinüzit...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri