Antarktika buz sahanlığındaki deliklerin yaklaşık 200 metre derinliğinde olduğu bildirilirken, deniz tabanında 77'den fazla türü içeren yaşam parçaları tespit edildi. Keşfedilen türlerin bir bölümünün daha önce tespit edildiği aktarılırken, büyük bir çoğunluğunun ilk kez tespit edildiği aktarıldı.
Bilim insanları, Antarktika'nın en büyük buzullarından biri olan Larsen Buz Rafı'nın altına gizlenmiş bir yeraltı habitatını buldular. Uydu fotoğrafları, buz rafının karayla buluştuğu bölgeye yakın sıra dışı bir oluk gösterdi. Araştırmacılar, bu tuhaf varlığı bir yeraltı nehri olarak tanımladılar.
Antarktika'da yüzlerce metre yüksekliğindeki katedral benzeri bir mağarada karides benzeri canlıların olduğu "gizli bir yaşam alanı" keşfedildi. Yeni Zelanda'dan bir bilim insanı ekibi, Antarktika'daki Ross Buz Rafı'nın merkeze yüzlerce kilometre uzaklıktaki bir bölgesinde buz tabakasının 500 metre altını inceledi.
Gezegendeki en soğuk ve en acımasız ortam olmasına rağmen, çok sayıda insan Antarktika'da yaşıyor. İklim değişikliğinin artan tehlikeleri, her yıl daha çok sayıda bilim insanının bu kıtaya giderek, önemli araştırma çalışmalarına katılmasına yol açıyor.
Antarktika'nın yerlisi ya da kalıcı nüfusu yoktur. Bilim insanları araştırma yapmaya gelir ve giderler. Bazı bilim üsleri mevsimlik olarak, bazıları hem kış hem yaz döneminde çalışır. Kıta üzerinde sayıları 1000'i aşmayan araştırmacılar bilim üslerinde ya da gemilerde kalırlar.
İlgili 42 soru bulundu
Gündönümlerinde yerkürenin 23.5 derecelik açı ile eğik olması sebebi ile yaz mevsiminin yaşandığı Haziran ayında dairenin her noktasında en azından 24 saatlik gündüz, kış mevsiminin yaşandığı Aralık ayında ise en azından 24 saatlik gece yaşanır.
Antarktika kıtası dünyanın en büyük beşinci kıtasıdır. Ekolojik denge açısından da bu kıta oldukça zengin bir kıtadır. Antarktika Antlaşması bu kıta 1959 yılında bağımsız bir bölge olarak belirlenmiştir. Buna göre bu bölge hiçbir ülkeye ait değil ve buraya her ülkeden temsilci gelebilir.
Denia altı kabloları sayesinde, şimdiye kadar uydu internetine mahkum olan Antarktika'ya ilk kez kablolu internet geliyor.
Antarktika'nın en kuzeyindeki King George Adası'nda çok sayıda bilim üssünün yanı sıra hem Katolik hem Ortodokslar için inşa edilen iki kilise bulunuyor. Horseshoe Adası'ndaki kalıcı bilim üssü bünyesinde Antarktika'ya ilk camiyi yapmak da Türkiye'ye yakışır.
Bunun sebebi Antarktika'da görülen Katabatik rüzgarı. Atmosferdeki soğuk hava 10000 metrelik dikey bir alçalmayla rüzgarlara sebep oluyor.
oruç süresi 34 saniye. Dayanabilirsiniz.. ANTARTİKA.
Antarktika'da ağaç ya da çalı benzeri bitkiler yoktur. Kıtada toplam 2 tane çiçekli bitki türü yaşar.
Antarktika ve Mars'ta deprem meydana gelmesi mümkündür, ancak bu depremlerin oluşum nedenleri farklıdır. Antarktika'da deprem sayısı diğer bölgelere göre daha azdır çünkü bölgede aktif bir tektonik plaka yoktur.
İklim. Antarktika Dünya'nın en soğuk kıtasıdır. Dünya üzerinde ölçülen en soğuk doğal sıcaklık −93,2 °C (−128.6 °F) olarak 21 Temmuz 1983 tarihinde Rusya'nın (eski Sovyetler Birliği'nin) Antarktika'daki Vostok İstasyonunda ölçülmüştür.
Antarktika'nın yerli halkı bulunmamaktadır. Kıtada yalnızca yıl boyu çalışan araştırma istasyonları, yalnızca yazları çalışan araştırma istasyonları ve eski balina avlama yerleşimleri bulunmaktadır. Kıtadaki en büyük yerleşim McMurdo Üssü'nün nüfusu; yazları 1.200 civarındadır.
Antartika kıtası, üzeri yüzlerce metre buzla kaplı bir kara parçasıdır. Ross denizi kıyılarındaki dağlık alanda buzla kaplı olmayan kuru vadiler vardır. Bunun dışındaki bölgelerdeki buz örtüsü yaz kış kalkmaz. Tamamen toprak kısımlar vardır.
Antarktika daha soğuk; çünkü diğer tüm kıtalardan daha yüksek rakıma sahip. Her 100 metrede sıcaklık 1°C düşüyor. Ayrıca kutup rüzgarları nedeniyle soğuk hava kıta üzerinde sürekli dolaşıyor ve diğer bölgelere hareket etmiyor.
SOFYA - Bilimsel çalışmalar için Antarktika'ya ilk kez ayak basan Türk araştırmacılar Orhan Polat ve Yakup Çelik, buzul kıtadaki çalışmalarını tamamladı.
1959 yılında imzalanan ve ülkemizin 1995 yılında taraf olduğu Antarktika Antlaşması, Antarktika'yı barış ve bilime adanmış doğal koruma alanı olarak güvence altına almıştır. Antarktika bu özelliğiyle, insanlığın ortak yararına adanmış yegane toprak parçası ve deniz alanıdır. Antlaşmaya hâlihazırda 53 ülke taraftır.
Antarktika'da zengin demir ve kömür yatakları bulunuyor. Petrol ve doğal gaz rezervlerine de ev sahipliği yaptığı düşünülüyor.
Bu bağlamda 6 aylık gündüz süresi artık Kuzey Kutbunda görülürken Güney Kutbu da 6 aylık gece dönemine geçmiş olur.
Peki şimdi rekor kimin elinde ? Bu uçuşun iptal edilmesi ile birlikte, artık dünyanın en uzun direkt uçak yolculuğu Dubai – Houstan, Dubai – Los Angelas ve Johannesburg – Atlanta arasında 16 saat 20 dakika gibi bir süre ile, bu uçuşlar artık dünyanın en uzun uçak seferleri olarak kayıtlara geçilecektir.
Singapur Hava Yolları, dünyanın en uzun direkt uçuşunu gerçekleştirdi. Şirket, ilk Singapur-New York seferini 17 saat 25 dakikada tamamladı. Singapur'daki Changi Havalimanı'ndan kalkan uçak ABD'deki Newark Havalimanı'na indi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri