Normal kahve gibi kafeinsizleştirilmiş kahve de bazı vitamin ve mineralleri önemli oranlarda vücuda kazandırır. Kasların düzgün çalışmasında görev alan potasyum minerali için iyi bir kaynak olan kafeinsiz kahve, aynı zamanda kortizol seviyelerini ve bilişsel fonksiyonları iyileştiren magnezyum minerali de içerir.
Uzman ellerde üretilen kafeinsiz kahvenin sağlığa zararı bulunmuyor. Tabii, yine tüketim miktarının kontrollü olması gerektiğini hatırlatmakta fayda var.
Kafeinsiz kahve önerilmeli mi? Ayrıca B3 vitamini ve sakinleştirici etkisiyle dikkat çeken trigonellini bileşenini de barındıran bu içecek, normal kahvenin sunduğu pek çok sağlık faydasını sağlayabilir (6). Sonuç olarak kafeinsiz kahvenin en az normal kahve kadar faydalı bir içecek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Kafeinden arındırma işlemi kahve çekirdekleri kavrulmadan önce, daha yeşilken yapılıyor. Farklı yöntemleri olsa da en yaygın olanı yeşil kahve çekirdeklerini metilen klorür veya etil asetat gibi çözücü sıvılar içinde bekletmektir. Metilen klorür boya çözücü olarak da kullanılan bir bileşiktir.
Tam bu noktada “Kafeinsiz kahve uyku kaçırır mı?” sorusuna da kısa bir yanıt verelim: Hayır, kafeinsiz kahvenin uyku düzeninize hiçbir etkisi yok.
İlgili 38 soru bulundu
Kafeinsiz kahve, tat veya aroma zevkinden ödün vermeden kafeini atlamak zorunda olan veya tercih edenlere yönelik kahvedir. Kafeinsiz, her yönden “normal” bir kahveye eşittir.
Kahve direkt olarak yağ yakımı sağlamıyor.
Sadece yağ yakıcı egzersizler yapmadan önce kahve içerseniz, yağ yakımınızı olduğundan daha hızlı bir seviyeye getiriyor. Bu etkilerden yararlanmak için kafein oranı yüksek ve kalorisiz kahveler tüketmek gerekiyor.
İşte tok tutarak zayıflamaya yardımcı olan menengiç kahvesi ile zayıflamak oldukça mümkün… Menegiç kahvesi içerisinde bol miktarda protein barındırır. Bu yüzden hızlıca kilo vermenizi sağlar. İçerdiği fosfor sayesinde metabolizmanın daha hızlı çalışmasını ve yağ yakılmasını sağlar.
Öte yandan, ortalama bir fincan normal kahve, kahve türüne, hazırlama yöntemine ve fincan boyutuna bağlı olarak yaklaşık 70-140 mg kafein içerir. Bu nedenle, kafeinsiz kafein tamamen kafeinsiz olmasa bile, kafein miktarı genellikle çok düşüktür.
"Filtrelenmemiş (Türk kahvesi, Espresso, French press vb.) kahveler kolesterolü artıracak kimyasallar içermekte. Kullanacağımız filtre ise erken ölüm ve kalp krizi riskini azaltıyor" şklinde ekleme yapan profesör, filtre kahvenin sağlık için daha faydalı olacağını belirtti.
Nescafe Gold, en masum ve en faydalı olan kahve türlerindendir. Bu kahveyi günün belirli saatlerinde içebilirsiniz. 1 tatlı kaşığı Nescafe Gold, 3 kalori içermektedir. Gün içinde 2 fincan içtiğinizi düşünürseniz alacağınız kalori size zarar vermeyecektir.
Kansızlık sorunu bulunan kişilerde aşırı kahve tüketimi besinlerdeki demirin emilimini azalttığından kansızlığı şiddetlendirebilir.
Decaf kahve yani kafeinsiz kahve sütsüz ya da tatlandırıcısız şekilde tüketiliyorsa 0 kaloridir.
Vücudumuzun bizi uyandırması için geliştirdiği mekanizmada günün belli saatlerinde kortizol hormunun seviyesi artar. Kortizol ( stres hormunu ) üretiminin en üst seviyeye çıktığı zamanlarda, kahvaltıdan sonra ve ( 08.00-09.00, (12.00-13.00) ve (17.30-18.30) dışındaki saatlerde kahve tüketilmelidir.
Sonuç olarak kafeinsiz kahvenin en az normal kahve kadar faydalı bir içecek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Buna ek olarak yapılan bir çalışmada; kafeinden arındırılmış kahvenin mide ekşimesi, reflü ve benzeri şikayetleri azalttığı, normal kahveye kıyasla midede daha az asit yarattığı görülmüştür (7).
“Ben almayayım, çarpıntı yapıyor.” Çoğu kahve ikramı bu gerekçeyle kabul edilmiyorsa da bilim tersini söylüyor: Kahve çarpıntı yapmaz. Hatta kahve tüketimi düşük aritmi riskiyle bile ilişkilendiriliyor.
Doğru miktarda tüketilen şekersiz çay ve kahve, içeriğinde bulunan flavonoid adlı antioksidan sayesinde kalp ve damar yapısını olumlu etkiler. Ancak kafein içeriği nedeniyle kalp hızında artış ve kan basıncında yükselmeye yol açtığı için aşırı çay ve kahve tüketiminin hipertansiyon riskini artırdığı söylenebilir.
Yapılan araştırmalar, standart bir fincan Türk kahvesi (40 ml) içinde ortalama 165 mg kafein olduğunu gösterir. Günlük olarak vücuda alınması gereken kafein oranının 300 mg olarak kabul edildiği literatüre göre; günde 2 fincan Türk kahvesi tüketmek, günlük ihtiyacın fazlasını sağlar (1).
Kafeinsiz İçeceğinizi tam istediğiniz lezzette, üstelik kafeinsiz olarak hazırlayabiliriz. (Extra Shots) Daha Fazla Kahve Daha yoğun bir kahve tadı için içeceğinize istediğiniz miktarda kahve ekleyebiliriz.
Açlığı bastırma konusunda bir hayli etkili olan kahveyi içmeyi bırakırsan,iştahının açılması ve daha fazla kalori alman da ihtimaller arasında. Aynı zamanda kafein metabolizmanı hızlandırıcı etkiye sahip olduğundan, kahve içmeyi bırakınca metabolizman da yavaşlayabilir.
KAFEİNSİZ KAHVE ZARARLI
Kafeinsiz kahve içen kişilerin kalp yetmezliği riskinin daha yüksek olduğu belirtildi. Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kardiyoloji profesörü olan ve çalışmanın kıdemli yazarı olan Dr.David Kao'ya göre, kafeinin kalp sağlığına yararlı olduğu net olarak ortaya çıktı.
Decaf – Kafeinsiz Kahve Nedir? Decaf olarak adlandırılan kafeinsiz kahveler, tat ve görünümün bakımından normal kahvelerle hemen hemen aynıdır ama çok az kafein içerirler. Kafeinsiz kahve içmenin insan sağlığı açısından bilinen bir zararı yok.
Kafeinin Zararları
Bugüne kadar tespit edilmiş zararlardan bazıları şöyledir: Psikolojik hastalıkları tetikleyip; sinirlilik, depresyon, uykusuzluk gibi sorunları doğurabilir. İdrar miktarını ve sıklığını arttırır, vücuttan gerekenden fazla mineral ve vitamin atılmasına sebep olabilir. Migreni tetikleyebilir.
Araştırmalar; kahvenin, çaydan daha fazla kafein içerdiğini ancak çayın, enerjide kahveden daha uzun süreli bir destek sağladığını gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri