İlk 7 yıllık bakım sonrası yıllık masrafı düşük olan ve elde edilen ürünün depolama süresinin de uzun yıllara yayılması bölgemizde özellikle Bucak yöresinde antepfıstığı üretiminin gelişmesine sebep olmuştur.
Burdur ilimiz Bucak ilçesine bağlı Gündoğdu köyünde 25 yıldır üretilen antepfıstığının 2018 yılı hasadı başladı.
En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir. Türkiye'de en fazla Antep fıstığı üretim alanı yıllardır Gaziantep'te iken 2014 yılında Şanlıurfa en fazla üretim alanına sahip olmuştur.
Antep fıstığı, dünyanın pek çok bölgesinde, uygun yetiştirme koşulları sağlandığında yetiştirilebilen bir üründür. Ana vatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı, ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerimizde yetişir.
Fıstık, literatürdeki adıyla (pistachio) sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı. TÜİK verilerinde görüldüğü üzere, en fazla Antep fıstığı üretimi Şanlıurfa'da yapılmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Antep fıstığı alanı; Türkiye'de 2019/20 üretim döneminde 3,66 milyon dekar alanda Antep fıstığı üretimi gerçekleşmiştir. Antep fıstığı üretim alanında %38,5'lik paya sahip olan Şanlıurfa, 1,41 milyon da alan ile en fazla üretim alanına sahip il konumundadır.
Antep fıstık ağacı sıcağı seven bir bitki olup hem Akdeniz hem de çöl ikliminde yetiştirilebilir. Yaz sıcaklığının 35 - 40 derece aralığında olduğu bölgelerde yüksek verim elde etmek mümkündür. Son derece dayanıklı bir ağaç olan Antep fıstık ağacı, ilkbahar ve kış donlarından fazla etkilenmez.
"Şanlıurfa'nın 'keten köyneği' fıstığına kimse Antep fıstığı diyemez, Şanlıurfa'nın 'keten köyneği' dünyanın hiçbir yerinde yok, sadece Şanlıurfa'da üretilen bir fıstıktır.
Türkiye'nin dört bir yanına yayılan Antep yetiştiriciliği Denizli'nin Güney ilçesindeki üretimiyle dikkat çekiyor.
Antep fıstığının doğal yayılma alanı olan Güney-Doğu Anadolu'da, yazlar çok sıcak olmakla beraber, kışlar da oldukça soğuk geçer. Bölgede yazın sıcaklığın gölgede 40°C'ye, kışın da -14°C ve -16 °C derecelere düşmesi doğaldır.
Şanlıurfa 1,5 milyon da alan ile en fazla üretim alanına sahip ildir. 2021 yılında 119 bin ton Antep fıstığı üretimi gerçekleşmiştir. Şanlıurfa 39 bin ton ton ile ilk sırada yer almaktadır.
Dünya üzerindeki üretim alanları Batı Asya, Akdeniz Bölgesi ve Yakındoğu şeklinde sıralanan Antep fıstığı, ülkemizde daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştiriliyor. Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara ise Antep fıstığı yetiştiriciliğinde öne çıkan diğer bölgeler arasında geliyor.
Burdur ilinde en çok tahıl üretilir. Ayrıca Burdur merkez ilçesinde ve Ağlasun'da gül yetişir. Türkiye'nin gülyağı üretimin % 85'i Isparta ve % 15'i Burdur'dan elde edilir. Meyvecilik, üzüm bağları, bostan ve sebzecilik oldukça ileridir.
Ülkemizde Antep fıstığı adıyla bilinen fıstığın ağacı aslında Amasya'dan Çorum'a Yozgat'tan Karaman'a, Isparta'ya kadar İç Anadolu'nun birçok ilinde ve neredeyse tüm Akdeniz ve Ege bölgesinde yetişmektedir.
Burdur, Akdeniz Bölgesinde yer almasına rağmen kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak bir iklime sahiptir. Deniz seviyesinden ortalama 1000 m olan rakımı ile Burdur, Akdeniz iklimi arasında bir geçiş iklimi özelliğine sahiptir.
Konya'nın Toroslar üzerine kurulu Hadim ilçesinin Akdeniz iklimine yakın hava şartlarının yaşandığı Yağcı Mahallesi'nde yetiştirilen Antep fıstığı, kalitesi ve verimiyle Gaziantep'ten alıcı buldu.
Beypazarı'nda bolca bulunan çitlenbik ağaçlarının aşılanmasıyla Antepfıstığı üretimi Ankara'da da başladı.
Aydın'ın Yenipazar ilçesi Hacıköseler köyünde yetiştirilen Antep fıstığı, Gaziantepli tüccarlara satılıyor. Yenipazar Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Coşkun Düzdaban, incir ve zeytin üreticiliğinin yaygın olduğu ilçede, Hacıköseler köyünün Antep fıstığı üretimi ile farklılık gösterdiğini ifade etti.
Akdeniz ikliminin özelliklerini barındıran Gaziantep' de maki elemanı olan Antep fıstığı pistacia vera adeta bir fıstık denizini andırır. Dünyanın en kaliteli fıstıkları burada yetiştirilir.
Mersin Silifke'de çiftçiler tarafından alternatif ürün olarak değerlendirilen Antep fıstığı hasadına başlandı. İlçede hasat için tören düzenlendi. Kaymakam Şevket Cinbir, üreticilere bereketli bir yıl dileyerek, "Türkiye'nin en güzel yörelerinden birindeyiz.
Fıstığın daha yağsız olması insan vücudu için oldukça önem arz etmektedir. Ayrıca Siirt fıstığının içerisinde bulunan kalsiyum, demir, fosfat ve potasyum oranları Antep fıstığına oranla daha fazladır. Bu nedenle Siirt fıstığı insan sağlığı için daha çok tercih edilmektedir.
Balıkesir'in Edremit ilçesinin bazı kırsal mahalleleri ile Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesi ve köylerinde aşı yapılan sakız ağaçlarından (çitlembik) Antep fıstığı üretiliyor.
Tüplü Fidan Dikimiyle
Bu aşılı bitkiler, aşılanan çeşide bağlı olarak 4-5 yılda verime yatabilmektedir. Böylece en az 3 yıl daha erken verim alınabilmek- tedir.
Yanardağın eteklerindeki Bronte kasabasında belki de dünyanın en leziz fıstığı yetişiyor. Yanardağın eteklerindeki verimli topraklarda yetişen fıstık Sicilya'nın "yeşil altını" olarak nitelendiriliyor. İki yılda bir hasadı var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri