Ateş birkaç saatte kaybolabilir ya da üç gün kadar da sürebilir. Büyüklerde ise ateş fazla yükselmez. İlk günden sonra burun akıntısı genellikle koyulaşır.
Antibiyotikler ateş düşürmez. Her antibiyotik her hastalıkta kullanılmaz. Antibiyotiklerin etkisi en erken 72 saatte ortaya çıkabilir, hatta kemik enfeksiyonları gibi uzun süre antibiyotik tedavisi gerektiren hastalıklarda bu süre aylar olarak ifade edilir. Antibiyotikler virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez.
Ateş yüksekliği yalnızca bakteriyel enfeksiyonlarda görülmez. Virüs, parazit ve mantarlara bağlı enfeksiyon hastalıkları sırasında da yüksek ateş oluşabilir ve antibiyotiklerin bunlara etkisi yoktur.
Antibiyotik ne zaman etki eder sorusunun cevabı kullandıktan sonraki birkaç saattir. Belirtilerin kaybolması ise genellikle iki ila üç gün sonra başlar. Birkaç günlük tedaviden sonra rahatlama sağlansa da enfeksiyonu tamamen ortadan kaldırmak için antibiyotik rejiminin tamamını bitirmek gerekir.
Ampirik antibiyotik tedavisine rağmen ateş yüksekliğinin devam ettiği pnömonili olgularda, en sık ateş nedeni uygunsuz antibiyotik seçimi veya ampiyem gibi postinfeksiyöz komplikasyonlardır. Ancak bu hastalarda, neoplaziler, kollajen doku hastalıkları gibi başka olası nedenler de eşzamanlı bulunabilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
NE KADAR KULLANILIR? Antibiyotikler mutlaka doktorunuzun önerdiği dozda ve önerdiği gün kadar kullanılmalıdır. Kullanmaya başladıktan yaklaşık üç gün sonra antibiyotikler etkili olmaya başlar ve ateş düşer.
Viral enfeksiyonlar sırasında 38,3-40 santigrad derece arasında görülen ateş genellikle 2-3 gün kadar sürmektedir. Ancak bazı enfeksiyonlarda (soğuk algınlığı v.b.) bu değerlerden hafifçe daha yüksek ateş görülebilir ve süre biraz daha uzayabilir.
Oysa ki çocuklarda ateşin en sık sebeplerinden biri virüslerdir ve antibiyotik kullanımına gerek yoktur.
İltihaplanmayı önlemek içinantibiyotik(Augmentin 1000 mg) kullanmak gerekir. Antibiyotik 2. günden sonra etkisini gösterecektir. İltihap kuruduktan sonra mutlaka dişçiye gidilmelidir. Bir diğeri ise gömülü 20 yaş dişlerinin Kist ve Tümör oluşumuna sebebiyet vermesidir.
Doktorunuz önerdiği sürece ağrı kesici ve antibiyotiğin birlikte kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Hamilelikte hekiminizin önerisiyle penisilin (Augmentin) ve sefalosporin türevi antibiyotikler, ağrı kesici olarak parasetamol (Parol) güvenle kullanılabilir.
Bu tür hafif yüksek ateşler, bireyin hastalığına neden olan mikropların sayısını azaltmada yardımcı olabilir. Her şekilde yetişkinlerde 3 günden daha uzun süren yüksek ateş tıbbi tedavi süreci gerektiren bir duruma işaret edebilir.
Prof. Dr. Oğuz Karabay, kolayca tedavi edilebilen hastalıkların antibiyotikler nedeniyle direnç kazanarak tedavi edilemez duruma geldiğini belirtti,''Ateşliyken kullanılan antibiyotikler, ilacın yan etkilerini tetikliyor'' dedi.
Ne zaman antibiyotik kullanılmalı? Üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımının yeri yok. Antibiyotikler bakterilere karşı etkili ilaçlardır. Ancak üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğunluğu viral olduğu için antibiyotik almak gereksizdir.
Geniş etkili antibiyotikler mecbur kalınmadıkça alınmamalıdır. Direnç gelişmemesi için antibiyotiği alma saatleri her gün aynı olmalıdır. Karaciğer ve böbrek yoluyla vücuttan atılabilen antibiyotikler, bazen bu organlarda tahribata neden olabilmektedir.
*Antibiyotiğin verilme saatine dikkat edilmelidir. Doktor tarafından önerilen kullanma saatleri aksatılmamalıdır. İlacın belirlenen saatten en çok 1 saat önce veya 1 saat sonra verilmesi tedaviyi çok etkilemez.
Bu süreler belirlenirken insanların inançları ve ibadet şekilleri dikkate alınmaz, çünkü mikropların herhangi bir dini veya inancı yoktur. Eğer ilaçlar 12 saatlik eşit aralıklarla alınması gerekliyse 11-13, hatta biraz daha zorlayarak 10-14 saat aralıklarla alınabilir.
Antibiyotikler ateş düşürücü değildir.
AUGMENTIN, aşağıdaki durumlarda AUGMENTIN'e duyarlı bakterilerin neden olduğu bakteriyel enfeksiyonların kısa süreli tedavisinde endikedir: Tekrarlayan bademcik iltihabı, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları Kronik bronşitin akut alevlenmeleri, akciğer iltihabı gibi alt solunum yolu ...
AUGMENTİN, geniş spektrumlu (bakteri ve mikropların birçok çeşidine karşı etkili) bir antibakteriyel ilaçtır ve enfeksiyonlara neden olan bakterileri öldürerek etkisini gösterir. Amoksisilin ve klavulanik asit adı verilen iki farklı etkin madde içermektedir.
Virüs kaynaklı nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara antibiyotik içeren ilaçların hiçbir etkisi yoktur. Sanıldığının aksine ateş düşürücü etkiye sahip değildir. Antibiyotik kullanıldığında ateşin düşme sebebi, bakteriyel kaynaklı enfeksiyon hastalığını tedavi edici etkisinden dolayıdır.
Çocuğun havale geçirmesine dahi sebep olabilir. Üzerini örtmek yerine odanın ısısını düşürmelisiniz. 38 -38,5 derece ateş normal olarak kabul edilmekte. Çocuğun ateşi 39 dereceyi buluyorsa, ateşe öksürük, kusma ve ishal de ekleniyorsa, hemen doktora başvurmalısınız.
Tekrarlayan Ateş (PFAPA Sendromu) Nedir? Tekrarlayan ateş sendromlarının hepsinin özünde ateşe neden olan mikrobik bir durum olmaksızın vücut, sanki bir mikropla karşılaşmış gibi tepki verir. Bu nedenle sıklıkla boğaz veya barsak enfeksiyonu gibi tanılar alarak yoğun antibiyotik ve ateş düşürücü ilaç kullanırlar.
3 Günden Uzun Süren Dirençli Ateşi Önemseyin
Gripten zatürreye, bademcik iltihabından menenjite kadar pek çok enfeksiyon ateşi yükseltebiliyor. Uzmanlara göre; ateş 3 günü aşıyorsa ya da ateşle birlikte kusma, ishal gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurulmalı.
Virüs kökenli boğaz enfeksiyonu genellikle 5 ila 7 gün içinde geçer.
Titreme, yüksek ateş, baş ve kas ağrıları görülebilir. Baş ağrısı, göz hareketlerine bağlı olarak artar. 38.5 derecenin üzerinde seyreden ateş genellikle üç gün sürer, sekiz güne kadar uzadığı da görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri