Enginar karaciğerin dostu olan bir sebzedir. Karaciğer fonksiyonlarının en iyi şekilde çalışmasına yardım etme görevi vardır. Kan testi sonucunda bilirubin değeri yüksek çıkmışsa, enginarı tüketmek için geç kalmayınız. Enginar karaciğeri temizler ve kandaki bilirubini düşürür.
Kan tahlillerinde sık karşılaşılan değerlerden biri olan bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin vücut tarafından parçalanması ile ortaya çıkan bir maddedir. Kırmızı kan hücreleri, 120 günlük sürenin sonuna geldiğinde yıkılır.
Bilirubin karaciğerde üretilir, safra kesesinde depolanır ve duodenumdaki Vater papillasına açılan safra kanalı aracılığıyla bağırsaklara akıtılır. Safradaki konjuge bilirubin bağırsaktaki bakterilerin etkisiyle “stercobilinogen”e dönüşür. Sterkobilinojenin büyük bölümü dışkıyla atılır.
Kafeinin karaciğere zarar verdiğine ait bilimsel veri yok. Hatta antioksidan ve antiinflamtuar etkileriyle AST, ALT, GGT, bilirubin düzeylerini düşürerek karaciğer hastalıklarına karşı koruyucu etkisi var. Sindirim sisteminin diğer organlarında ise olumsuz etkileri bilinmekte.
Karaciğerde çeşitli biyokimyasal işlemlere tabii tutularak çözünebilen forma dönüştürülür ve safra içine atılır. Safra kesesi yoluyla bağırsak sistemine aktarılan bilirubin, burada bulunan mikroorganizmalarca yıkılarak dışkıya rengini veren sterkobilin molekülüne dönüşür ve vücuttan atılır.
İlgili 32 soru bulundu
Suyu bolca içerek vücudunuzu arındırabilirsiniz. Sarılığı ve karaciğer hastalıklarını bir an önce iyileştirmek, bilirubin değerini düşürmek için gün içinde su içmeyi ihmal etmeyiniz. Doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli kullanarak ve su içerek bilirubin değerini ideal düzeye indirebilirsiniz.
Kan değişimi sadece bilirubin düzeyinde azaltmayı sağlamaz, birçok hematolojik yapıyı da değiştirmekte ve etkilemektedir.
Kafein, oksijen eksikliği, penisilin ilacı, uyku ilacı veya sakinleştirici olarak kullanılan barbitürat ilaçları, Nonsteroidal antienflamatuar olarak adlandırılan bazı ağrı kesiciler bilirubinin düşük çıkmasına neden olan etkenler arasında yer almaktadır.
Bu kalıtsal karaciğer hastalığına ise Gilbert hastalığı denir. Bilirubin, hemoglobin proteinin yıkılması sonucunda ortaya çıkar. Kırmızı kan hücreleri zaman ilerledikçe dalakta yıkıma uğrar ve meydana gelen hemoglobin, dokularda yıkılmasından dolayı bilirubini açığa çıkarır.
Bu yükseklik genel olarak bilirubin direkt testi sayesinde ölçülür. Bu testin sonucu genel olarak 1.25 mg/ dL üzerinde olduğu zaman bilirubin yüksekliği meydana gelir. Kişilerde oluşan bilirubin yüksekliği ciddi hastalıkların ortaya çıkması anlamına gelir.
Bilirubin kan dolaşımında karaciğere gider. Karaciğer bilirubinin şeklini değiştirir, böylece kaka yoluyla vücuttan atılabilir.
Serum total bilirubin düzeyi kan değişim sınırına ≤3 mg/dl yakın veya bilirubin artış hızı saatte 0,5 mg/dl'yi geçiyor ise yoğun fototerapi başlanılması, fototerapi eşik değerinde ise standart fototerapi ile tedavi edilmesi uygundur.
Bu yüzden çocuk doktorunuz şüpheli gördüğü durumlarda bebeğinize kan testi yapılmasını isteyecek ve kanındaki bilirubin düzeyini ölçecektir. Sarılık, genellikle doğumdan 2-3 gün sonra görülüp, 7-10 gün içinde kaybolur ve sarılığın kaybolması en son göz aklarında olur.
Yenidoğan Sarılığı
Yenidoğanda diğer antioksidan sistemler tam gelişmediği için sınırı aşmayan sarılıkaslında faydalı bile sayılabilir, oksijenin zararlı etkilerinden korur. Yenidoğan bebeklerin %8-10 u bilirubin değeri, belirlenen sınır değeri aşar ve sarılık nedeniyle yatış yapılıp tedavi edilmesi gerekir.
Bu değer 5 mg/dl'yi geçtiğinde sarılık gözle farkedilebilir bir duruma gelir. İlk belirti bebeğin göz akındaki sararmadır. Bilirubinin kandaki miktarı ile vücuttaki sararmanın oranı ve gözlendiği bölgeler ilişkilidir. - Bilirubin oranı 5 ile 8 mg/dl arasında ise baş ve boyun bölgesi sararır.
Kandaki bilirubin seviyesi tehlikeli sınıra ulaşmadığı sürece anne sütüne ara verilmez. Bilirubin yüksekliği tedavi edilmediği takdirde kalıcı beyin hasarına neden olabilir.
Stres gibi faktörler, Gilbert sendromunda daha yüksek bilirubin düzeylerini tetikleyerek sarılığa yol açabilmektedir. Bu durumu yönetmek için uygun adımlar atmak bilirubin seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.
Patolojik sarılığın tedavisi ise sebebe yönelik gerçekleştirilir. Bu noktada en korkulan durum artan bilirubin seviyesinin beyne ve sinirlere zarar vermesidir. Bunu önlemek için ışık tedavisi olarak adlandırılan fototerapi tedavisi uygulanır.
Kanda konjuge bilirubin artar.
Çok nadir durumlarda kanda bilirubin seviyesi yükselmektedir. Böyle durumlarda hastada bulantı ya da yorgunluk gibi bazı belirtiler ortaya çıkarabilmektedir. Bu belirtilerin oluşması durumunda uzman bir doktorla görüşülmesi ve gerekiyorsa ilaç tedavisine başlanılması gerekmektedir.
Sarılığın teşhisinin kan tahliliyle konulduğunu anlatan Dr. Onur Yaprak, "Kan tahlilindeki bilirubin düzeyi normalde 0.3-1.2 mg/dl civarındadır. Bu değer 2.5-3.0 mg/dl'ye erişirse sarılık gelişmiş demektir.
Yeni doğan bebeklerin göz aklarında, burun çevrelerinde ve yüzlerinde görülen sarı renk sarılığın belirtisidir. Sarı renk hastalığın ilerlemesi ile tüm gövdede görülür. Parmakla hafifçe burun ya da karın cildine bastırılıp kaldırıldığında sarı renk daha bariz bir şekilde tespit edilebilir.
Konjuge olmayan bilirubin yağda çözünür ancak suda çözünmez olduğundan böbrekler tarafından atılamaz ve idrarda bulunamaz.
- 8 ile 10 mg/dl arasında ise vücudun üst bölümünde saramalar görülür. - 10 ile 13 mg/dl arasında ise vücudun alt kısmında sararmalar görülür. - 13 ile 16 mg/dl arasında ise kol ve bacaklarda sarılıklar görülür. - 20 mg/dl ise eller ve ayaklarda sarılık görülmektedir.
– Aneminin neden olduğu sarılık, kandaki demir miktarının, demir takviyesi alarak veya daha fazla demir açısından zengin gıdalar yiyerek arttırılmasıyla tedavi edilebilir. Demir takviyeleri kullanılabilir. – Hepatit kaynaklı sarılık antiviral veya steroid ilaçlar gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri