Özellikle şasi ya da motorun hasar gördüğü kazalarda araçların değerinin büyük oranda düştüğü gözlemlenir. Ancak sadece kaportada ufak çiziklerin yaşanması ya da far gibi kolayca değiştirilebilen parçaların hasar görmesi durumunda değer kaybı daha az olur.
Uzmanlara göre araç değer kaybı zararı, aracın olay tarihindeki hasar değeriyle hasarı giderildikten sonra edeceği değer arasındaki farktan ibarettir. Ayrıca kaza yapılan hasarlı araç onarılsa bile ikinci el değerinde farklılıklar meydana gelir. Bu yüzden onarılan aracın değeri düşer.
Araç Değer Kaybı Nedir, Nasıl Olur? Meydana gelen bir kaza sonucunda hasar alan araçta yapılan onarım, parça değişimi gibi işlemler nedeniyle aracın 2. el piyasasındaki değerinin düşmesine araç değer kaybı veya hasar değer kaybı denir.
Yeni düzenleme ile artık 160 bin km sınırı kaldırılmakla birlikte plastik tampon/parça onarımları, cam, radyo/teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamı gibi parçalar değer kaybı kapsamına alınmıştır.
İyi bir araç boyası ise aracın çürümesini önleyip ömrünü uzatacaktır. Bu sebeple boya işleminin aracın değerini düşürmediğini kolaylıkla söyleyebiliriz.
İlgili 15 soru bulundu
Otomobilinizin diğer kaporta aksamının aksine plastik oldukları için boyanması ikinci el değerine sınırlı bir etkisi oluyor. O nedenle tampon boyatmak pek de mantıksız değil, çünkü cüzi bir ücret karşılığında vereceği hazza değer.
Arabanıza bulan ve zor temizlenebilen lekeleri tiner yardımıyla temizleyebilirsiniz. Tiner her ne kadar arabaya zarar vermese de temizlik esnasında sentetik tiner kullanımına özen gösterilmelidir. Selülozik tiner, HRM tiner ya da yol çizgi boyası gibi tiner çeşitleri, arabanın boyasına az da olsa zarar verir.
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Ayna, Cam, Far, Tampon, Silecek gibi mekanik aksamdan hasar değer kaybı alınmazken daha çok kaporta aksamı dediğimiz çamurluklar, kapılar, kaput, Havuz, Bagaj Kapağı, şase, Direk, Marşpiyel, Panel gibi metal aksamdan araç değer kaybı alınabilmektedir.
Araç değer kaybı, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru, icra takibi veya Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava yolu ile talep edilebilir. Uygulamada en pratik ve en çok tercih edilen yol, tahkim komisyonuna başvurudur. Sigorta tahkim komisyonu, uyuşmazlığı en fazla 4 ay içerisinde sonuçlandırır.
Araç Değer Kaybını Talep Edebilecek Kişiler
Bir trafik kazası durumunda, kazada kusursuz olan aracın sahibi, aracındaki maddi hasarın tespiti ve oluşan değer kaybının tazmin edilmesi için talepte bulunabilir.
Araçta oluşan, plastik tampon, elektronik parçalar, mekanik parçalar, camlar ve vidalı parçalarındaki hasarlardan ötürü araç değer kaybı talep edilemez .
Trafik Sigortası Genel Şartları kapsamında 2021 yılında yapılan değişiklikle araç değer kaybı tazminatı isteyebilmek için aracın 165.000 km'den düşük olması şartı, yani kilometre sınırı kaldırılmıştır. Artık her kilometredeki hasar gören araç için araç değer kaybı talep edilebilecektir.
Değer kaybı tazminatı alabilmek için aracın marka ya da modelinin bir önemi var mı? Hayır, bu konuda müfredatta herhangi bir sınırlama şartı bulunmuyor. Aracınızın marka ve modeli ne olursa olsun tazminat ödemesi alabilirsiniz.
Değer kaybı hasar kaydına işlenir mi? Karşı tarafın trafik poliçesinden talep edebileceğiniz hasar ve değer kaybı tutarı, trafik sigortasının teminat tutarıyla sınırlıdır. Değer kaybı olarak alınan bedel tramere hasar kaydı olarak işlenmez.
Araç değer kaybı; meydana gelen trafik kazası neticesinde hasar alan ve bu hasar nedeniyle onarım, bakım, tadilat vb. işlemlerden geçen bir aracın bundan sonraki süreçte ikinci el piyasasındaki değerini ifade eden bir kavramdır.
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez. Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir. Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.
Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır mı? Ağır hasar kayıtlı otomobiller hurdaya değil perte çıkarılıp onarıldıktan sonra muayeneden geçtiğine ve yeniden trafiğe çıkmasında bir sakınca olmadığına göre elbette alınır.
DEĞER KAYBI HESAPLAMASINDA ARAÇ ÜZERİNDE BULUNAN SAÇ AKSAM BAZ ALINMAKTADIR. BU SEBEPLE DEĞER KAYBI HESAPLAMASINDA TAMPON, PANJUR, FAR GİBİ PLASTİK PARÇALARI DİKKATE ALMAYINIZ.
Günümüz araç fiyatlarına baktığımız zaman bir parçanın değişmesi 5,000 TL onarılması 1500-2000 TL aralığında hasar kaydına mal olmakta.
Araçtaki hasarın onarım tutarı; aracın, kazanın gerçekleştiği zamanki piyasa değeriyle aynı veya daha yukarıda ise araca ağır hasar kaydı verilir. Örneğin araçtaki hasar 100 bin TL tutarındaysa ve aracın o anki piyasa değeri de 100 bin TL ise, ağır hasar kaydı sisteme işlenir.
Araç Değer Kaybı Noter Vekalet Ücreti; Vatandaşlarımız araçlarında yaşanan değer kayıplarını, Karayolları Trafik Kanunu'nun 97.maddesi uyarınca tazmin etmek istediklerinde bu süreç boyunca kendilerine yardımcı olacak, alanında uzman bir avukata vekaletname vermek isteyebilirler.
Uzun süre boya üzerinde kalmazsa bir zararı olmaz. Sıkıldıktan sonra tekrar suyla yıkanabilir. Asetik asit çözücüdür, araç üzerine beton gelir ve kurursa sıkıp bekleyip, suyla yıkadığınızda temizlediğini görebilirsiniz. Temizliğin ardından matlığa yol açar.
Tiner ev içi, dış cephe, mobilya, otomotiv dış yüzeyi, yağlı boya tablo boyalarının inceltilmesinde kullanılmaktadır. Tinerin leke çıkarma etkisi sayesinde boya ve vernik lekelerinin temizlenmesi için de tercih edilmektedir.
Dışarıda aracımızı yıkatırken ne kullandığını bilmediğimiz otomatlar, İnternet üzerinden satılan lisanssız, kalite belgeleri olmayan ürünler, tiner, fren hidroliği, çamaşır suyu gibi sert kimyasallar kullanımı veya aracınızla teması durumunda aracınızın verniğine farklı ölçülerde zararlar verecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri