Virüs kaynaklı nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara antibiyotik içeren ilaçların hiçbir etkisi yoktur. Sanıldığının aksine ateş düşürücü etkiye sahip değildir. Antibiyotik kullanıldığında ateşin düşme sebebi, bakteriyel kaynaklı enfeksiyon hastalığını tedavi edici etkisinden dolayıdır.
Antibiyotikler mutlaka doktorunuzun önerdiği dozda ve önerdiği gün kadar kullanılmalıdır. Kullanmaya başladıktan yaklaşık üç gün sonra antibiyotikler etkili olmaya başlar ve ateş düşer.
Antibiyotiğe başlama: Aileler sıklıkla ateşi bakteri enfeksiyonuyla ilişkilendirerek bir an önce antibiyotiğe başlama eğiliminde oluyor. Oysa ki çocuklarda ateşin en sık sebeplerinden biri virüslerdir ve antibiyotik kullanımına gerek yoktur.
Antibiyotikler yalnızca bakteriler için etkilidir, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez. Antibiyotik ateş düşürmez, sadece uygun doz ve şekillerde kullanılan antibiyotik, hastalığın kaynağı olan enfeksiyonu ortadan kaldırdığı için ateş düşer.
Antibiyotik kullanırken ateş çıkması normaldir. Ateşe sebep olan antibiyotik değil antibiyotiğin kişinin bağışıklık sistemiyle birlikte savaş verdiği enfeksiyonlardır.
İlgili 41 soru bulundu
Ampirik antibiyotik tedavisine rağmen ateş yüksekliğinin devam ettiği pnömonili olgularda, en sık ateş nedeni uygunsuz antibiyotik seçimi veya ampiyem gibi postinfeksiyöz komplikasyonlardır. Ancak bu hastalarda, neoplaziler, kollajen doku hastalıkları gibi başka olası nedenler de eşzamanlı bulunabilmektedir.
İlaç ateşi genelde seyrek görülen bir yan tesirdir. En sık ilaç ateşi yapan antibiyotikler penisilinler, sefalosporinler ve rifampindir.
Antibiyotikler ateşi düşürür mü? Çok yanlış ve yaygın uygulamalardan biri de antibiyotiklerin ateş düşürücü olarak kullanılmasıdır. Antibiyotikler ateş düşürücü değildir.
Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve insan sağlığı açısından çok büyük öneme sahip ilaçlardır. Bu kimyasal maddeler, bakterilerin çoğalmasını önlemekte ve/veya bakterileri öldürmektedir.
Antibiyotikler ateş düşürmez. Her antibiyotik her hastalıkta kullanılmaz. Antibiyotiklerin etkisi en erken 72 saatte ortaya çıkabilir, hatta kemik enfeksiyonları gibi uzun süre antibiyotik tedavisi gerektiren hastalıklarda bu süre aylar olarak ifade edilir. Antibiyotikler virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez.
Başta su olmak üzere bol sıvı tüketmek, pamuklu ve ince giysiler tercih etmek, ılık duş almak, vitamin ve mineral bakımından zengin beslenmek ateşi düşürmeye yardımcı olabilir.
Vücut kendini hastalığa sebep olan virüs ve bakterilere karşı korumak için çok sıcak hale getirerek enfeksiyonla savaş verir. Kötü hissetmeye neden olan ateş, beraberinde halsizlik ve yorgunluk getirebilir. Yaklaşık 41,5°C ve üstü ateş tehlikeli olabilmektedir.
Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Pınar Atla, çocukların hastalıkları için "Doktor önermedikçe antibiyotik kullanmayın" diyor. Çevre sıcaklığında değişimlere rağmen vücut ısısı beyinde bulunan ısı ayarlayıcı merkez tarafından düzenlenmektedir.
Viral enfeksiyonlar sırasında 38,3-40 santigrad derece arasında görülen ateş genellikle 2-3 gün kadar sürmektedir. Ancak bazı enfeksiyonlarda (soğuk algınlığı v.b.) bu değerlerden hafifçe daha yüksek ateş görülebilir ve süre biraz daha uzayabilir.
Ateş görülse bile sıklıkla 2 gün içinde düşer. Çocuğun genel durumu iyidir.Bademcik iltihabında ise titremeyle yükselen ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı , halsizlik ön plandadır. Çocuğun genel durumu bozuktur.
Antibiyotikler, bakteriler ve bazı parazitler gibi bir takım mikropların neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan bir grup ilaca verilen isimdir.
Virüslerin neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarında bazen öksürük ile ateş de görülebilir. Bu gibi durumlarda tedavi genellikle antibiyotik ilaçlar ile olmaktadır.
Pek çok yaygın enfeksiyon antibiyotik gerektirmez — kendiliğinden temizlenir. “Ne olur ne olmaz” diye antibiyotiklere ihtiyacınız yoktur. Virüs kaptığınızda antibiyotik kullanırsanız, bu hastalığın süresini kısaltmaz ve yan etkilerin riski altında kalırsınız.
Ateşli çocuğun uyumak istemesi ve bazen titremesi normaldir. Vücut enfeksiyonla savaşırken uyku iyileşme sürecine yardımcı olur.
Hafif ateşlerde (38-39 derece, kulaktan) çocuk ince giydirilmeli, bol su verilmelidir. Yüksek ateşte ise önce ateş düşürücü ilaç verilmeli, bol su içirilmeli, ince giydirilmeli yarım saat 45 dakikada ateş düzeyi azalmıyorsa ılık su ile banyo veya sadece başı yıkanabilir.
Çocuklarda eğer ateş düşmüyor ise en fazla 3 gün içerisinde doktora gitmek gerekir. Özellikle evde gerekli uygulamalardan sonra 39 derecenin üzerinde hala duruyorsa, bu durumun kritik olduğunu söylemek gerekir. O yüzden üç gün geçmeden hemen çocuk hastaneye götürmeli ve uzman doktor kontrolünde tedavi alınmalıdır.
Doktorunuz önerdiği sürece ağrı kesici ve antibiyotiğin birlikte kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Hamilelikte hekiminizin önerisiyle penisilin (Augmentin) ve sefalosporin türevi antibiyotikler, ağrı kesici olarak parasetamol (Parol) güvenle kullanılabilir.
Pharmacia & Upjohn firmasının ürettiği ''Zyvox'' adlı yeni antibiyotiğin şimdiye kadar en güçlü antibiyotik sayılan Vancomycin'in bile iyileştiremediği enfeksiyonlara neden olan bakterileri dahi öldürüdüğü belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri